Un dar de Mărțișor, de la Teatrul Metropolis: „Domnul Ibrahim și florile din Coran” live, online
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-dar-de-martisor-de-la-teatrul-metropolis-domnul-ibrahim-si-florile-din-coran-live-online/

Luni 1 martie 2021, de la ora 19:00, veţi putea viziona live, online, una dintre cele mai frumoase producţii ale Teatrului Metropolis, „Domnul Ibrahim şi florile din Coran”. Un spectacol de pus la suflet, despre prietenie şi umanitate, timpuri grele dar şi despre lumina oamenilor care salvează lumea.

Un articol de Cristina Enescu Aky|22 februarie 2021

„Domnul Ibrahim și florile din Coran” este un text splendid, printre cel mai emoționante ale celebrului dramaturgul franco-belgian Eric-Emmanuel Schmitt, pe care regizoarea Chris Simion-Mercurian l-a transformat într-un spectacol care cu siguranță vă va aduce bucurie și multe zâmbete. Din distribuție fac parte actorii Marian Râlea, Vlad Logigan, Claudiu Bleonț, Alma Costin, Magda Catone și Dana Rusu. Spectacolul se va juca live, la Teatrul Metropolis, și va fi transmis pe platforma Streamerse, de pe care puteți achiziționa deja bilete.

Acest spectacol surprinzător de actual vorbește despre lucruri care, de un an încoace, au căpătat înțelesuri noi pentru noi toți: prietenie, umanitate, apropierea respectiv distanța dintre oameni, suferința care e mai ușor de dus când nu ești singur, și chiar singurătatea și ce anume o poate vindeca. E o poveste despre călătoria unor oameni prin viață și călătoria dintre oameni, despre greutatea copleșitoare a lumii (cu intoleranțele, ura, conflictele și singurătatea ei), dar și despre cum oamenii își pot fi unii altora lumină dincolo de toate diferențele dintre ei. Și e despre cum cu toții suntem dependenți de bunătatea, iubirea și generozitatea din ceilalți. (Puteți citi o cronică a acestui spectacol aici.) 

Spectacolul ce se va juca în prima zi de primăvară va fi o experiență inedită atât pentru actori cât și pentru public: actorii vor trăi nu doar emoția puternică a revenirii pe scenă și a jocului live după o pauză (deja chinuitor de) lungă, iar publicul va avea posibilitatea de a viziona acest spectacol la care, înaintea pandemiei, frecvent biletele se epuizau într-un timp foarte scurt.

Despre acest spectacol în condiții speciale, dar și despre povestea „Domnului Ibrahim…”, am vorbit cu cel care îl interpretează pe acest personaj, actorul Marian Râlea, chiar într-o pauză de la repetiții.

Cum simțiți revenirea aceasta la teatru în forma live-online, mai ales după o pauză atât de lungă de „teatru normal”?

Sigur, ne lipsesc spectatorii în sală, dar e important să fim pe scenă, asta e viața noastră. Cred în continuare că teatrul are nevoie de sala de teatru, de acel spațiu sacru, dar acum încercăm să vedem cum e transmisă emoția și online. Eu am niște întrebări aici, dar cred că spectatorii vor fi cu noi de acasă, chiar dacă cu un alt sentiment cumva, cel al teatrului televizat.     

Eu cred că teatrul rezistă, nu poate să dispară, pentru că dăinuie de atâtea mii de ani, iar lumea chiar are nevoie de teatru, mai ales acum, deci el va trăi chiar și în acest context. Sigur, trebuie să ne adaptăm acum la o nouă realitate, online, care e altfel, dar cred că sentimentul de libertate și de putere pe care le dă teatrul vor rezista chiar și în aceste condiții. Iar acesta este un spectacol cu multe atuuri legate de text, regie și distribuție.

Capătă acest spectacol sensuri noi în contextul situației actuale, a lumii dar și a teatrului?

Da, e o poveste despre prietenie și despre sufletele care nu se despart niciodată. Nu putem să pierdem acest respect pe care ni-l datorăm unul altuia. Pot să spun că este o poveste la fel de suavă ca șnurul nostru de mărțișor, motiv pentru care am și considerat că e bine să jucăm acest spectacol tocmai pe 1 martie. Va fi un teatru de prim-plan, ceea ce poate ne și sperie puțin pe noi, actorii, pentru că adevărul va trebui să iasă la lumină foarte mult prin expresiile noastre. Dar în orice caz este o poveste frumoasă despre viață și moarte ca o plecare spre necuprins, o poveste sensibilă, care trebuie văzută.

Mai multe informații precum și bilete pentru acest spectacol găsiți pe platforma Streamerse.



02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.