Victor Rebengiuc: „Câinele japonez” este bun şi fără să fie premiat la Oscar
https://www.ziarulmetropolis.ro/victor-rebengiuc-cainele-japonez-este-bun-si-fara-sa-fie-premiat-la-oscar/

Actorul Victor Rebengiuc, care interpretează unul dintre rolurile principale din „Câinele japonez”, a declarat pentru Mediafax că pelicula este bună şi fără să fie premiată la Oscar, precizând că, până în prezent, filmele româneşti nu au fost luate în seamă de Academia americană.

Un articol de Liliana Matei|16 august 2014

„Sunt de acord cu propunerea”, a glumit actorul Victor Rebengiuc. „Acum aştept să văd dacă este luat în seamă, ceea ce nu s-a întâmplat până acum cu filmul românesc. Deci, nu-mi fac niciun fel de speranţă. Filmul este bun şi fără să fie premiat la Oscar”, a mai spus Victor Rebengiuc.

Pentru rolul interpretat în „Câinele japonez”, Victor Rebengiuc a primit trofeul pentru cel mai bun actor la ediţia din acest an a premiilor Gopo, care sunt considerate „Oscarurile” cinematografiei româneşti.

„Câinele japonez”, debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea României la ediţia din 2015 a premiilor Oscar, la categoria „cel mai bun film străin”, a declarat pentru Mediafax Mihai Kogălniceanu, directorul general al Centrului Naţional al Cinematografiei.

Juriul, format din Eugenia Vodă, critic de film şi realizator TV, Magda Mihăilescu, critic de film, Cristina Corciovescu, critic şi istoric de film, Mihai Chirilov, critic de film, director artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Dana Duma, critic de film, Irina Margareta Nistor, critic de film, şi Iulia Blaga, critic de film, a ales, cu majoritate de voturi, ca lungmetrajul „Câinele japonez”, în regia lui Tudor Cristian Jurgiu, să reprezinte România la secţiunea „cel mai bun film străin” a premiilor Oscar pentru anul 2015.

Debutul în lungmetraj al regizorului Tudor Cristian Jurgiu a avut premiera mondială în secţiunea competiţională New Directors a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian şi a fost distins la Festivalul Internaţional de la Varşovia cu premiul secţiunii 1-2 , dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj.

„Câinele japonez”, care spune povestea emoţionantă a reconcilierii dintre un tată şi fiul lui, plecat de ani mulţi din ţară, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun film în competiţia New Europe – New Names a Vilnius International Film Festival (Vilnius IFF) „Kino pavasaris” din Lituania, dar şi premiul Zilelor Filmului Românesc pentru debut la ediţia din 2014 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Filmul marchează revenirea lui Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran. Alături de Rebengiuc, din distribuţia filmului fac parte actorii Şerban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Drăgănescu, Alexandrina Halic şi Laurenţiu Lazăr.


Tudor Cristian Jurgiu a absolvit UNATC Bucureşti, secţia Regie de film şi TV, în 2009. În acelaşi an, acesta a realizat filmul „Nunta lui Oli”, produs de Libra Film, care i-a adus numeroase premii, cum ar fi cel pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Leeds, cel mai bun film românesc la Festivalul NexT 2009, cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Anonimul 2009 şi Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj al anului.

Cel mai recent scurtmetraj al său, „În acvariu”, a obţinut premiul al treilea la secţiunea Cinefondation a Festivalului de Film de la Cannes 2013.

Oscarurile sunt cele mai celebre premii din cinematografia de la Hollywood, iar o nominalizare la categoria „cel mai bun film străin” aduce producătorului şi regizorului prestigiu, fapt care contribuie la creşterea încasărilor.

Propunerile ţărilor trebuie să fie primite de Academia de film americană până la data de 1 octombrie a anului în curs. Fiecare ţară poate propune o singură producţie proprie pentru această distincţie, iar, dintre zecile de propuneri, este alcătuită mai întâi o listă scurtă de nouă pelicule, dintre care sunt apoi desemnate cele cinci nominalizări.

Anul trecut, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film străin a fost pelicula „Poziţia copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin.

Nominalizările la cea de-a 87-a ediţie a premiilor Oscar vor fi anunţate pe 15 ianuarie, iar gala de decernare a prestigioaselor trofee va avea loc pe 22 februarie.

Foto cu Victor Rebengiuc – Transilvania Film

07
/03
/16

De Ziua Femeii, Centrul Cultural Casa Artelor Sector 3 (CCCA) și Primăria Sectorului 3 vă invită să vedeți câteva dintre lucrările ei și să o cunoașteți pe una dintre cele mai speciale femei ale culturii române a cărei poveste a fost spusă, din păcate, de prea puține ori. La 107 ani, Margareta Wechsler Dinu vine marți, 8 martie, de la ora 17.00, la Centrul Cultural Casa Artelor (bd. Mircea Vodă nr. 5), pentru a fi prezentă la vernisajul expoziției de pictură cu lucrări personale, intitulată ”Vârstele Tinereții”.

07
/03
/16

Ovidiu Anton va reprezenta România la Eurovision cu piesa "Moment of Silence", după ce a câștigat Selecția Națională a a competiției, duminică, la Baia Mare. Interpretul a fost ales în urma punctajului primit de la public, prin televoting.

06
/03
/16

Basmele au un sâmbure de adevăr? În cazul lui Pake Protopopescu se pare că da. Licenţiat în Drept de la Paris (cu o teză despre Acţiunile cauzate de frică!), acest băiat de preot bucureştean ajunge primar şi îşi ia funcţia în serios.

06
/03
/16

Yuri Honing Acoustic Quartet, Enrico Rava, Kari Ikonen Trio și Magnus Öström Band completează lineup-ul Gărâna Jazz Festival XX, ce va avea loc între 7 și 11 iulie în vârful munților Semenic din Caraș-Severin. 80 de artiști, 22 de trupe, 3 scene și 5 zile de concerte conturează ediția aniversară a celui mai important festival de jazz open-air din Europa Centrală și de Est.

05
/03
/16

CRONICĂ DE FILM Regizat de italianul Francesco Clerici şi disponibil în cinematografe, documentarul „Il gesto delle mani” („Mâini. Gesturi. Artă”) este o pledoarie vizuală lipsită de afectare şi necontaminată de cuvinte pentru importanţa presupusei gratuităţi a actului artistic.

05
/03
/16

Teatrul Național întâmpină primăvara cu unul dintre cele mai iubite spectacole din repertoriul său. Astfel, în acest week-end - mai precis sâmbătă 5 martie și duminică 6 martie, de la ora 19, la Sala 2 - programează nu una, ci două reprezentanții ale spectacolului-eveniment Maria de Buenos Aires de Astor Piazzola și Horacio Ferrer, în regia artistică a Adei Lupu.

04
/03
/16

Scriitoarea Nora Ioga a susținut o conferință la Teatrul Național din București în care a vorbit despre farmecul Bucureștiului, despre erotism și a povestit cum a ajuns să scrie poezie pentru că Radu Beligan a împiedicat-o să devină actriță.

04
/03
/16

Gina Patrichi s-a născut pe 8 martie 1936, la Bucureşti şi s-a stins din viaţă tot într-o zi de 8 martie, in urmă cu 22 de ani. În 1994, actriţa a primit din partea UNITER premiul de excelenţă. Surpriza nu a fost premiul în sine, ci prezenţa la Gală a regizorului Richard Eyre, Sir Richard Charles Hastings Eyre, directorul Teatrului Naţional din Londra.

04
/03
/16

Tony Dyson, unul dintre părinții celebrului robot R2-D2 din seria "Star Wars", a fost găsit mort în Malta, conform unui anunț făcut vineri de poliția malteză. Robotul R2-D2 este unul dintre cele mai recognoscibile personaje din universul "Star Wars", fiind imediat îndrăgit de adulți și copii deopotrivă încă de la apariția primului film al seriei, "Star Wars: A New Hope" (1977).

04
/03
/16

ACTRIȚA DE LA PAGINA 1 Marcela Rusu, născută la Galaţi în 1926, a fost o femeie frumoasă şi iubită, care a ştiut ce a vrut de la viaţă. A cunoscut fericirea şi opusul ei, iar pe scenă a avut momente de succes. A fost căsătorită de trei ori, n-a avut copii, dar şi-a îndeplinit rolul de mamă - povestea prin interviuri - crescând doi nepoţi şi nişte câini pe care i-a botezat de fiecare dată „Gâlcă”, indiferent de generaţie. 

04
/03
/16

ACTRIȚA DE LA PAGINA 1 Până să devină angajată a Teatrului Naţional din Bucureşti, în 1947, a făcut parte din numeroase companii teatrale şi din trupa de operetă a lui Veliamir Maximilian, unde a jucat alături de Leonard, „Prinţul Operetei”. În teatru, i-au plăcut întotdeauna rolurile de caracter, pentru că nu se credea frumoasă. A jucat alături de Ion Iancovescu, Mişu Fotino, Birlic şi mulţi alţii. 

04
/03
/16

Spectacolul „Cum se cuceresc femeile” de Woody Allen, în regia lui Liviu Lucaci, de la Teatrul Metropolis, are tangenţe cu lumea filmului, iar Tudor Jurgiu semnează proiecţiile. Regizorul povestește despre cinematografia de consum, despre studenții săi de la Scenaristică și despre recitirea basmelor lui Petre Ispirescu.

04
/03
/16

Camerata Regală, ansamblu aflat sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, vă invită la un concert deosebit din cadrul Stagiunii Regale. Evenimentul va avea loc miercuri, 9 martie, de la ora 19.00, la Ateneul Român.

04
/03
/16

De ce ar trebui să vezi spectacolul „Zic Zac”, de Andreea Gavriliu, la Godot Cafe-Teatru? Pentru că are poveste; o poveste de dragoste. Pentru că are mult umor, umor rafinat. Pentru că are muzică bună, un colaj neașteptat („All by myself’’, „Singing in the rain’’, muzică clasică, dar şi electronică, muzică de petrecere, cântece patriotice din comunism).