VIDEO Jane Austen va fi reprezentată pe viitoarele bancnote de 10 lire sterline
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-jane-austen-va-fi-reprezentata-pe-viitoarele-bancnote-de-10-lire-sterline/

Chipul scriitoarei britanice Jane Austen va fi reprezentat pe viitoarele bancnote de 10 lire sterline, această decizie fiind considerată o victorie importantă pentru anumite feministe britanice.

Un articol de Andrada Văsii|26 iulie 2013

Chipul scriitoarei britanice Jane Austen va fi reprezentat pe viitoarele bancnote de 10 lire sterline, această decizie fiind considerată o victorie importantă pentru anumite feministe britanice. Jane Austen, autoarea romanului „Mândrie şi prejudecată” îl va înlocui pe Charles Darwin pe aceste bancnote, începând din 2017, a anunţat miercuri Banca Angliei.

Din 1970, diverse personalităţi pot să figureze pe bancnotele britanice, alături de regina Elizabeth a II-a, al cărei chip este imprimat pe spatele tuturor bancnotelor şi monedelor britanice.

Personajele feminine – o problemă

Jane Austen este cea de-a treia femeie care a fost selecţionată pentru o astfel de onoare. Anunţul din luna aprilie referitor la înlocuirea, începând din 2016, a chipului reformistei din secolul al XIX-lea, Elizabeth Fry, cu cel al lui Winston Churchill, pe bancnotele de cinci lire sterline, a ofensat numeroase feministe, care se tem că regina va deveni singura femeie reprezentată pe bancnotele britanice.

O petiţie, care a adunat 35.000 de semnături, a fost lansată pentru ca o femeie să fie aleasă pentru noua bancnotă de 10 lire sterline. Iniţiatorii ei au salutat alegerea scriitoarei Jane Austen, considerând că ziua de miercuri a fost „o zi excepţională pentru femei şi fantastică pentru puterea poporului”.

„Fără această campanie, fără cele 35.000 de persoane care au semnat petiţia, Banca Angliei ar fi înlăturat femeile din Istorie dintr-o singură mişcare.”

Caroline Criado-Perez,
jurnalista aflată la originea petiţiei

Jane Austen – care a publicat şase romane importante, dintre care cel mai cunoscut, adeseori ecranizat, este „Mândrie şi prejudecată” – a murit în 1817, la vârsta de 41 de ani, notează Mediafax.

Banca Angliei a declarat miercuri că nu a avut niciodată intenţia de a elimina de pe bancnotele britanice toate femeile, cu excepţia reginei. De altfel, banca a invitat publicul larg să îi trimită propuneri pentru noile bancnote, în vederea ameliorării procesului de selecţionare a unor personalităţi istorice.

Credit foto: Bank of England (Site)

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.

12
/02
/23

„Nimic nu e imposibil. Un om, paisprezece vârfuri și reușita unei vieți” de Nimsdai Purja și „Casa de pe Riviera” de Natasha Lester sunt două dintre cărțile pe care vi le propunem pentru primele zile de primăvară. Ambele titluri vor apărea la Editura Nemira în martie.

10
/02
/23

De la cele mai dificile escalade din Alpi până la ascensiunile în premieră pe Annapurna, Makalu sau pe piscurile amețitoare ale Anzilor, aventurile legendarului alpinist Lionel Terray, cuprinse în volumul „Cuceritorii inutilului. Din Alpi în Annapurna” (Polirom, 2022), seduc cititorul prin măiestria stilului și prin întâmplările insolite sau dramatice ale protagoniștilor.

09
/02
/23

Categoria bestsellerelor Grupului Editorial ALL din reunește titluri noi din toate domeniile, oferindu-le cititorilor care le descoperă acum o plajă largă de opțiuni pentru lecturile personale sau pentru volumele dedicate studiului și perfecționării în sfera profesională. Iar începutul de an le aduce celor dornici să își îmbogățească biblioteca reduceri de până la 55% la cele mai îndrăgite titluri pentru toate vârstele.

08
/02
/23

Deși anul precedent a fost marcat de provocări pentru piața editorială, Editura Litera a reușit să aducă pe rafturile cititorilor bestsellere internaționale, romanele scriitorilor români contemporani, cele mai inovatoare cărți în materie de psihologie și o multitudine de titluri pentru toate tipurile de public.

07
/02
/23

Din ce în ce mai mulți oameni își îmbunătățesc rutina de citit cu audiobooks. Astfel 24% dintre români au încercat deja experiența cărților audio, iar pentru 72% dintre români formatul este unul care li se pare atractiv, conform unui studiu realizat de AHA Moments în 2022 (pe populația urbană digitalizată, 18-55 de ani, din România). 

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

31
/01
/23

Radio România Cultural lansează a doua ediție a mesajului Rugă pentru pace, în cadrul Campaniei Viața într-o valiză, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, un război care a destabilizat o lume întreagă. Mesajul este citit tot de poeta Ana Blandiana, un simbol al libertății românești, scriitoarea care a transmis, în urmă cu un an, primul îndemn de pace printr-un scurt fragment din prefața cărții Ultimii martori de Svetlana Aleksievici, scriitoare născută în Ucraina și câștigătoare a premiului Nobel pentru Literatură.