Un tablou de Picasso s-a vândut la licitaţie cu 28,6 milioane de lire sterline
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-tablou-de-picasso-s-a-vandut-la-licitatie-cu-286-milioane-de-lire-sterline/

Un portret al muzei lui Picasso, Marie-Therese Walter, pictat în 1932 şi intitulat ‘Femeie aşezată lângă fereastră’, s-a vândut la licitaţie cu 28,6 milioane de lire sterline (45 milioane de de dolari, 33,2 milioane de euro), marţi seară la Londra, a anunţat casa Sotheby’s, citată de AFP. Uleiul pe pânză de 146 cm x 114 […]

Un articol de Andrada Văsii|6 februarie 2013

Un portret al muzei lui Picasso, Marie-Therese Walter, pictat în 1932 şi intitulat ‘Femeie aşezată lângă fereastră’, s-a vândut la licitaţie cu 28,6 milioane de lire sterline (45 milioane de de dolari, 33,2 milioane de euro), marţi seară la Londra, a anunţat casa Sotheby’s, citată de AFP.

Uleiul pe pânză de 146 cm x 114 cm, cea mai valoroasă piesă a unei licitaţii de artă impresionistă şi modernă, era estimat între 25 şi 35 milioane de lire. Tabloul, care îi aparţinea unui colecţionar european, a fost achiziţionat prin telefon de un cumpărător anonim.

Pictura a făcut parte dintr-o serie de portrete prezentate la Paris, în 1932, care au dezvăluit relaţia lui Picasso cu Marie-Therese pe când era căsătorit cu balerina Olga Khokhlova. Artistul a întâlnit-o în 1927 pe tânăra de 17 ani, care i-a devenit amantă şi cu care a avut o fiică în 1935, pe Maya. 


Tabloul, vândut în 1985 de nepoata pictorului, Marina, a fost vândut din nou la licitaţie, la New York, în 1997, cu 7,4 milioane de dolari. Preţul cu care a fost achiziţionată pictura marţi seară este departe de cel obţinut pentru un alt portret al Mariei-Therese, tot din 1932, ‘Nud pe platforma sculptorului’, cumpărat cu 106,48 milioane de dolari în mai 2010 la Christie’s din New York.

Sursa: Agerpres

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești