Undeva, cândva… Charlie Chaplin se întoarce acasă
https://www.ziarulmetropolis.ro/undeva-candva-charlie-chaplin-se-intoace-acasa/

Charlie Chaplin în 1921 întorcându-se la Londra, la bordul vasului RMS Olympic, după ce devenise cel mai faimos şi mai bine plătit actor al momentului.

Un articol de |19 aprilie 2019

Peter Ackroyd, unul dintre cei mai distinși biografi ai lui Chaplin afirma în cartea sa Charlie Chaplin că acesta a fost primul om care a devenit obiectul adulației globale, pe vremea când nu apăruse cultul modern al celebrității.

Când Primul Război Mondial răvășea Europa, existau deja păpuși și figurine Chaplin, pălării Chaplin, cravate Chaplin, cărți de joc Chaplin și ace de rever Chaplin.

În spitalele de campanie, filmele sale erau proiectate ca terapie recuperatorie. „Atâta râs n-a mai pomenit lumea niciodată”, scria un critic.

În 1921, revenit pentru prima dată la Londra, a fost primit la gara Waterloo de mii de fani entuziasmați. „E aici!”, s-a auzit un strigăt, iar mulțimea l-a înghițit imediat.

Clopotele bisericilor au început să bată, iar jobenele și pălăriile au început să zboare prin aer. Chaplin a fost condus spre o limuzină flancată pe fiecare parte de câte trei polițiști. Copilul sărac al Londrei se întorsese acasă.

Foto: Charlie Chaplin – FACEBOOK
11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

11
/01
/24

„Corespondențe” de la Teatrul Metropolis este o producție româno-franceză, cu dublă cetățenie, și o demonstrație mamut a teatrului ca etapă de lucru, ca limbaj universal și ca conglomerat de întâlniri.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.