Un trecut care se încăpătânează să nu mai treacă, de Bronislaw Wildstein, la Humanitas Cişmigiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-trecut-care-se-incapataneaza-sa-nu-mai-treaca-de-bronislaw-wildstein-la-humanitas-cismigiu/

În această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, pasionaţii de literatură au întâlnire cu Bronisław Wildstein, Horia-Roman Patapievici, Anca-Maria Cernea şi Vlad Russo, la lansarea volumului de eseuri Un trecut care se încăpăţânează să nu mai treacă – un volum gândit anume pentru publicul românesc.

Un articol de Petre Ivan|6 noiembrie 2014

Un trecut care se încăpătânează să nu mai treacă / Trecutul, ca şi prezentul, despre care vorbesc eseurile adunate în această carte nu sunt doar trecutul şi prezentul Poloniei. Iubindu-şi nespus patria, Bronisław Wildstein ştie totodată că ea se vede cel mai bine de la acea altitudine de unde se pot îmbrăţişa perspectivele cele mai vaste.

De aceea, intransigenţa cu care judecă faptele trecutului şi distorsiunile prezentului se întemeiază pe opţiuni ferme, capabile să meargă împotriva curentului, fiindcă nu sunt conjuncturale, ci ţin de o atitudine adâncă, de o gândire vie, saturată de concret, obsedată de adevăr şi de moralitate.

BRONISŁAW WILDSTEIN (n. 1952)

Bronisław Wildstein este scriitor, publicist şi jurnalist. În prezent redactor-şef al postului TV Republika. A studiat la Universitatea Iagelonă de la Cracovia. În timpul studenţiei a activat în Comitetul pentru Apărarea Muncitorilor, KOR.

În 1977, a fondat SKS, Comitetul Studenţesc de Solidaritate, prima structură publică de opoziţie de la Cracovia. KOR şi SKS au pregătit înfiinţarea Solidarnoèć şi a

Bronisław Wildstein

Bronisław Wildstein

organizaţiei sale de studenşi, NZS.

A fost de mai multe ori arestat şi interogat de SB, poliţia politică a regimului comunist din Polonia. În timpul legii marţiale, în exil, a fost redactor-şef al revistei Kontakt şi corespondent al Europei Libere, unde a întâlnit şi reprezentanţi ai exilului românesc. Întors la Cracovia, în 1989, a fost şeful radioului public.

În anii următori, ca jurnalist, eseist şi scriitor, a devenit unul dintre cei mai de seamă intelectuali publici polonezi. În 2005, a copiat de la IPN (Institutul Memoriei Naţionale) o listă de informatori şi persoane urmărite de SB; nu a publicat-o, ci a arătat-o spre cercetare unor jurnalişti, dar ea a apărut pe internet.

Gazeta Wyborcza şi alţi adversari ai lustraţiei au creat scandalul „listei lui Wildstein”, însă manifestaţiile de solidarizare cu acesta au dovedit interesul publicului pentru dezvăluirea colaboratorilor SB, împiedicând desfiinţarea IPN, iniţiată de postcomunişti.

A fost preşedinte al Televiziunii Poloneze în anii 2006-2007. A primit mai multe decoraţii pentru activitatea anticomunistă, premii literare şi în domeniul jurnalismului.

Foto: Un trecut care se încăpătânează să nu mai treacă, Bronislaw Wildstein – humanitas.ro

05
/04
/23

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, a fost invitat la Timișoara, în cadrul seriei „La UVT, Cultura este Capitală!”. Scriitorul căruia îi puteți găsi cărțile la editura Polirom a participat la două evenimente organizate de Universitatea de Vest din Timișoara, în cadrul programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.

24
/03
/23

Editura Nemira a lansat recent volumul biografic „The Beatles: O istorie”, semnat de Craig Brown, pe care vă invităm să îl descoperiți în aceste zile. Vă propunem, așadar, o fermecătoare incursiune în atmosfera anilor ‘60, dominată de muzica și imaginea unei trupe iconice.

23
/03
/23

Duminică, 26 martie 2023, de la ora 17.00, la Sala Studio va avea loc evenimentul Scenografi români contemporani @ ODEON, care marchează lansarea volumului Scenografi români contemporani de Horațiu Mihaiu, titlu editat de către Fundația Culturală „Camil Petrescu" ca supliment al revistei Teatrul Azi (2022), cu sprijinul AFCN.

22
/03
/23

Tim Ferriss, antreprenor de succes, angel investor și autor de bestsellere New York Times, vine în România la BRAND MINDS (2-3 iunie 2023). Volumele sale au fost traduse în peste 30 de limbi, iar podcastul său intitulat „The Tim Ferriss Show” a depășit 100.000.000 de descărcări.