VIDEO Quentin Tarantino va primi premiul Lumière pe 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-quentin-tarantino-va-primi-premiul-lumiere-pe-2013/

Cineastul american Quentin Tarantino va fi recompensat cu premiul Lumière, cea mai înaltă distincţie care va fi decernată la cea de-a cincea ediţie a Lumiere Grand Film Festival (14-20 octombrie).

Un articol de Andrada Văsii|22 iunie 2013

Cineastul american Quentin Tarantino va fi recompensat cu premiul Lumière, cea mai înaltă distincţie care va fi decernată la cea de-a cincea ediţie a Lumiere Grand Film Festival (14-20 octombrie).

Quentin Tarantino va călca astfel pe urmele altor cineaşti de marcă recompensaţi cu acest trofeu la ediţiile anterioare ale festivalului – Clint Eastwood, Milos Forman, Gérard Depardieu şi Ken Loach, informează lefigaro.fr. Ceremonia va avea loc pe 18 octombrie, la Centre de Congrès din Lyon, în faţa a 3.000 de invitaţi, notează Mediafax.

Decernată de Bertrand Tavernier – preşedintele Institutului Lumière – şi Thierry Frémaux – delegat general al Festivalului Internaţional de Film de la Cannes -, această recompensă este atribuită cineastului american „pentru ansamblul carierei sale, pentru simţul său strălucitor de cinefil, pentru omagiile aduse de filmele sale întregii mitologii a celei de-a şaptea arte (cineaşti, actriţe, actori, muzicieni etc.) şi pentru felul în care spune întotdeauna: «Trăiască cinema-ul!»“, se afirmă în comunicatul organizatorilor.

Cel mai mare succes de casă

Acest premiu onorific este acordat într-o perioadă în care Quentin Tarantino a cunoscut cel mare succes de casă din carieră, cu westernul spaghetti „Django dezlănţuit/ Django Unchained“, care a obţinut încasări de peste 420 de milioane de dolari pe plan mondial.

O carieră de excepție

În vârstă de 50 de ani, autor a opt lungmetraje, a 15 scenarii de film, episoade de televiziune şi câştigător al trofeului Palme d’Or de la Cannes cu filmul „Pulp Fiction“ din 1994, Quentin Tarantino a fost pe rând regizor, scenarist, producător şi chiar actor în filmele sale.

Opera sa cinematografică nu a încetat să entuziasmeze publicul şi criticii de film: „Profesioniştii crimei/Reservoir Dogs“, „Pulp Fiction“, „Jackie Brown“, cele două filme din seria „Kill Bill“, „Maşina morţii/Death Proof“, „Ticăloşi fără glorie/ Inglorious Basterds“ şi „Django dezlănţuit/Django Unchained“ au devenit filme de referinţă ale cinematografiei mondiale.

Foto credit: Jason Merritt, Getty Images, IMDB

02
/07
/16

Sâmbătă, pe 2 iulie, are loc Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, evenimentul care pune pe acelasi ecran scurtmetraje premiate la Oscar, Cannes, Sundance sau Cesar, mai exact 28 de povești din 15 colțuri ale lumii. În București maratonul va aduce la viață Pavilionul Central Romexpo, devenit astfel cel mai mare spațiu cinematografic neconvențional, cu 10.000 de metri pătrați dedicați filmelor scurte. Accesul la eveniment se face începând cu ora 20.00 iar proiecțiile încep la ora 21.00.

01
/07
/16

A 89-a ediție a galei premiilor Oscar se va desfășura în 26 februarie 2017 la Los Angeles, a anunțat joi Academia care organizează marea sărbătoare a filmului. Lista completă a nominalizărilor va fi dezvăluită în 24 ianuarie, după un vot deschis între 5 și 13 ianuarie celor circa 6.200 de membri ai Academiei de arte și științe cinematografice.

01
/07
/16

Din 22 iulie, Transilvania Film aduce pe marile ecrane din România Francofonia, cel mai recent film al renumitului regizor rus Alexander Sokurov. Câștigător al Premiului Fedeora pentru Cel mai bun film european la Festivalul de la Veneția și proiectat la Toronto, San Sebastian, Londra, Salonic sau Göteborg, Francofonia explorează un episod controversat din timpul celui de-al doilea război mondial: soarta operelor de artă din Muzeul Luvru, în timpul ocupației naziste.

01
/07
/16

Afișul comediei Selfie69, regizat de Cristina Iacob – prequelul / continuarea celui mai bine vândut film românesc al anului 2014, #Selfie – a fost interzis zilele trecute de rețeaua de socializare Facebook, după ce a fost postat de echipă pe pagina filmului.

30
/06
/16

Regizorul Cristian Mungiu a fost invitat să fie membru al Academiei Americane de Film, organizaţie care acordă premiile Oscar. Alături de cineastul român au mai fost invitaţi cineaşti faimoşti,printre care Nuri Bilge Ceylan, Apichatpong Weerasethakul, Abbas Kiarostami, Ken Loach, Park Chan-wook, László Nemes sau Nicolas Winding Refn.

30
/06
/16

Rețeaua cinematografică din România a fost formată, anul trecut, din 338 de săli de cinema, iar proiecția cinematografică a cuprins peste 487.700 de spectacole, care au fost vizionate de 11,2 milioane spectatori, relevă datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

29
/06
/16

Sâmbăta aceasta, publicul alege cel mai bun scurtmetraj al anului la maratonul ShortsUP. O dată pe an, scurtmetrajele premiate la Oscar, Sundance, Cannes sau Cesar se reunesc într-un singur maraton, de la apus până la răsărit de soare. Sâmbătă, 2 iulie, are loc a 8-a ediție Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, ocazie cu care cinefilii vor avea parte de opt ore de emoții intense în cel mai mare spațiu cinematografic neconvențional – Pavilionul Central Romexpo.

28
/06
/16

A treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! omagiază cinematografia poloneză, prin prezentarea a câte trei filme ale regizorilor Krzysztof Kieslowski şi Wojciech Smarzowski. În 2016 se împlinesc 75 de ani de la naşterea şi 20 de ani de la moartea lui Krzysztof Kieslowski (1941-1996), unul dintre cei mai influenţi regizori polonezi.

27
/06
/16

Noul proiect cinematografic al lui Radu Jude, un documentar dedicat colecției Costică Acsinte , combină aproximativ 2000 de fotografii din cele 7500 ale colecției lui Acsinte și diverse materiale din Arhiva Națională de Filme și din Arhiva Societății Române de Radiodifuziune. Născut la 4 iulie 1897, în comuna Perieți, județul Ialomița, Costică Acsinte este unul din eroii Primului Război Mondial.

27
/06
/16

Când am pășit timid către lumea filmului, unul dintre primii actori care m-au cucerit a fost Bud Spencer. Aveam vârsta ideală să fiu fascinat de Piedone. Oferta filmelor care rulau din când în când în sala de sport a școlii din satul meu cuprindea puține titluri, câteva filme cu haiduci, două – trei cu arte marțiale și celebra serie cu Piedone (în Egipt, Hong – Kong, Africa sau unde mai voia el să fie).

27
/06
/16

Isabelle Adjani, sex simbol al anilor 80, împlineşte astăzi 61 de ani. Adjani s-a născut într-un cartier de imigranți de la marginea Parisului. La 17 ani a fost acceptată la prestigioasa instituţie teatrală Comedia Franceză cu care semneaza un contract pe 20 de ani. Tot qstăzi îşi serbează ziua de naştere şi actorul american Tobey Maguire (41 de ani), pentru cinefilii mai tineri, interpretul personajului Spider-Man / Omul-păianjen...

24
/06
/16

Al Pacino, actorul în vârstă de 76 de ani, devenit o legendă a cinematografiei americane prin rolurile sale din filme precum "Nașul" sau "Scarface", se numără printre laureații celei de-a 39-a gale anuale a Kennedy Center Honors, cele mai prestigioase distincții culturale din Washington.

23
/06
/16

Cel mai nou lungmetraj semnat de regizorul Cristi Puiu, „SIERANEVADA”, va avea premiera în Germania la sfârșitul acestei săptămâni. În toamnă filmul va avea premiera în India, în cadrul Jagran Film Festival, în timp ce pe marile ecrane din România „SIERANEVADA” va ruladin 9 septembrie.

23
/06
/16

„A fi umil e o chestie frumoasă. Cred că umilinţa pleacă din generozitate“. - Andi Vasluianu. Unul dintre cei mai apreciați actori români ai momentului, având, până în prezent, peste 100 de roluri în film și teatru, împlineşte astăzi 42 de ani