Vernisaj în camp electric
https://www.ziarulmetropolis.ro/vernisaj-in-camp-electric/

Fundaţia “Domeniul Otetelişanu”, în parteneriat cu Galeria Danaart şi Arts United, anunţă vernisajul expoziţiei “În câmp electric”, eveniment care va avea loc miercuri, 30 septembrie, de la ora 19.00, în Galeria Teatrului Odeon din Bucureşti (Calea Victoriei 40-42).

Un articol de Petre Ivan|25 septembrie 2015

Proiectul “În câmp electric” este inclus în programul de rezidențe pentru lumea artistică și industriile creative derulat la Conacul Otetelișanu, casa în care s-a născut și a fost educat Petrache Poenaru, reformator al învățământului românesc și inventator al stiloului.

Rezidența s-a desfășurat în perioada 1-10 iulie, la Benești, un sat aflat la 40 de kilometri de Craiova.

Opt artiști au fost invitați să imagineze povești în casele încărcate de atâta istorie, odăile în care își imagina lumea un vizionar ca Petreache Poenaru sau locul în care desena, cândva, Constantin Lecca, artistul care-și adjudeca, pe la 1800, meritul de a fi fost primul de pe aceste meleaguri care îndrăznea să picteze icoane în stil occidental sau primul care, alături de boierii Otetelișeni, a tipărit reviste și cărți la Craiova.

Invitații de anul acesta sunt pictori consacrați, apreciați în lumea artistică bucureșteană și internațională: Cornelia Gherlan, Dan Isailă, Delia Zoița, Daniela Zbarcea, pictorița pariziană Marie- Hélène Fabra, Silvia Trăistaru, Suzana Dan, Vasile Tolan și fotografa Mirela Bichigeanu.

O parte dintre lucrările realizate în cursul acestui program vor fi incluse în Colecția Otetelișanu, tablourile urmând să fie expuse în cadrul unui eveniment unic, care va avea loc la Galeria Odeon din București.

Ne bucurăm de expertiza dnei Mihaela Varga, fost director al Muzeului Național Cotroceni, expert în pictura românească. La eveniment va fi prezent și bucătarul iranian Rezza Munteanu, la rândul său un remarcabil creator, expert în arta culinară.

Promotor al culturii și al evenimentelor de înaltă ținută, Fundația “Domeniul Otetelișanu” susține un amplu program de rezidențe culturale la Conacul de la Benești.

În ultimii ani, conacul a găzduit o lungă serie de evenimente de anvergură, printre care colocviul pentru excelență în presă – organizat cu sprijinul Institutului Polonez, workshop-uri pentru film documentar, sub îndrumarea regizorilor Copel Moscu și Napoleon Helmis, rezidențe pentru pictură, care s-au bucurat de participarea unora dintre cei mai valoroși artiști contemporani, sau rezidențe de etnografie, derulate cu sprijinul mai multor misiuni diplomatice la București.

Deschizători de drumuri. În casa Otetelișenilor de la Benești s-a născut Petrache Poenaru, membru titular al Academiei Române, fondatorul colegiilor naționale din București și Craiova.

Probabil că cei mai mulți îl cunosc, însă, mai degrabă drept inventatorul tocului cu rezervor, brevetat la Paris și Viena în 1827, sub complicatul nume de “condeiul portăreț alimentându-se el însuși cu cerneală”.

Foto: Vernisaj “În câmp electric” – teatrul-odeon.ro

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.