Undeva, cândva… Eusebiu Ștefănescu – povestea unei fotografii
https://www.ziarulmetropolis.ro/undeva-candva-eusebiu-stefanescu-povestea-unei-fotografii/

Se împlinesc, astăzi, 4 ani de când actorul Eusebiu Ștefănescu, unul dintre cei mai buni recitatori români de poezie, s-a stins din viaţă. Cu un an înainte de moartea sa, Eusebiu Ștefănescu (aici, într-o fotografie realizată de Simion Buia) primea Premiul Preşedintelui UNITER, pentru contribuţia sa la frumoasa rostire a poeziei. Simion Buia povesteste cum a decurs intalnirea cu actorul.

Un articol de Petre Ivan|15 martie 2019

„Domnul Eusebiu Ștefănescu a venit la studio îmbrăcat la 7 ace, cu papion, cămașă scrobită și costum negru, parcă ieșea sau intra într-un rol de june-prim… întarziat, dar energic. M-a surprins. Dezinvolt, am schimbat câteva gânduri despre fotografie și teatru, ne-am înțeles foarte bine din prima. După sesiunea fot, l-am întrebat de ce a venit așa îmbrăcat?

„Păi azi e ziua mea, la care vă și invit!” – mi-a spus cu un zâmbet larg pe buze, apoi ne-am luat la revedere. Câteva ore mai târziu, am apărut la restaurantul unde avea loc sărbătoarea, cadou i-am dus un print din portretul realizat mai devreme.

L-a scos din plic, s-a uitat, a zâmbit, m-a luat de mână și m-a plimbat pe la toate mesele, prezentându-mă invitaților: „Acest portret e facut chiar azi, de acest domn!”. Seara s-a terminat cu un lung recital de poezie, la care Eusebiu Stefănescu a fost admirabil”. – Simion Buia

Foto: Eusebiu Ștefănescu by Simion Buia
26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.

25
/09
/23

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie, după 10 zile cu 28 de evenimente indoor și outdoor – spectacole în competiție, spectacole studențești, patru premiere teatrale, film, atelier de teatru, concert – care au ținut în atenția publicului cele mai tinere și fresh creații independente din București și din țară.

24
/09
/23

Insula Hydra. Soarele. Marea. Cel mai bun loc de unde poți privi luna. Iubire. Nebunie. Căutare. Depresie. Tristețe. Iubire. Sexualitate. Droguri. Sinucidere. Moarte. Artă. Iubire…