Vă e dor de o seară faină la teatru? Lia Bugnar vă propune „Jocul de-a adevărul”
https://www.ziarulmetropolis.ro/va-e-dor-de-o-seara-faina-la-teatru-lia-bugnar-va-propune-jocul-de-a-adevarul/

Marţi 15 iunie, platforma piciordeplay.ro va găzdui o premieră perfectă pentru cei cărora le e enorm de dor de teatru-dătător-de-stare-bună: „Jocul de-a adevărul”, în regia şi pe textul Liei Bugnar, avându-i în distribuţie pe Marius Manole, Medeea Marinescu, Alexandru Nedelcu şi Lia Bugnar.

Un articol de Cristina Enescu Aky|8 iunie 2021

Spectacolul va fi jucat live pe scena Teatrului Metropolis de la ora 20:00, dar de la 19:45 vă veți putea loga deja pe platformă pentru a viziona discuțiile cu și dintre actori dinainte de spectacol). Biletele pot fi achiziționate aici.

Ce se ascunde între imaginea noastră și realitatea existenței noastre? Ce distanță e între ce gândim și ce spunem? Și cum reacționăm când ne descoperim așa cum suntem față de ceilalți dar și față de noi înșine? Nu sunt simple și adesea nici comode răspunsurile la aceste întrebări, dar spectacolul Liei Bugnar încearcă să ofere variante de răspunsuri, în stilul deja cunoscut și apreciat: o împletire de umor și momente mai de pus pe gânduri, zâmbete și tristeți, găselnițe narative delicioase și lucruri la care vei mai rumega în gând și după terminarea spectacolului.

Textul scris cu vreo 15 ani în urmă de Lia Bugnar își menține prospețimea azi poate mai mult decât înainte de era pandemică, în care adevărul și minciuna s-au înfruntat parcă mai public și mai virulent. „E, poate, unul dintre spectacolele mele cele mai dulci, (…) dar bineînțeles că am pus eu pe-acolo și niște buzunare cu dramă, că altfel ni se apleacă de la atâta dulce. Umor, emoție, un Marius [Manole] de vor cădea fanii ca muștele, o Medeea [Marinescu] de vrei s-o iei de tot acasă, un Alex Nedelcu de mi-era mai mare dorul să mai lucrez cu el, și o eu cum mă știți” spune Lia Bugnar.

Doi necunoscuți, un bărbat și o femeie, sunt siliți de împrejurări să petreacă o oră împreună într-o „cameră a surprizelor”. Totul devine rapid o avalanșă de lucruri neașteptate, cu impact deloc mic asupra vieților celor doi, care se văd nevoiți să se privească așa cum sunt „într-adevăr”. Nu vă speriați, însă, ca majoritatea spectacolelor semnate de Lia Bugnar, și acesta are șansa unui final cu zâmbete, cum îi stă bine unei comedii romantice.

Legat de prezentarea online a acestui spectacol, Lia Bugnar a promis în timpul pandemiei să nu renunțe la spectacolele online nici după revenirea în sălile de teatru, „pentru că acest teatrul online care a pornit ca o soluție de criză s-a dovedit a fi necesar pentru anumiți spectatori din provincie, străinătate, ba chiar si din București. Nu vom difuza înregistrări, de fiecare dată transmisiunile vor fi live, cu pălăvrăgelile de dinainte și după, așa cum ne-am și v-ați obișnuit.

Piciordeplay.ro este o nouă platformă ce își propune să fie un loc de întâlnire între public și artiștii artelor performative românești (teatru, concerte, stand -up, dans, circ, etc). Toate spectacolele prezentate aici au loc live, sunt filmate de o echipă de profesioniști, cu echipamente performante, și pot fi urmărite de spectatori de pe orice dispozitiv conectat la internet. Spectacolele se desfășoară uneori doar online, alteori în format hibrid (cu spectatori în sală dar și online). Transmisiunile sunt mereu live, fiind disponibile pe platformă timp de câteva zile după fiecare eveniment.

*

Jocul de-a adevărul

de Lia Bugnar

Regia: Lia Bugnar

Distribuție: Marius Manole, Medeea Marinescu, Alexandru Nedelcu, Lia Bugnar

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.