La 15 ani, Luminiţa Gheorghiu îşi dorea Oscarul
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-actrita-luminita-gheorghiu-m-am-gandit-pe-la-15-ani-ca-vreau-sa-iau-oscarul/

Luminiţa Gheorghiu, care joacă în lungmetrajul „Poziţia copilului“ de Călin Netzer, singurul film românesc din competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, vorbeşte despre ţintele din viaţa ei, într-un interviu acordat postului Digi 24.  Iată câteva declaraţii pe care le-a făcut Luminiţa Gheorghiu. Interviul va fi difuzat sâmbătă, de la ora 20.10, la „Conversaţii […]

Un articol de Andrada Văsii|14 februarie 2013

Luminiţa Gheorghiu, care joacă în lungmetrajul „Poziţia copilului“ de Călin Netzer, singurul film românesc din competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, vorbeşte despre ţintele din viaţa ei, într-un interviu acordat postului Digi 24. 

Iată câteva declaraţii pe care le-a făcut Luminiţa Gheorghiu. Interviul va fi difuzat sâmbătă, de la ora 20.10, la „Conversaţii esenţiale“.

„Este o competiţie foarte, foarte grea. E bine, e frumos, e onorabil dar totodată sunt emoţii mari. Sunt nişte nume foarte importante acolo, dacă mă gândesc numai la actriţe – Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Isabelle Huppert. Nu ştiu cum se gândesc ele la asta. Dar cred că şi pentru ele competiia e importantă. (…) Oricum, nu poţi să ştii niciodată juriul ce preferinţe are. (…) Juliette Binoche spre exemplu este deţinătoarea unui Oscar dar asta nu înseamnă că nu îşi doreşte şi premiul ăsta“.

„Premiile sunt bune întotdeauna. Eu am spus toată viaţa că trebuie să trăieşti pentru locul întâi, să trăieşti pentru nota 10 şi atunci poate iei un 9. Trăieşti pentru 9, poate iei un 8 şi aşa mai departe.”

Luminiţa Gheorghiu, actriţă

„Cred că cel mai mare premiu al meu este că un film ca Moromeţii va rămâne. Am avut norocul să joc în toată viaţa mea cu actori imenşi ca: Dem Rădulescu, Petrică Gheorghiu, Gina Patrichi, Ştefan Bănică sau Victor Rebengiuc. Iar cel mai important lucru pentru viaţa mea profesională este că am prins, cum se spune, Teatrul Bulandra. Ce nume erau atunci acolo – Toma Caragiu, Liviu Ciulei, Gina Patrichi, Rebengiuc… Doamne, Doamne! Cu greu visai pe atunci la Teatrul Bulandra. Toţi visam la asta.”

„Lectura te încarcă“

„Toată viaţa am fost conştiincioasă şi am muncit foarte mult. Dar de o vreme mi se pare mult mai complicat. De pe la 50 de ani mi s-a făcut frică. Parcă m-au năpădit emoţiile, teama că greşesc. Dar, una peste alta, cred că am avut foarte mult noroc în viaţa profesională. Pentru că eu nu m-am gândit niciodată că voi face film. Ei, sigur, m-am gândit pe la 15 ani că vreau să iau Oscarul. Mi-am făcut tot felul de scenarii pentru festivitatea de premiere, dar că voi face film vreodată, la asta nu m-am gândit.”

„La film nu e timp de repetiţii, ca la teatru. La «Moartea domnului Lăzărescu“, de exemplu, nu-mi aduc aminte să fi fost mai mult opt repetiţii. La «Poziţia copilului» am avut însă mai mult timp la dispoziţie, ceea ce mi-a dat o anumită linişte. Am putut să stăm de vorbă, să alegem, să culegem.”

„Nu îmi face plăcere să îmi amintesc că mi-am sâcâit mult copiii cu programul. Le-am făcut un program încărcat de viaţă: instrumente – pian, mandolină, chitară clasică, patru limbi străine, patinaj, înot… Ele nu mi-au reproşat niciodată, dar la vremea respectivă era greu. De ce ai luat 9? Nu a luat nimeni 10? Eu le pusesem să citească încă din clasa I toată bibliografia până în clasa a IV-a. Eram obsedată să citească. Este foarte important, lectura te încarcă.”

Luminiţa Gheorghiu poate fi văzută în spectacolul „Baba care ascultă Abba“, de la Teatrul Metropolis, în stagiunea 2013-2014.

21
/01
/16

Cea de-a zecea ediţie a Galei Premiilor Gopo, eveniment ce recompensează realizările anuale ale cinematografiei autohtone, va avea loc pe 28 martie 2016, în Bucureşti. Urmând modelul celebrelor Gale din domeniul cinematografiei europene Goya, Cesar sau BAFTA, Premiile Gopo reprezintă cel mai important eveniment dedicat valorilor filmului românesc.

20
/01
/16

Ultima zăpadă căzută mi-a adus un motiv de bucurie. Lucrurile se schimbă în bine, cel puțin în ceea ce îi privește pe vecinii mei. De aproape un deceniu deszăpezesc aleea, destul de lungă – arareori ajutat – de la intrarea în imobilul în care locuiesc.

20
/01
/16

Rușii nu au apreciat ecranizarea romanului "Război și pace" realizată de BBC și nu agreează libertatea prea mare pe care și-au luat-o producătorii postului față de opera lui Lev Tolstoi. Nu-i de mirare dacă amintim că noul serial BBC conţine numeroase scene de sex, decolteuri adânci şi chiar o scenă (inventată) de incest.

20
/01
/16

Duminică 24 ianuarie, ora 19:00, Godot Café-Teatru prezintă „Jurnalul lui Adam și al Evei”, în regia lui Eugen Gyemant. Dana Rogoz și Dan Rădulescu interpretează o versiune neașteptată a primilor El și Ea, plină de inocență și umor. O poveste despre descoperire, un jurnal împărtășit cu candoarea primelor ființe care au simțit frica, iubirea, mirarea și nevoia de a fi cu celălalt.

20
/01
/16

Vineri, 22 ianuarie (19.00), Orchestra Națională Radio îi invită pe iubitorii muzicii la un concert MOZART / BEETHOVEN, eveniment ce se va desfășura la Sala Radio sub bagheta dirijorală a lui MĂDĂLIN VOICU - fiul marelui violonist Ion Voicu - și cu participarea apreciatului violonist ALEXANDRU TOMESCU, care se bucură de privilegiul de interpreta pe vioara Stradivarius, instrument pe care a cântat și Ion Voicu.

20
/01
/16

„Filme pentru liceeni” debutează în 2016 cu o nouă peliculă văzută de liceenii din 13 orașe din țară: Mustang, debutul regizoarei Deniz Gamze Ergüven. Filmul este premiat cu Europa Cinema Label la Festivalul de Film de la Cannes, cu premiul LUX, oferit de Parlamentul European și este propunerea Franței la premiile Oscar.

19
/01
/16

Victor Babeș, Anghel Saligny, Petrache Poenaru, Emil Palade, Aurel Vlaicu, Henri Coandă, Ana Aslan, Ion Cantacuzino, Hermann Oberth, Nicolae Vasilescu Karpen, Gogu Constantinescu și Traian Vuia sunt câţiva dintre românii incluşi în seria de filme documentare intitulată „Gândit în România, care va fi lansată joi, 21 ianuarie 2016, de la ora 17.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București).

19
/01
/16

Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti spune că este pe picior de război cu ministrul Vlad Alexandrescu, din cauza că Ministerul Culturii vrea ca la conducerea instituţiilor de cultură să fie numite şi persoane din alte domenii de activitate decât cele culturale.