Undeva, cândva… Eusebiu Ștefănescu – povestea unei fotografii
https://www.ziarulmetropolis.ro/undeva-candva-eusebiu-stefanescu-povestea-unei-fotografii/

Se împlinesc, astăzi, 4 ani de când actorul Eusebiu Ștefănescu, unul dintre cei mai buni recitatori români de poezie, s-a stins din viaţă. Cu un an înainte de moartea sa, Eusebiu Ștefănescu (aici, într-o fotografie realizată de Simion Buia) primea Premiul Preşedintelui UNITER, pentru contribuţia sa la frumoasa rostire a poeziei. Simion Buia povesteste cum a decurs intalnirea cu actorul.

Un articol de Petre Ivan|15 martie 2019

„Domnul Eusebiu Ștefănescu a venit la studio îmbrăcat la 7 ace, cu papion, cămașă scrobită și costum negru, parcă ieșea sau intra într-un rol de june-prim… întarziat, dar energic. M-a surprins. Dezinvolt, am schimbat câteva gânduri despre fotografie și teatru, ne-am înțeles foarte bine din prima. După sesiunea fot, l-am întrebat de ce a venit așa îmbrăcat?

„Păi azi e ziua mea, la care vă și invit!” – mi-a spus cu un zâmbet larg pe buze, apoi ne-am luat la revedere. Câteva ore mai târziu, am apărut la restaurantul unde avea loc sărbătoarea, cadou i-am dus un print din portretul realizat mai devreme.

L-a scos din plic, s-a uitat, a zâmbit, m-a luat de mână și m-a plimbat pe la toate mesele, prezentându-mă invitaților: „Acest portret e facut chiar azi, de acest domn!”. Seara s-a terminat cu un lung recital de poezie, la care Eusebiu Stefănescu a fost admirabil”. – Simion Buia

Foto: Eusebiu Ștefănescu by Simion Buia
08
/10
/23

„Atunci când scriu, am acest sentiment foarte puternic și foarte clar, că ceea ce scriu este scris deja. Că există undeva acolo... Și că eu trebuie doar să-l pun pe hârtie, înainte să dispară”.

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.