Un Kerouac iranian: Ali Eskandarian, Anii de aur
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-kerouac-iranian-ali-eskandarian-anii-de-aur/

„Cu adevărat unic, fabulos şi acid”, romanul scriitorului şi muzicianului american de origine iraniană Ali Eskandarian, Anii de aur, a apărut de curînd în colecţia „Biblioteca Polirom”. Anii de aur a apărut în Statele Unite după moartea tragică a autorului şi a cunoscut un succes instantaneu.

Un articol de Petre Ivan|9 decembrie 2015

Volumul este o relatare într-un ritm alert şi captivant a vieţii unui muzician rock din Iran care a crescut în America.

Personajul central, chitaristul Ali, duce un trai boem, mereu la limita supravieţuirii, mereu între turnee, concerte şi petreceri cu foarte mult alcool, droguri, sex şi iubiri pasagere.

Perfect integrat în societatea americană, Ali priveşte cu un ochi critic ambele sale culturi.

Amintirile decupate din trecutul iraniano-american şi comentariile încărcate de cinism construiesc o imagine realistă a vieţii contemporane, căreia artistul frămîntat îi simte efemeritatea.

Treizeci şi şase de oraşe în patruzeci şi două de zile, cîntînd în deschidere la un soi de vedetă. De pe o coastă pe cealaltă, în sus şi-n jos, unul lîngă altul, într-o fantezie rock.

O nebunie intensă care pînă la urmă s-a amplificat în ceva incontrolabil. Am traversat munţi, rîuri, rîpe, canioane, furtuni, inundaţii, poduri, oraşe-fantomă.

Am dormit în hoteluri de cinci stele, în moteluri cu gîndaci, în apartamente ciudate, pe podele de linoleum unsuros, pe parchet, pe iarbă, pe pietriş, în praf. Am devenit monştri noi doi, Jake şi cu mine.

Ne-am pierdut toată inocenţa. Ne-am transformat în politicieni, cămătari, pragmatişti, escroci, vagabonzi nocturni, metodologi mutanţi în luptă cu ororile inevitabile ale sistemului nostru economic liber, sau cel puţin aşa dădeam impresia.

\

Despre Ali Eskandarian

Ali Eskandarian (1978-2013), talentat muzician de origine iraniană şi romancier, s-a născut în Pensacola, Florida. Revenit în Iran, a copilărit în Teheran, însă după Revoluţia Iraniană familia sa a primit azil politic în Germania, iar ulterior s-a stabilit în Statele Unite, în Dallas.

Din 2003, Ali Eskandarian a trăit în New York, unde şi-a clădit o carieră de muzician. A cîntat împreună cu o formaţie de tineri iranieni emigraţi, The Yellow Dogs, şi a făcut mai multe turnee prin Statele Unite şi Europa.

În 2013, Eskandarian a fost împuşcat mortal în New York, împreună cu alţi doi membri ai formaţiei.

Foto: Ali Eskandarian, The Yellow Dogs – facebook, polirom

05
/04
/23

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, a fost invitat la Timișoara, în cadrul seriei „La UVT, Cultura este Capitală!”. Scriitorul căruia îi puteți găsi cărțile la editura Polirom a participat la două evenimente organizate de Universitatea de Vest din Timișoara, în cadrul programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.

24
/03
/23

Editura Nemira a lansat recent volumul biografic „The Beatles: O istorie”, semnat de Craig Brown, pe care vă invităm să îl descoperiți în aceste zile. Vă propunem, așadar, o fermecătoare incursiune în atmosfera anilor ‘60, dominată de muzica și imaginea unei trupe iconice.

23
/03
/23

Duminică, 26 martie 2023, de la ora 17.00, la Sala Studio va avea loc evenimentul Scenografi români contemporani @ ODEON, care marchează lansarea volumului Scenografi români contemporani de Horațiu Mihaiu, titlu editat de către Fundația Culturală „Camil Petrescu" ca supliment al revistei Teatrul Azi (2022), cu sprijinul AFCN.

22
/03
/23

Tim Ferriss, antreprenor de succes, angel investor și autor de bestsellere New York Times, vine în România la BRAND MINDS (2-3 iunie 2023). Volumele sale au fost traduse în peste 30 de limbi, iar podcastul său intitulat „The Tim Ferriss Show” a depășit 100.000.000 de descărcări.