VANILLA SKYPE, primul spectacol cu casting pentru spectatori
https://www.ziarulmetropolis.ro/vanilla-skype-primul-spectacol-de-teatru-cu-casting-pentru-spectatori/

A lua parte la un spectacol devine în sine o experienţă artistică desăvârşită cu VANILLA SKYPE, un proiect atipic care depăşeşte graniţele clasice ale teatrului. Mai întâi au existat actorii şi abia apoi au apărut personajele şi textele. Iar amestecul inedit de poveşti paralele şi emoţii în cadrul piesei scrise de Cătălin Ștefănescu setează premisele pentru o implicare autentică din partea spectatorului.

Un articol de Petre Ivan|6 septembrie 2016

Astfel, Vanilla Skype devine primul spectacol din România în care pasionații de teatru au posibilitatea de a participa la un casting pentru a-și câștiga scaunul în sală și pentru a fi oamenii potriviți, la locul potrivit.

După o piesă scrisă de Cătălin Ștefănescu și cu o distribuție de excepție – Marcel Iureș, Andi Vasluianu, Medeea Marinescu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, Alexandru Ion, Mircea Postelnicu și Vladimir Purdel – Vanilla Skype este pusă în scenă în cadrul unui turneu susținut de BRD – Groupe Société Générale, care a început pe 2 septembrie și va continua până pe 10 septembrie, în cinci orașe mari din țară – Ploiești, Craiova, Piatra Neamț, Bacău și Iași.

Pentru fiecare dintre aceste reprezentații, persoanele care doresc să participe la spectacol se pot înscrie la un casting care susținut pe Skype (contul Vanilla Skype Teatru) de marele actor român Marcel Iureș și care conține un set de întrebări elementare menite să stabilească dacă participanții își merită cu adevărat locul în sală.VANILLA SKYPE

Turneul Vanilla Skype e un prilej minunat de a călători în cinci orașe și de a întâlni un public în fața căruia rareori avem șansa de a juca. Așteptăm cu mare emoție cele 10 reprezentații. Le propunem spectatorilor noștri o formulă de spectacol care se bazează pe spunerea unor povești, într-un spațiu mic, unde întâlnirea între actori și public se face într-o atmosferă mai intimă decât cea a sălii clasice. Și e o experiență diferită de fiecare dată, dar întotdeauna vie și generatoare de dorința de a o repeta, un moment magic pe care îl trăim împreună cu spectatorii noștri. –  Cătălin Ștefănescu, autorul textului și regizorul spectacolului Vanilla Skype.

Vanilla Skype este un eveniment teatral inedit nu doar prin prisma selecției spectatorilor, ci și datorită particularității piesei puse în scenă. Textul a fost scris de Cătălin Ștefănescu special pentru actorii din distribuție, ceea ce aduce în prim plan un aspect de multe ori neglijat în teatrul românesc actual – strânsa colaborare dintre dramaturg și actori.

Mai mult decât atât, proiectul Vanilla Skype reprezintă o materializare artistică a unui parteneriat început în urmă cu aproape 10 ani, în cadrul Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, și reunește trei generații de artiști – Marcel Iureș, Andi Vasluianu, Medeea Marinescu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, cărora li se adaugă mai tinerii Alexandru Ion, Mircea Postelnicu și Vladimir Purdel.

Patru pacienți care discută pVanilla Skypee Skype cu psihoterapeutul lor, doi muncitori care analizează cu mult umor „gramatica” lumii și a existenței, un detectiv confuz venit parcă din filmele anilor ’40 și patru actori care participă la un casting – toate aceste personaje își topesc realitățile într-o poveste-mozaic despre uriașa putere a narațiunii și despre completa neputință a naratorului.

Programul turneului include 2 reprezentații – de la ora 17:00, respectiv 20:30 – în fiecare dintre orașele incluse în turneu. După ce a ajuns la Ploieti, pe 2 septembrie, și la Craiova, pe 4 septembrie, urmează Piatra Neamț (7 septembrie, orele 17:00 și 20:30, la Teatrul Tineretului), Bacău (8 septembrie, orele 17:00 și 20:30, la Teatrul „George Bacovia”) și Iași (10 septembrie, orele 17:00 și 20:30, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”).

Cei care își cumpără bilet pentru spectacol se pot înscrie la casting accesând contul de Skype – Vanilla Skype Teatru. După ce precizează orașul și ora reprezentației la care vor participa și răspund la un set de întrebări, aceștia au șansa de a primi unul dintre cele mai bune 10 locuri rezervate special pentru ei pe rândurile din față ale sălii. Persoanele care vor să treacă proba de casting, mai pot accesa contul Vanilla Skype Teatru între 5-7 septembrie, orele 12:00-19:00. Detalii pe pagina de Facebook Vanilla Skype.

Vanilla Skype este o co-producție a Teatrului ACT și Asociației T.E.T.A.

Foto: Vanilla Skype – facebook

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.