Victor Rebengiuc: „Câinele japonez” este bun şi fără să fie premiat la Oscar
https://www.ziarulmetropolis.ro/victor-rebengiuc-cainele-japonez-este-bun-si-fara-sa-fie-premiat-la-oscar/

Actorul Victor Rebengiuc, care interpretează unul dintre rolurile principale din „Câinele japonez”, a declarat pentru Mediafax că pelicula este bună şi fără să fie premiată la Oscar, precizând că, până în prezent, filmele româneşti nu au fost luate în seamă de Academia americană.

Un articol de Liliana Matei|16 august 2014

„Sunt de acord cu propunerea”, a glumit actorul Victor Rebengiuc. „Acum aştept să văd dacă este luat în seamă, ceea ce nu s-a întâmplat până acum cu filmul românesc. Deci, nu-mi fac niciun fel de speranţă. Filmul este bun şi fără să fie premiat la Oscar”, a mai spus Victor Rebengiuc.

Pentru rolul interpretat în „Câinele japonez”, Victor Rebengiuc a primit trofeul pentru cel mai bun actor la ediţia din acest an a premiilor Gopo, care sunt considerate „Oscarurile” cinematografiei româneşti.

„Câinele japonez”, debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea României la ediţia din 2015 a premiilor Oscar, la categoria „cel mai bun film străin”, a declarat pentru Mediafax Mihai Kogălniceanu, directorul general al Centrului Naţional al Cinematografiei.

Juriul, format din Eugenia Vodă, critic de film şi realizator TV, Magda Mihăilescu, critic de film, Cristina Corciovescu, critic şi istoric de film, Mihai Chirilov, critic de film, director artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Dana Duma, critic de film, Irina Margareta Nistor, critic de film, şi Iulia Blaga, critic de film, a ales, cu majoritate de voturi, ca lungmetrajul „Câinele japonez”, în regia lui Tudor Cristian Jurgiu, să reprezinte România la secţiunea „cel mai bun film străin” a premiilor Oscar pentru anul 2015.

Debutul în lungmetraj al regizorului Tudor Cristian Jurgiu a avut premiera mondială în secţiunea competiţională New Directors a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian şi a fost distins la Festivalul Internaţional de la Varşovia cu premiul secţiunii 1-2 , dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj.

„Câinele japonez”, care spune povestea emoţionantă a reconcilierii dintre un tată şi fiul lui, plecat de ani mulţi din ţară, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun film în competiţia New Europe – New Names a Vilnius International Film Festival (Vilnius IFF) „Kino pavasaris” din Lituania, dar şi premiul Zilelor Filmului Românesc pentru debut la ediţia din 2014 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Filmul marchează revenirea lui Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran. Alături de Rebengiuc, din distribuţia filmului fac parte actorii Şerban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Drăgănescu, Alexandrina Halic şi Laurenţiu Lazăr.


Tudor Cristian Jurgiu a absolvit UNATC Bucureşti, secţia Regie de film şi TV, în 2009. În acelaşi an, acesta a realizat filmul „Nunta lui Oli”, produs de Libra Film, care i-a adus numeroase premii, cum ar fi cel pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Leeds, cel mai bun film românesc la Festivalul NexT 2009, cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Anonimul 2009 şi Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj al anului.

Cel mai recent scurtmetraj al său, „În acvariu”, a obţinut premiul al treilea la secţiunea Cinefondation a Festivalului de Film de la Cannes 2013.

Oscarurile sunt cele mai celebre premii din cinematografia de la Hollywood, iar o nominalizare la categoria „cel mai bun film străin” aduce producătorului şi regizorului prestigiu, fapt care contribuie la creşterea încasărilor.

Propunerile ţărilor trebuie să fie primite de Academia de film americană până la data de 1 octombrie a anului în curs. Fiecare ţară poate propune o singură producţie proprie pentru această distincţie, iar, dintre zecile de propuneri, este alcătuită mai întâi o listă scurtă de nouă pelicule, dintre care sunt apoi desemnate cele cinci nominalizări.

Anul trecut, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film străin a fost pelicula „Poziţia copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin.

Nominalizările la cea de-a 87-a ediţie a premiilor Oscar vor fi anunţate pe 15 ianuarie, iar gala de decernare a prestigioaselor trofee va avea loc pe 22 februarie.

Foto cu Victor Rebengiuc – Transilvania Film

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.