„Undine”. În căutarea romantismului pierdut
https://www.ziarulmetropolis.ro/undine-in-cautarea-romantismului-pierdut/

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

Un articol de Ionuţ Mareş|24 mai 2021

E nevoie de siguranţă de sine şi de îndrăzneală pentru a lua o banală poveste de dragoste din Berlinul zilelor noastre (de dinainte de pandemie) şi a o orna cu elemente fantastice, fără ca asta să arate ca o bizarerie greu de acceptat. Faptul că evadările în fantezie par la locul lor în „Undine” ţine de simplitatea şi directeţea scenariului şi regiei lui Petzold.

Undine, jucată de Paula Beer, premiată anul trecut la Festivalul de la Berlin şi de Academia Europeană de Film pentru rolul său, este un istoric care le vorbeşte turiştilor despre dezvoltarea urbană a capitalei Germaniei de-a lungului timpului. Insistenţa lui Petzold pe câteva astfel de prezentări uşor didactice asigură o parte din racordul necesar cu trecutul – istoria are mereu o influenţă asupra prezentului.

Apoi, Christoph (Franz Rogowski), bărbatul pe care Undine îl întâlneşte chiar în ziua despărţirii de fostul său iubit, într-un moment care aduce şi prima rupere de realitate în structura dramaturgică a filmului, este un scafandru industrial care face scufundări într-un lac din apropierea marelui oraş. Prezenţa apei şi a naturii completează legătura cu substratul mitologic al poveştii.

Nimic visceral în felul de a trăi această iubire, care are totuşi o intensitate ce poate atrage urmări dramatice pentru îndrăgostiţi, datorită unei aparente inadecvări temporale. Iar atunci când apar fantasmele, ele sunt mereu arătate ca rezultat al unor proiecţii imaginare ale celor doi protagonişti, venite din spaime sau dorinţe intime.

De aici şi firescul lor – e ca şi cum Petzold ne spune că în viaţa lipsită de spectaculozitate e loc uneori, fie şi pentru scurt timp, pentru miracol, pentru supranatural, care poate să fie şi o dragoste neîmplinită, imposibilă, dar autentică. Mai trebuie doar să fim deschişi.

„Undine” nu e un mare film – nu vrea să deranjeze, să stârnească pasiuni sau să asalteze emoţional spectatorul. Şi nici să ne schimbe felul de a privi cinemaul. Dar are o claritate şi mai ales o degajare narativă şi formală demne de reţinut.

”Undine” a intrat în cinematografe la 21 mai, fiind distribuit de Independenţa Film.

29
/03
/23

O nouă producție din Franța se pregătește să ajungă pe marile ecrane din România, începând cu data de 14 aprilie. În regia lui Laurent Charbonnier și a lui Michel Seydoux, doi artiști emblematici pentru industria de documentar despre natură, „Ștejarul și locuitorii săi” este un film despre universul unui stejar cu vârsta de 210 ani și importanța sa pentru toate vietățile pentru care el înseamnă acasă.

29
/03
/23

Festivalului de Film Românesc de la Nantes prezintă a doua sa ediţie în perioada 29 martie – 2 aprilie 2023, în organizarea Centrului Cultural Franco-Român de la Nantes şi având ca partener principal Institutul Cultural Român de la Paris. În luna Francofoniei, festivalul celebrează cultura română francofonă şi diversitatea culturală, marcând 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

27
/03
/23

În acest sfârșit de săptămână începe Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului ONE WORLD ROMANIA, care revine în 2023 la București cu o selecție de 35 de filme documentare, trei retrospective, 8 evenimente de tip panel talk/workshop și o expoziție conexă.

20
/03
/23

În afara titlurilor noi, One World Romania propune în acest an şi trei retrospective de neratat: una concentrată pe cineastul sârb nonconformist Želimir Žilnik, în prezenţa acestuia, o alta cu filme ale regretatei regizoare libaneze Jocelyne Saab şi una dedicată dedicată împlinii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale (FAV).

03
/03
/23

În luna martie 2023, Institutul Cervantes din București va prezenta online o serie de filme excepționale ale regretatului regizor spaniol Carlos Saura, un cineast care a dobândit deja un loc de necontestat printre zeii cinematografiei, omagiu prilejuit de decernarea, în acest an, a Premiului Goya de Onoare. Toate titlurile vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Institutului timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00 (ora României).