Ursul de Aur și Leopardul de Aur încununează a 5-a ediție BIEFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/ursul-de-aur-si-leopardul-de-aur-incununeaza-a-5-a-editie-bieff/

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF dă startul celei de-a cincea ediţii miercuri, pe 10 decembrie. BIEFF prezintă un program de excepţie, dedicat scurtmetrajelor premiate cu aur în 2014 la Berlinale, Locarno şi Clermont-Ferrand – Golden Shorts, care va fi proiectat vineri, de la ora 23:00, la CinemaPRO. TAPROBANA, NOAH, AS LONG AS SHOTGUNS REMAIN şi ABANDONED GOODS vor fi difuzate în premieră în România.

Un articol de Petre Ivan|9 decembrie 2014

Ursul de Aur și Leopardul de Aur – BIEFF 2014 / În plus, proiecția BIEFF oferă șansa vizionării a două dintre filmele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film, chiar înaintea decernării acestor distincții, care va avea loc pe 13 decembrie. Astfel, cinefilii se pot delecta vineri cu TAPROBANA și sâmbătă cu EMERGENCY CALLS din programul Urban Ghosts, iar la scurt timp pot afla și clasamentul Academiei Europene.

Taprobana

„În acestă scurtă comedie, Luis Vaz de Camões, cel mai mare poet renascentist portughez, se află într-un impas creativ în timp ce se lasă absorbit de un stil de viață hedonist, coprofag și tulburat de droguri. TAPROBANA (Premiul pentru Cel Mai Bun Film European la Berlinale) îl urmărește pe poet și pe iubita acestuia, Dinamene, în timp ce el îşi scrie capodopera, poemul epic Os Lusíadas.

Poetul călătorește de la cacofonia junglei indiene, înconjurat de elefanți alegorici și maimuţe ce rimează, spre frontiera dintre Rai și Iad, unde se confruntă cu fantezia sa: faima și imortalitatea.” (Gabriel Abrantes)

As Long as Shotguns Remain

Câştigător ale Ursului de Aur pentru scurtmetraj la Berlinale, AS LONG AS SHOTGUNS REMAIN are loc „vara în Bouloc, un mic sat din sudul Franței. Este extrem de cald și totul zace abandonat. În vârstă de 18 de ani, Joshua rătăcește prin împrejurimi, fără scop. Case cu familii divorțate, șiruri de bazine de înot. Amintirile sinuciderii celui mai bun prieten al lui, Silvain, îl călăuzesc, tânarul le citește în zidurile caselor.

Nici Joshua nu vrea să continue să trăiască. El deja face parte din lumea celor morți, dar încă mai trebuie să aibă grijă de fratele său înainte de a putea trece dincolo. Trebuie să găsească o familie pentru el.” (Berlinale 2014)

Abandoned Goods

Câştigător al premiului Leopardul de Aur pentru scurtmetraj la Locarno, ABANDONED GOODS spune povestea călătoriei Colecției Adamson, una dintre cele mai importante colecții britanice de artă de azil. Aceasta conține în jur de 5500 de lucrări create între 1946 și 1981 de pacienții spitalului de psihiatrie Netherne în Surrey. Filmul explorează felul în care obiectele se transformă din probe clinice în opere de artă venerate și oferă o perspectivă emoţionantă asupra istoriei nevăzute a vieții de azil, în Marea Britanie de după război.

Noah

Laureat cu Marele Premiu şi Premiul Publicului la Clermont-Ferrand, dar şi cu Premiiul Criticii la Toronto, „NOAH reprezintă povestea de dragoste care are loc în epoca rețelelor on-line, compus numai din imagini afișate pe un monitor de calculator (…) pe Facebook, Twitter, și YouTube.

Cu o narațiune axată pe epoca noastră plină de îndoială și durere, filmul nu este altceva decât o interpretare pătrunzătoare a felului în care lumea digitală ne-a schimbat viața, gândurile și emoțiile noastre de zi cu zi.” (Byeong-Won Jang, Jeonju International Film Festival)

Cea de-a 5-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF va avea loc în perioada 10-14 decembrie 2014, la CinemaPRO și Cinema Elvira Popescu.

Foto: Ursul de Aur,  TAPROBANA – cinemagia

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.