Veniţi pe Uliţa Teodorenilor, la Muzeul „Vasile Pogor”!
https://www.ziarulmetropolis.ro/veniti-pe-ulita-teodorenilor-la-muzeul-vasile-pogor/

Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi organizează la Muzeul „Vasile Pogor”, în perioada 25 noiembrie 2015 – 10 ianuarie 2016, expoziţia memorială „Uliţa Teodorenilor”, dedicată celor doi fraţi, Ionel şi Alexandru Oswald Teodoreanu (Păstorel).

Un articol de Petre Ivan|24 noiembrie 2015

Expoziţia îi prezintă pe cei doi fraţi în diverse ipostaze ale vieţii personale, literare, prin intermediul manuscriselor, epistolelor şi a fotografiilor. Vizitatorii se vor bucura de obiectele expuse, precum manuscrisul-fragment din romanul „La Medeleni”, fotografia redacţiei revistei „Viaţa Românească”, o fotografie cu Păstorel în ţinută militară, pagini de corespondenţă cu Cezar Petrescu, scrisori dedicate Elvirei Ghinea etc.

AFIS ULITA TEODORENILOR 2a web

De asemenea, cei care vor vizita expoziţia vor avea ocazia de a afla detalii mai puţin cunoscute despre viaţa Teodorenilor.

Expoziţia a fost inclusă în programul festivalului „Teodorenii” (25-27 noiembrie 2015), organizat de Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi, eveniment dedicat contribuţiei deosebite a celor doi fraţi Teodoreanu la viaţa culturală ieşeană.

Curatorii expoziţiei sunt Corina Mocanu-Irimiţă şi Oana Melinte, iar mai multe detalii despre expoziţie se pot afla accesând site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro.

Foto sus: Păstorel Teodoreanu – Căpitan de artilerie (arhiva MNLR Iaşi)

04
/05
/20

Un eveniment cultural online lansat de Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, este postat în premieră pe 4 mai, la aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=mdEgBgfVS1w&feature=youtu.be în ziua în care se împlinesc 65 de ani de la de la dispariţia simbolului culturii muzicale româneşti, George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor şi ilustru profesor.

27
/04
/20

Pictorii, sculptorii, criticii de artă sau scriitorii sunt cărți deschise ale creației lor, vizibile fiind operele și mai puțin bornele ce duc spre realizarea acestora. Uneori, o întâmplare sau destinul, alteori persoana ce a stat în dreptul lor, au fost sursele ce au dus la expresia formelor de valoare. Soția cunoscutului critic de artă Valentin Ciucă m-a introdus în povestea nescrisă a vieții sale.

08
/04
/20

Centrul Ceh este unul dintre cele mai populare institute culturale din România, cunoscut pentru proiecte ca Documentary Mondays, Future Museum sau Cinemascop. Ca toate instituțiile și organizațiile ce se ocupă cu organizarea de evenimente culturale, Centrul Ceh caută să se adapteze noii situații în care cultura se mută în mediul online. Astfel, seria de interviuri cu artiști români și cehi 5Întrebări va fi publicată în săptămânile următoare.

30
/03
/20

Centrul Cultural Clujean lansează un proiect național care implică artiștii români în lupta cu pandemia COVID-19. Platforma Artiști Împreună răspunde inițiativei Observatorului Român de Sănătate de a transmite teme și subiecte importante ale zilei către un public cât mai larg.