VIDEO Jane Austen va fi reprezentată pe viitoarele bancnote de 10 lire sterline
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-jane-austen-va-fi-reprezentata-pe-viitoarele-bancnote-de-10-lire-sterline/

Chipul scriitoarei britanice Jane Austen va fi reprezentat pe viitoarele bancnote de 10 lire sterline, această decizie fiind considerată o victorie importantă pentru anumite feministe britanice.

Un articol de Andrada Văsii|26 iulie 2013

Chipul scriitoarei britanice Jane Austen va fi reprezentat pe viitoarele bancnote de 10 lire sterline, această decizie fiind considerată o victorie importantă pentru anumite feministe britanice. Jane Austen, autoarea romanului „Mândrie şi prejudecată” îl va înlocui pe Charles Darwin pe aceste bancnote, începând din 2017, a anunţat miercuri Banca Angliei.

Din 1970, diverse personalităţi pot să figureze pe bancnotele britanice, alături de regina Elizabeth a II-a, al cărei chip este imprimat pe spatele tuturor bancnotelor şi monedelor britanice.

Personajele feminine – o problemă

Jane Austen este cea de-a treia femeie care a fost selecţionată pentru o astfel de onoare. Anunţul din luna aprilie referitor la înlocuirea, începând din 2016, a chipului reformistei din secolul al XIX-lea, Elizabeth Fry, cu cel al lui Winston Churchill, pe bancnotele de cinci lire sterline, a ofensat numeroase feministe, care se tem că regina va deveni singura femeie reprezentată pe bancnotele britanice.

O petiţie, care a adunat 35.000 de semnături, a fost lansată pentru ca o femeie să fie aleasă pentru noua bancnotă de 10 lire sterline. Iniţiatorii ei au salutat alegerea scriitoarei Jane Austen, considerând că ziua de miercuri a fost „o zi excepţională pentru femei şi fantastică pentru puterea poporului”.

„Fără această campanie, fără cele 35.000 de persoane care au semnat petiţia, Banca Angliei ar fi înlăturat femeile din Istorie dintr-o singură mişcare.”

Caroline Criado-Perez,
jurnalista aflată la originea petiţiei

Jane Austen – care a publicat şase romane importante, dintre care cel mai cunoscut, adeseori ecranizat, este „Mândrie şi prejudecată” – a murit în 1817, la vârsta de 41 de ani, notează Mediafax.

Banca Angliei a declarat miercuri că nu a avut niciodată intenţia de a elimina de pe bancnotele britanice toate femeile, cu excepţia reginei. De altfel, banca a invitat publicul larg să îi trimită propuneri pentru noile bancnote, în vederea ameliorării procesului de selecţionare a unor personalităţi istorice.

Credit foto: Bank of England (Site)

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

16
/01
/23

Tatiana Ernuțeanu, poetă, eseistă și publicistă, a publicat recent volumul „Buletin de știri blues“, la Editura Tracus Arte (2022) și volumul „Carne, visuri si oase triste uitate în Hydra“, Editura Eikon (2020). Scrie pentru revistele Forbes Life și Psychologies.

11
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întâlnire cu tema „Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil” – dialog pornind de la cel mai recent număr al revistei Lettre Internationale. Dezbaterea este organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții.

10
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită duminică, 15 ianuarie 2023, între orele 11.00 - 13.00, la un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă și artele vizuale.

22
/12
/22

Luna aceasta, în cadrul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M a apărut ediția în limba română a unei cărți mult-așteptate: „Infinitul într-o trestie” de Irene Vallejo, cartea de eseu care, acum doi ani, a ținut primele pagini ale ziarelor de cultură din Spania, fiind recompensată cu două dintre cele mai importante distincții: Premiul Național pentru Eseu și Premiului Ojo Crítico. Ulterior, cartea lui Irene Vallejo a cucerit spațiul cultural internațional, fiind în curs de traducere în peste 30 de limbi.

20
/12
/22

Miercuri, 21 decembrie, de la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o discuție despre volumul „Societatea digitală. Stăpâni, cetățeni sau sclavi?", în care Răzvan Rughiniș, profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București, unde predă cursuri de securitate cibernetică, internetul lucrurilor și protecția vieții private, cercetător și unul dintre inițiatorii programului Innovation Labs, analizează problemele și potențialul structurilor digitale care fac din ce în ce mai mult parte din viețile noastre.