VIDEO Aproximativ 20.000 de persoane, aşteptate să participe la Festivalul „Sighişoara Medievală“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-aproximativ-20-000-de-persoane-asteptate-sa-participe-la-festivalul-sighisoara-medievala/

Aproximativ 20.000 de persoane sunt aşteptate să participe la Festivalul „Sighişoara Medievală“ care va avea loc în perioada 26-28 iulie, organizatorii evenimentului susţinând că locurile de cazare au fost ocupate în proporţie de 99%.

Un articol de Andrada Văsii|17 iulie 2013

Aproximativ 20.000 de persoane sunt aşteptate să participe la Festivalul „Sighişoara Medievală“ care va avea loc în perioada 26-28 iulie, organizatorii evenimentului susţinând că locurile de cazare au fost ocupate în proporţie de 99%.

Purtătorul de cuvânt al Festivalului „Sighişoara Medievală” din acest an, Sanda Viţelar, a declarat, miercuri, că până în acest moment locurile de cazare pentru perioada 26-28 iulie – când se va desfăşura ediţia a XXI-a a evenimentului – au fost ocupate în proporţie de 99 la sută.

Organizatorii estimează că la ediţia din acest an a festivalului, care se va desfăşura sub titulatura „Vlad Cavalerul Dreptăţii”, vor fi prezenţi circa 20.000 de oameni.

Ca şi în anii trecuţi, ediţia din acest an este organizată de municipiul Sighişoara în parteneriat cu Asociaţia Turistică Sighişoara, tema aleasă fiind circumscrisă în cea devenită deja tradiţie – festivalul-spectacol – anul acesta revenind pe meleaguri medievale româneşti, cu Vlad Ţepeş, sub titulatura «Vlad Cavalerul Dreptăţii». Preţul unui bilet de intrare este de 10 lei şi până în acest moment putem spune că locurile de cazare au fost rezervate în proporţie de 99%. Anul trecut au fost în jur de 20.000 de turişti prezenţi la festival, iar organizatorii aşteaptă cel puţin acelaşi număr şi anul acesta.

Sanda Viţelar,
purtător de cuvânt

Potrivit acesteia, în perioada festivalului, în cetatea Sighişoara – care este singura cetate medievală locuită din Europa – se vor desfăşura doar activităţi legate de caracterul medieval al manifestării.

Organizatorii celei de a XXI-a ediţii a Festivalului „Sighişoara Medievală” au anunţat că evenimentul va sta sub semnul lui Vlad Ţepeş, „figură emblematică, dar şi controversată a lumii medievale”, care s-a născut la Sighişoara.

Tema reprezintă o urmare firească a celor trei ediţii anterioare, intitulate „Întoarcerea Cavalerilor”, „Merlin – vrăjitorul lumii medievale” şi „Ioana d’Arc – 600 de ani de luptă şi credinţă”, afirmă aceştia.

Potrivit programului pus la dispoziţie de organizatori, Festivalul „Sighişoara Medievală” va debuta în 26 iulie, cu „Marea Paradă a Cavalerilor, Trubadurilor, Menestrelilor, Actorilor şi Meşteşugarilor, urmată de deschiderea oficială în „Piata Vlad Cavalerul Dreptăţii” (Piaţa Cetăţii), cu salutul şi învestirea tuturor invitaţilor de către Vlad Cavalerul Dreptăţii, drept cetăţeni liberi în Cetatea Sighişoarei, notează Mediafax.

Concerte și animație

Programul primei zile de festival mai cuprinde concerte, spectacole de animaţie, cu steaguri şi cu foc ale unor ordine cavalereşti din ţară, dar şi din Ungaria şi Bulgaria, iar la miezul nopţii – adunarea cavalerilor şi menestrelilor, retragerea cu torţe şi „judecata de taină a trădătorilor”, la Turnul cu Ceas.

În „Piaţa Drăculeştilor” (Piaţa Boema) sunt programate concerte, un spectacol de teatru medieval şi o şcoală de dans, în timp ce în „Piaţa Micilor Dragoni” (Piaţa Răţuştelor) va ţine cursuri o şcoală de muzică medievală. În „Tabăra Cavalerilor Lup” se vor proiecta filme istorice, iar la „Casa Cronicarilor”, de la Hotelul Sighişoara, vor avea loc conferinţe, seminarii şi întruniri.

Zilele de 27 şi 28 iulie vor începe, de asemenea, cu o paradă, urmată de diverse concerte şi reprezentaţii ale unor ordine cavalereşti.

Conferințele Eroului Modern

În 27 iulie, la Casa Cronicarilor vor fi susţinute conferinţele „Eroul medieval în timpul modern”, „Ordinul Dragonului” şi „Muzica la marile curţi europene”. La miezul nopţii sunt programate un spectacol cu foc, o retragere cu torţe, spectacolele „Marea taină a cavalerilor” şi „Întâlnirea cu Vlad Cavalerul Dreptăţii”, iar în 28 iulie sunt programate focul de artificii, „Marea retragere cu torţe” şi „Semnarea Marelui Pact cu Vlad Cavalerul Dreptăţii”.

La ediţia din acest an a Festivalului şi-au anunţat participarea formaţiile Ad Hoc, Lupus Dacus, Truverii, Nomen Est Omen, Cva Domini, Terra Alba (România) şi Ambient Folklore, (Bulgaria), precum şi trupele Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Ordinul Cavalerilor Lup, Toboşarul şi Garda Cetăţii Sighişoara (România), Ordinul Cavalerilor Crux Alba (Ungaria) şi Ordinul Cavalerilor Chigot (Bulgaria).

Info:

Evenimentul este organizat de Primăria Sighişoara şi Asociaţia Turistică Sighişoara, în colaborare cu Teatrul Scena, Teatrul Naţional şi Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Trupa Noua Acropolă şi UNATC Bucureşti.

Foto credit: Sighișoara Medievală (Facebook)

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.

18
/12
/23

După debutul de succes cu expoziția personală „LIGHT. An airy view point of density” de la București, urmată de o nouă expoziție la New York, în toamna acestui an, Diana Nicolaie, designer și artist vizual, expune acum la Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.