VERNISAJ. ​Garden of Unsettled Memories – expoziție personală Pavel Grosu
https://www.ziarulmetropolis.ro/vernisaj-%e2%80%8bgarden-of-unsettled-memories-expozitie-personala-pavel-grosu/

Garden of Unsettled Memories- expoziţie personală Pavel Grosu. Galeria Sector 1  încheie seria expoziţiilor personale ale artiştilor clujeni pe care i-a expus începând de la inaugurarea sa, din 2017, cu o expoziţie de pictură semnată Pavel Grosu. Expoziţia va fi vernisată pe 22 noiembrie, la ora 18:30 şi va putea fi vizitată în perioada 23 noiembrie 2018 – 19 ianuarie 2019.

Un articol de Petre Ivan|15 noiembrie 2018

Garden of Unsettled Memorieseste cea de-a șaptea expoziție personală a unui tânăr artist clujean prezentată de galerie, rezultatul unei colaborări între Maria Rus Bojan, curator şi critic de artă, expert în arta contemporană est-europeană care trăiește și lucrează în Amsterdam, Olanda, și artistul Pavel Grosu,originar din Republica Moldova, activ în prezent la Cluj.

Incluzând o serie de lucrări noi și instalații picturale site-specific, expoziția va fi vernisată pe 22 noiembrie, la ora 18:30 și va putea fi vizitată în perioada 23 noiembrie 2018 – 19 ianuarie 2019.

Expoziția Garden of Unsettled Memories promite o experiență vizuală spectaculoasă, printr-o serie de 12 pânze în care pot fi admirate statui antice, siluete feminine, vegetație exotică în culori strălucitoare, toate realizate într-o tehnică picturală impecabilă. Pe scurt, este vorba despre o călătorie interesantă în universul amintilor și în imaginarul fertil și ingenios al unui tânăr pictor în plină ascensiune.

„Mai mult decât un simplu concept de expoziție, Garden of Unsettled Memorieseste pentru Pavel Grosu expresia simbolică a spaţiului de întoarcere al amintirilor din adâncurile conștiinței, un peisaj subiectiv și paradoxal, amprentat de sensuri și semnificații multiple.

Printr-un demers deopotrivă recuperator și anticipator, artistul urmărește să cartografieze acest spațiu al neliniștilor sale fundamentale, aducând la suprafață  conținuturi latente și forme ideale.

O veritabilă reverie autobiografică, această expoziție surprinde prin mulțimea de avataruri pe care le străbate: ea descrie un parcurs artistic matur și riguros, bine articulat conceptual, evidențiind preocupările artistului de a inova constant, atât în termeni de expresie picturală cât și în termeni de construcție de sensuri șisemnificații prin asocieri spațiale neașteptate.

Artistul folosește ca sursă principală de inspirație pentru compozițiile sale fotomontaje ce conțin fragmente de imagini în care apar figuri umane, grădini publice sau interioare familiare, în relație cu sculpturi antice romane sau grecești. Reamintind că, în antichitate, formele sculpturale erau la rândul lor pictate, fiind menite să ofere o copie tridimensională a realității, ca și contrapondere spațială la freșcele pictate, Pavel Grosu readuce in discuție relația de complementaritate dintre pictură și sculptură. Artistul arată că, în procesul creației, se produce o străbatere simultană a diferitelor nivelurilor de realitate şi percepţie, opera de artă fiind rodul unei înţelegeri superioare ce dă un nou sens imaginaţiei şi conţinuturilor inconştientului.

Metaforă vie a conştiinţei şi a interiorităţii protejate,Garden of Unsettled Memoriesse constituie aşadar într-unspaţiu privilegiat, cu dimensiune şi tensiune sufletească, unde privitorul devine martor la un demers personal de revelare al dialecticii dintre sensibil şi inteligibil.”

Curator: Maria Rus Bojan

Despre Pavel Grosu

Pavel Grosu (n. 1991) trăiește și lucrează la Cluj-Napoca. În prezent este doctorand la Universitatea de Artă și Design din Cluj, unde a absolvit ciclurile de licență (2013) și master (2015) la specializarea pictură.

Printre principalele expoziții de grup la care a participat se numără: Light.Color, Mie Lefever Gallery, Ghent, Belgia (2014); Hidden Field, Bazis Contemporary Art Space&Ultrastudio, Pescara, Italia (2014); Emergence, Visual Contact Gallery, Oradea (2015); Resurected, Five Plus Art Gallery, Viena, Austria (2016); Un Incontro, Doris Ghetta Gallery, Milano, Italia (2017); Haiku.Poems by emerging Romanian Artists, Boccanera Gallery, Trento, Italia (2017); The exquisite corpse drinks the new wine, Galeria Sector1, București (2017).

Despre expoziția Garden of Unsettled Memories

Expoziție personalăde pictură, reprezentând o selecție de lucrări noiși instalații picturale site-specific.

Expoziție curatoriată de Maria Rus Bojan, curator şi consilier de artă, fost curator al Muzeului de Artă din Cluj (1994-1999), în 2011, co-curator al Pavilionului României la Bienala de la Veneţia. Din 1995, Maria Rus Bojan este membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă (AICA), iar din 2005 membru internațional al AICA Olanda. În 2013 s-a alăturat Comitetului de Achiziții pentru Rusia și Europa de Est (REEAC) al Tate Modern, Londra.

Despre Galeria Sector 1

Sector 1 este o galerie de artă contemporană care funcționează ca un spațiu ce își dorește să contribuie la evoluția elitei artistice contemporane, punând pe primul loc ideile artistului, a cărui misiune este de a crea în mod liber, fără constrângeri.

Galeria găzduiește, pe de-o parte, operele creatorilor de conținut, iar pe de altă parte vine în întâmpinarea iubitorilor de artă și de frumos care sprijină inițiativele creative.

Deschiderea galeriei, în 15 iunie 2017, a coincis cu vernisarea unei expoziții de grup a șapte artiști tineri clujeni – Radu Băieș, Istvan Betuker, Norbert Filep, Pavel Grosu, Lucian Popăilă, Marcel Rusu, Alexandra Șerban -, alături de artistul invitat Ioan Sbârciu. Au urmat expoziții personale ale fiecărui artist din această selecție a galeriei, vernisajul lui Pavel Grosu fiind cel care încheie această serie de expoziții personale. La final de ianuarie va avea loc cea de-a doua expoziție de grup a acelorași artiști alături de care galeria a plecat la drum, eveniment care va închide acest prim moment al Galeriei Sector 1.

Expozitia: Garden of Unsettled Memories

Artist: Pavel Grosu

Curator: Maria Rus Bojan

Data vernisajului: 22 noimebrie, ora 18:30

Perioada expoziției: 23 noiembrie 2018 – 19 ianuarie 2019

Galeria Sector 1, str. Băiculești, nr. 29, în cadrul Combinatului Fondului Plastic

https://www.instagram.com/sector1gallery/

http://sector1gallery.com/

https://www.facebook.com/sector1gallery/

Foto: Garden of Unsettled Memories – expoziție personală Pavel Grosu

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.