UNDERCLOUD 2014 – Al şaptelea an de teatru independent românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/undercloud-2014-al-saptelea-an-de-teatru-independent-romanesc-primul-cu-teatru-independent-international/

Undercloud, primul festival românesc de teatru independent care promovează din anul 2008 mişcarea teatrală independentă din România, a împlinit cei şapte ani de acasă şi acum merge la şcoala internaţională. În cadrul ediţiei de anul acesta vor fi prezentate la Bucureşti şi spectacole din Marea Britanie, Franţa şi Ungaria.

Un articol de Petre Ivan|15 august 2014

Timp de 11 zile, in perioada 1-11 septembrie 2014, la Muzeul Naţional al Tăranului Român, UNDERCLOUD aduce la un loc 32 de spectacole, producţii ale teatrelor independente din Bucureşti şi de peste hotare.

Sâmbătă, 6 septembrie 2014,

la Muzeul Național al Țăranului Român, de la ora 21:00, Actors Touring Company din Marea Britanie (www.atctheatre.com) va prezenta spectacolul „Blind Hamlet“ de Nassim Soleimanpour. Regia: Ramin Gray.

Producția britanică este prezentată anul acesta și la Edinburgh Festival Fringe (Assembly Roxy).

UNDERCLOUD 2014Ce ai face dacă viitorul ar începe sa se vadă în negru? Ai călatori? Te-ai concentra asupra familiei? Ți-ai descoperi un nou hobby? În „Blind Hamlet“, scriitorul iranian Nassim Soleimanpour se confruntă cu pierderea lentă a vederii. Tragedia se prefigurează, dar el alege să se joace, prin intermediul unui dictafon, cu adevarul, ficțiunea, destinul și șansa. Îi invită pe William Shakespeare și pe câțiva membri ai publicului sa se joace împreună cu el. Șapte persoane din public vor fi invitate pe scenă, pentru câteva jocuri simple. Restul publicului va fi, de asemenea, rugat sa participe, în anumite momente ale spectacolului.

Actors Touring Company comisionează, produce și promovează teatru internațional contemporan în Marea Britanie și în afara granițelor țarii de reședință. Compania funcționează încă din anul 1980. Spectacolul este interactiv și se va juca în limba engleză. Spectacolul solicită un public dornic să participe și să comunice cu realizatorii și cu ceilalți spectatori.

Duminică, 7 septembrie 2014,

la Muzeul Național al Țăranului Român, de la ora 21:00, Compania franceză de dans „BAKHUS“ (www.compagnie-de-danse.fr) va prezenta spectacolul „A l’ombre de Coré“. Coregrafia: Mickaël Six. Dansatori: Mickaël Six și Sami Loviat-Tapie.

Spectacolul a fost prezentat în mai multe teatre și festivaluri internaționale, printre care și Avignon, secțiunea Off (2013 și 2014, Theater Golovine).

Producția a fost creată în 2011, dupa întâlnirea coregrafului Mickaël Six cu talentatul dansator Sami Loviat-Tapie. Proiectul coregrafic explorează dimensiunile câmpului vizual – ceea ce vedem în realitate şi ceea ce ni se pare ca vedem. Hipnotizat, într-un univers poetic, publicul, fascinat deopotriva de regatul umbrelor şi de lumea înconjuratoare, se va gasi în imposibilitatea de a şti ce sa privească mai întâi.

Producția propune un adevarat joc al umbrelor și al luminii, al inserțiilor video, este plină de inventivitate și de poezie și prezintă, în plus, doi dansatori extraordinari (hip-hop, dar cu o solidă pregatire coregrafică). Între realitate şi lumea virtuală, se va instală confuzia. Compania BAKHUS are drept obiectiv promovarea artelor spectacolului. În sferă dansului urban şi de stradă, trupa propune proiecte artistice în care toate formele de spectacol precum teatrul, muzica live, proiecţiile video se completează reciproc.

Vizual_Undercloud_Corect

Luni, 8 septembrie 2014,

la Muzeul Național al Țăranului Român, de la ora 21:00 Compania maghiară „FORTE“ (www.fortecompany.hu) va prezenta spectacolul „Așteptându-l pe Godot“ de Samuel Beckett. Traducere: Emil Kolozsvári Grandpierre, costume: Mari Benedek, decor: Milorad Krstic, lumini: Ferenc Payer, sunet: Gábor Keresztes, producător: Judit Számel, regia: Horváth Csaba. Distribuția: Vladimir – József Kádas; Estragon – Csaba Krisztik; Lucky – Márton Pallag; Pozzo – Máté Andrássy; Baiatul– Borbála Blaskó.

O propunere coerentă de teatru fizic, în care coregraful/regizorul și membrii trupei încearcă să prezinte relația specială a lumii lui Beckett cu moartea, tăcerea și muzica. Cel mai important element al spectacolului este chiar trupul interpreților.

„FORTE“ este o companie tânară, fondată de regizorul și coregraful Csaba Horváth, în 2005. Grupul de actori și dansatori experimentează o formă de expresie necunoscută până acum în Ungaria. Scopul lor este să creeze un limbaj nou, omogen, cu ajutorul corpurilor, vocilor, dansului, muzicii și textului. Csaba Horváth este dansator și coregraf profesionist.

A realizat sau a participat la realizarea unui număr impresionant de producții. A fost prezent în calitate de dansator sau coregraf în numeroase festivaluri de gen, printre care și Edinburgh, Cairo, Londra, ș.a, iar în 2005, a fondat compania „FORTE“. Spectacolul se va juca în limba maghiară şi va fi subtitrat în limba engleză.

Programul complet il gasiti AICI. Biletele se gasesc la Muzeul Taranului Roman si on-line pe www.bilete.ro. Preţul unui bilet este de 35 de lei.

Foto cu UNDERCLOUD 2014 – facebook

01
/12
/16

Începând din sec. al XVIII-lea, domnii fanarioţi au luat o serie de măsuri menite să transforme aglomaraţia de case ridicate cum da Dumnezeu, pe uliţe desfundate, fără nume şi ameninţate periodic de revărsările Dâmboviţei, într-un oraş mai bine rostuit.

30
/11
/16

Cinematografele indiene vor trebui să difuzeze imnul național înaintea fiecărei proiecții de film, a decis miercuri Curtea Supremă din India. Ordinul vine pe fondul unei dezbateri la nivel național cu privire la ascensiunea naționalismului agresiv în India sub conducerea partidului hindus de dreapta Bharatiya Janata Party.

30
/11
/16

Cu ocazia Sărbătorilor, micii actori din centrele umanitare Mia’s Children și The Door au pus în scenă “Steaua Nordului”, un spectacol pentru întreaga familia - canto, clovnerii și dans. Coregrafia a fost creată de la zero chiar de către copii. Spectacolul va avea loc pe 8 și 9 decembrie, de la ora 19.00, la Conservator, iar banii strânși din vanzarea biletelor vor fi donați copiilor.

30
/11
/16

Începutul lunii decembrie aduce la Radio România Muzical, unicul post românesc clasic, jazz & more, întâlniri memorabile: cu unul dintre cei mai importanți compozitori ai tuturor timpurilor, Wolfgang Amadeus Mozart, comemorat la 225 ani de la moarte, dar și mari spectacole de operă, transmise în direct de pe două dintre cele mai importante scene ale lumii: Teatrele Metropolitan din New York și Scala din Milano

30
/11
/16

Gigi Căciuleanu, alături de trupa sa, repetă pe scena Teatrului EXCELSIOR pentru cel mai nou spectacol al său, #EMOJIPLAY. Avanpremiera va avea loc pe 13 decembrie, iar premiera oficială pe 14 decembrie în Sala Mare a Teatrului EXCELSIOR.

30
/11
/16

Capodoperă a literaturii universale, adevărată încercare pentru interpreţi şi creatorii de spectacol, piesă de perenă actualitate, plină de învăţăminte pentru cei de astăzi, ca şi pentru contemporanii lui Shakespeare, Regele Lear revine pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti după 46 de ani de la memorabila montare a lui Radu Penciulescu, cu George Constantin în rolul titular.

29
/11
/16

Trecutul ne dezvăluie foarte multe lucruri, nu doar o incurabilă melancolie. Trecutul are o anumită forţă de a se impune în actualitate fără a-şi face simtiţă prezenţa. Acest lucru se petrece şi cu teatrul în general când pur şi simplu vorbim despre teatru, chiar dacă o facem la timpul trecut. Forţa sa este invizibilă şi efectele devin vizibile când doar îi constatăm absenţa.

29
/11
/16

Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului "Inimi cicatrizate". Pelicula lui Jude a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul "Don Quijote" la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

29
/11
/16

În 1869, „fiica Rinului”, Elisabeta de Wied, căsătorită cu principele Carol, plină de emoţie şi bolnavă de rujeolă, îşi făcea intrarea în Bucureşti, unde avea să domnească alături de soţul ei până în septembrie 1914.

28
/11
/16

Lungmetrajul „SIERANEVADA”, în regia lui Cristi Puiu, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, se află, în această perioadă, în plină campanie de promovare în Statele Unite ale Americii. Astfel până pe 6 decembrie 2016, la Los Angeles, sunt programate mai multe proiecții speciale ale filmului și întâlniri cu presa și critica americană.

28
/11
/16

La cererea publicului și în urma succesului avut la premiera din luna septembrie, montarea inedită și modernă a celebrei operete „Văduva Veselă” de Franz Lehár, în regia lui Andrei Șerban, revine pe scena Operei Naționale București. Soliștii, baletul și corul Operei Naționale Române Iași, alături de orchestra Operei Naționale București, oferă spectacole în zilele de 1, 2, 3 și 4 decembrie, începând cu ora 18.30.

28
/11
/16

Revizorul este una dintre cele mai de succes producții ale Teatrului de Comedie, încununată cu cronici elogioase la Edinburgh și aplaudată de mii de spectatori în cei 10 ani de la premieră. Iubitorii teatrului sunt așteptați sâmbătă, 3 decembrie, de ora 19.00, la Sala Radu Beligan pentru aniversarea acestui longeviv spectacol de comedie.