Vești bune dinspre filmul românesc, via San Sebastián
https://www.ziarulmetropolis.ro/vesti-bune-dinspre-filmul-romanesc-via-san-sebastian/

Săptămâna trecută, „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, a primit o menţiune specială din partea juriului celei de 18-a ediţii a Premios Sebastiane, secţiune a Festivalului de Film de la San Sebastián, care este dedicată filmelor LGBTI. La acelaşi festival, actorul român Bogdan Dumitrache a fost desemnat Cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian pentru rolul din “Pororoca”, cel mai recent film semnat de regizorul Constantin Popescu.

Un articol de Petre Ivan|2 octombrie 2017

De altfel, “Pororoca” a primit cronici elogioase din partea presei de specialitate spaniole, filmul fiind etichetat drept… “colosal”, “o demonstrație de mizanscenă”, “un pisc inedit al excelenței în cinemaul recent European”.

„Soldaţii. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, a fost apreciat pentru că „arată o minoritate ascunsă cu dublă faţetă, romi şi homosexuali, pe care noi toţi o abandonăm cu contradicţiile ei”.

Lungmetrajul a fost apreciat de presa internaţională, după prezentarea în competiţia Festivalului de la San Sebastián 2017, drept un debut „în forţă”, „un excelent moment al cinematografiei româneşti”, care trebuie inclus în palmaresul ediţiei de anul acesta a evenimentului, ce se va încheia sâmbătă.

Premio Sebastiane a revenit peliculei „120 Battements par Minute”, de Robin Campillo, care a fost recompensată în luna mai cu Marele Premiu al Juriului, cu trofeul FIPRESCI şi Queer Palm la Cannes, şi care este propunerea Franţei pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar.

Trofeul Sebastiane se acordă din anul 2000 unui lungmetraj sau documentar, prezentat la Festivalul de la San Sebastián, care reflectă cel mai bine valorile şi realităţile comunităţii Lesbian, Gay, Transgender, Bisexual şi Intersex (LGBTI).

„Soldaţii. Poveste din Ferentari” spune povestea lui Adi, un antropolog în vârstă de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo, îl întâlneşte pe Alberto, un rom sărac, fost puşcăriaş, care promite să îl ajute să cunoască cântăreţi. Destul de repede, cei doi încep o relaţie. Când banii se termină, amândoi se trezesc captivi într-un apartament în care se iubesc sincer şi se folosesc unul de altul.

Pelicula, o adaptare liberă după romanul cu acelaşi titlu scris de Adrian Schiop şi publicat la editura Polirom în 2013, îi are în rolurile principale pe Adrian Schiop şi Vasile Pavel Digudai.

Filmul va fi lansat în cinematografele româneşti pe 2 februarie 2018.

***

Pororoca – entuziasm, superlative și un mare premiu!

Și tot la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian a avut loc premiera mondială a filmului românesc “Pororoca”, cel mai recent film semnat de regizorul Constantin Popescu (cunoscut pentru filme precum “Portretul luptătorului la tinerețe”, “Principii de viață”). Din distribuția filmului fac parte actorii Bogdan Dumitrache- câștigătorul trofeului pentru Cel mai bun actor la Festivalul de la San Sebastian! – și Iulia Lumânare.

Bogdan Dumitrache

Cronica din Fotogramas începe chiar cu acest titlu: “Pororoca – puternicul cinema românesc inundă festivalul cu un film solid ce are șanse de câștig la trofeul Concha de Oro (sau, cel puțin, premiul pentru Cel mai bun actor)”.

Canalul TV TCM îl nominalizează pe actorul Bogdan Dumitrache ca “principal candidat la trofeul pentru Cel mai bun actor”, numește filmul ca fiind “colosal” și spune despre “Pororoca” că este “cel mai bun film văzut până în acest moment în secțiunea oficială”. Tot despre șansele lui Bogdan Dumitrache la trofeul pentru Cel mai bun actor vorbește și cinematrix.es.

Revista de cinema eam Magazine spune despre film că este “o demonstrație de mizanscenă, ce subliniază talentul unui cineast care distruge spiritul rigid obișnuit al cinemaului practicat de conaționalii săi și ce atinge un pisc inedit al excelenței în cinemaul recent european”, în timp ce EcoDiario vorbește despre modul în care regizorul reușește, prin Pororoca, “să își scufunde publicul într-o silențioasă putere a vinei”.

Despre vină, neputință și nebunie vorbește și El Diario Vasca, care spune despre Constantin Popescu că “demontează prin Proroca o poveste în care durerea și disperarea prefațează năruirea emoțională a protagoniștilor”. Cei de la Inperdibles spun despre “Pororoca” că este “o dovadă a excelentului cinema românesc, povestea unei obsesii duse la extrem, cu o regie excelentă ce poartă semnătura lui Constantin Popescu”.

„Pororoca” spune povestea lui  Tudor (Bogdan Dumitrache) și a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor: Maria (5 ani) şi Ilie (7 ani). Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, Tudor anunţă poliţia. Maria este considerată, oficial, dispărută.

În cadrul Galei de Premiere care a avut loc duminică seară, trofeul pentru Cel mai bun actor i-a fost înmânat lui Bogdan Dumitrache de către actrița Dolores Fonzi.

Pentru mine, a fost o experiență extraordinară. Pentru un actor, este o oportunitate foarte rară să întâlnești un așa scenariu, un personaj care are parte de o transformare atât de mare, de la o viață normală la abis, cu un cumul atât de variat de emoții și trăiri. – Bogdan Dumitrache

„Pororoca” va fi distribuit (de către Bad Unicorn) în cinematografele din România, cel mai probabil la începutul anului viitor.

Foto: Soldaţii. Poveste din Ferentari , Pororoca – facebook

05
/01
/15

Anul 2015 aduce în peisajul cinematografic noi proiecte ale unor regizori premiaţi la Cannes, Berlin şi Veneţia, printre filmele româneşti care vor fi lansate în cinema numărându-se thrillere politice, un western balcanic, un documentar animat, dar şi comedii, drame şi pelicule poliţiste.

02
/01
/15

Nedistribuite în cinematografe, văzute puțin în festivaluri, ignorate nejustificat, filmele de nonficțiune merită o mai mare atenție. La început de an, Ziarul Metropolis vă propune 10 documentare străine din 2013 și 2014, demne de reținut.

01
/01
/15

S-au ivit pe cerul teatrului stele care au lucit orbitor o vreme, care au stârnit admiraţie unanimă. Criticii au făcut prognoze artistice pe termen lung, însă, apoi, luminile lor s-au stins. Cu actorul Gheorghe Dinică nu a fost aşa.

30
/12
/14

Ovidiu Iuliu Moldovan: ardeleanul greco-catolic cu privirea directă şi faţa neîmblânzită de zâmbet, sigur în gesturi, un om ce nu putea fi scos din ale lui, cu trăsături tipice zodiei Capricornului... Duritatea lui masculină era arma cu care confisca mintea oricărei femei.

30
/12
/14

Anul 2014 poate fi considerat unul aproape anost prin prisma box office-ului nord-american, aflat la cel mai scăzut nivel al său din ultimii şase ani, dar a cărui calitate cinematografică a fost totuşi "salvată" în a doua jumătate a lui de revenirea în forţă a filmelor biografice.

29
/12
/14

O selecție de 14 dintre filmele premiate care au marcat ultimul an va fi proiectată la Cinema Studio din București, între 2 și 8 ianuarie 2015. Spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă filme semnate de regizori ca Lars von Trier, Jim Jarmusch, Joel și Ethan Coen, David Cronenberg, Paolo Sorrentino, Michel Hazanavicius sau Corneliu Porumboiu.

23
/12
/14

CRONICĂ DE FILM Când resemnarea părea să fie singura cale de a încheia un an cinematografic românesc mediocru, apare - doar la HBO, nu și în săli - un documentar revigorant și (cu adevărat) emoționant, „Toto și surorile lui”, capabil să dărâme prejudecăți.

19
/12
/14

CRONICĂ DE FILM Nimic nu părea să anunțe schimbarea de direcție. După ce a regizat două parodii reușite la filmele cu spioni și, în special, la seria cu James Bond și, ulterior, filmul de mega-succes „The Artist”, francezul Michel Hazanavicius se lansează în drama de război.

18
/12
/14

Cea de-a 5-a ediție a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF s-a încheiat duminică, 14 decembrie, la CinemaPRO, după 5 zile de festival, 3 proiecții sold out, 75 de filme și 4 evenimnete speciale experimentate și vizionate de peste 7000 de spectatori.

18
/12
/14

Trei documentare istorice care conservă o bucată vie a românilor vor încheia proiectul inițiat de Radio România Cultural în parteneriat cu Docuart, “Baricada Culturală”. Documentarele cu temă comunistă semnate de Andrei Ujică și Sinisa Dragin vor fi difuzate în regim live streaming în zilele de 18, 22 și 23 decembrie, începând cu ora 22:00 pe radioromaniacultural.ro.

18
/12
/14

Filmul "Ida", regizat de cineastul polonez Pawel Pawlikowski, a fost recompensat miercuri cu premiul LUX pe 2014, decernat de Parlamentul European în cadrul unei sesiuni extraordinare a forului european, organizată la Strasbourg.