Festivalul Undercloud- ziua a cincea, prin ochii spectatorului
https://www.ziarulmetropolis.ro/undercloud-ziua-a-cincea-prin-ochii-spectatorului/

Vineri, 5 septembrie, în Festivalul de teatru independent Undercloud, au fost prezentate spectacolele “Drama cum laudae”, “Acum ori niciodată” şi “Două liniuţe”.

Un articol de Elena Simion|6 septembrie 2014

Seara a debutat cu spectacolul “Drama cum laudae”- un spectacol despre oameni,  despre adevărata lor față, în lumini și umbre. Coregrafia, regia și interpretarea au aparținut actriței Dana Porlogea, iar proiecțiile video suprinzătoare au fost realizate de Cinty Ionescu.

IMG_6271

Spectacolul îmbină stepul, pantomima, dansul și vizualul într-o poveste complexă care urmărește existența umană, cu fațetele variate ale bucuriei sau ale tristeții, lupta evolutivă  și dezumanizarea. Mesajul emoționant, care îndeamnă la iubire, la căutarea propriilor răspunsuri  și valori, a primit aplauze îndelungate din partea publicului. Nu întâmplător, fiecare spectator a plecat cu un mic mesaj, ce conține numele unei valori umane. Ar fi minunat dacă spectacolele de teatru-dans ar avea mai mulți spectatori, iar publicul român ar avea o deschidere mai mare către acest tip de spectacol.

Sala “Horia Bernea” a Muzeului Țăranului Român a fost spațiul în care s-a jucat al doilea spectacol al serii: “Acum ori niciodată”, în regia lui Mihai Constantin. Piesa lui Valentin Krasnogorov reia tema căsătoriei presărate cu nelipsitele fisuri în relația dintre soți. În aparență este o comedie ușoară, dar dincolo de umorul debordant, care a ținut sute de spectatori în hohote timp de o oră jumătate, actorii transmit emoții puternice și frământări care apar în sufletul oricăi om. Poate este și motivul pentru care cele patru personaje nu au nume.

IMG_6378Doi soți (Șervan Pavlu și  Mirela Oprișor) serbează mai mulți ani de căsătorie, dar fiecare își dorește să divorțeze. Umorul este generat de prezența amanților (Gheorghe Ifrim și Nicoleta Lefter) la pseudoaniversare. Probleme precum lipsa de comunicare, teama de căsătorie și de căderea în dizgrația societății sau frica de adevăr sunt disecate cu umor în conversațiile personajelor, interpretate magistal de cei 4 actori. Experiența și talentul actoricesc au fost remarcate cu ușurință de spectatori, interpretarea fiind dinamică și credibilă pentru zecile de cupluri aflate în sală și nu numai.

IMG_6542Ultimul spectacol al serii a fost “Două liniuțe”, în regia Liei Bugnar. Este altă piesă despre relația de cuplu, abordată într-un mod original, de la perspectiva bancii din parc (în rol de povestitor) până la cea a prezervativului care așteaptă într-un buzunar. Oamenii sunt ființe unice, care simt diferit, iar toate aceste tipuri de sensibilitate se regăsesc în interpretarea de excepție a actorilor: Marius Manole, Medeea Marinescu, Ilinca Manolache, Cătălin Babliuc, Istvan Teglas, Irina Antonie și Anghel Damian.

Ziua cu numărul 6 vă așteaptă cu două spectacole: “Testosteron” de Andrzej Saramonowicz, cu Marian Râlea, Tudor Pârvu, Lucian Iftime, Vlad Logigan, George Remeș, Tudor Aaron Istodor, Marin Grigore (ora 19:00) și spectacolul ”Blind Hamlet” de Nassim Soleimanpour (ora 21:00). Spectacolul prezentat de „Actors Touring Company“ este un spectacol interactiv, care solicita un public dornic să participe și să comunice cu realizatorii și cu ceilalți spectatori. Spectacolul se va juca în limba engleză. Detalii pe: www.undercloud.ro

foto: Mihaela Petre

27
/02
/17

Într-o zi de 27 februarie se năștea Elizabeth Taylor, ”actriţa cu ochi violet”, considerată cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Elizabeth Taylor, „ultimul star al Hollywoodului de altădată”, a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, cea mai “scumpă”, pentru rolul din “Cleopatra” primind în anul 1962, peste un milion de dolari...

27
/02
/17

CORESPONDENȚĂ DE LA BERLIN Despre cât de greu se obţin biletele la proiecţiile din cadrul Festivalului de Film de la Berlin. Despre filmul care a deschis ediţia din acest an - "Django", povestea celebrului chitarist de jazz Django Reihardt. Şi despre o dramă japoneză plină de sensibilitate şi candoare.

26
/02
/17

Filmul „Lion/Saroo: Drumul spre acasă” care se bucură de un succes răsunător în toate colţurile lumii, se bazează pe o poveste reală, emoţionantă şi plină de candoarea şi speranţa regăsirii familiei.

25
/02
/17

În perioada 14-17 septembrie 2017, va avea loc a doua ediție a DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din București. Proiecțiile, concertele, evenimentele și atelierele pentru copii și tineri se vor desfășura în mai multe cartiere ale capitalei.

25
/02
/17

Duminică, 26 februarie 2017, de la ora 19.00, la Teatrul EXCELSIOR va avea loc premiera spectacolului „TimeAholics” de Bogdan Capșa, un tânăr de 17 ani, în regia Ancăi Ciuclaru. Piesa a câștigat cea de-a doua ediție a Concursului de dramaturgie pentru adolescenți New Drama.

24
/02
/17

Când îl văd îmi dispare complet cheful pentru micul dejun frugal, pe care îl servesc cu religiozitate (3-4 ouă – fierte, ochiuri sau omletă- un copănel de pui sau câteva felii zdravene de șuncă, ceva mezeluri la grămadă, niște castraveciori murați sau gogoșari în oțet, un codru de brânză și ce mai pică), parcă mă văd la bătrânețe, adică peste două –trei luni, mimând mișcare cu gândul la ce o să mănânc după.

24
/02
/17

Centrul Cultural Casa Artelor și Primăria Sectorului 3 îi invită pe bucureșteni astăzi, între orele 18.00 și 21.00, la "ZIUA DRAGOBETELUI", ediția a IV-a, un eveniment dedicat iubirii și tradițiilor românești. La ora 19.00, în Cupola Casei Artelor, toți cei care doresc să închine un pahar de vin în cinstea iubirii autentic românești, vor fi invitați la o prezentare de vinuri, urmată de o degustare.

24
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Danny Boyle ţinteşte resursele de nostalgie după tinereţe ale spectatorilor, cu „T2 Trainspotting”, reîntâlnirea a patru personaje celebre după 20 de ani. În schimb, „Copacul cu poveşti”, de spaniolul J.A. Bayona, este o melodramă care evadează din când în când în fantastic, însă fără o mare îndrăzneală.

23
/02
/17

Teatrul Evreiesc de Stat continuă familiarizarea publicului cu dramaturgia unuia dintre cei mai valoroşi dramaturgi israelieni contemporani, Hillel Mittelpunkt. După comedia Varşovia.Ghid Turistic, ”Şofer / Pictor” aduce în scenă doi protagonişti complet diferiţi, forţaţi să trăiască împreună într-un spaţiu închis. Premiera oficială a spectacolului va avea loc pe 24, 25 şi 26 februarie, de la ora 19.00, la Teatrul Evreiesc de Stat.

23
/02
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE În 1789 se năştea la Hotahova (azi în Albania) un om cu destin neobişnuit. La zece ani vine în Ţara Românească, face studii de filosofie la Viena şi de medicină în Germania, la Halle; revine la Bucureşti şi aici are o carieră spectaculoasă, cu reverberaţii până astăzi în Grecia. S-a stins din viaţă în 1874. E vorba de Apostol Arsaki.

23
/02
/17

A fost o vreme când la Bucureşti s-a construit mult, somptuos şi durabil. În istoria Europei răstimpul e cunoscut drept la belle époque; în România a fost vorba de domnia regelui Carol I. Să amintim doar câteva clădiri ridicate atunci şi cu care ne mândrim şi azi în faţa străinilor, încercând  să-i convingem că am fost „micul Paris”. Aşa dar: Ateneul român, Ministerul Agriculturii, Palatul Cantacuzino, Palatul de Justiţie, Poşta, CEC-ul, Muzeul Ţăranului Român, Palatul Bursei, Palatul Asigurări Generala, Bufetul de la Şosea, Palatul Camerei Deputaţilor (azi muzeul Patriarhiei), Fundaţia universitară Carol I