VIDEO Regizorul dublu premiat la Cannes, Sergei Loznitsa, va fi prezent alături de Vlad Ivanov la Cinema Studio
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-regizorul-dublu-premiat-la-cannes-sergei-loznitsa-va-fi-prezent-alaturi-de-vlad-ivanov-la-cinema-studio/

Cineastul ucrainean Sergei Loznitsa, una dintre cele mai puternice voci contemporane din cinematograful rus, va fi prezent sâmbătă, 11 mai, de la ora 19.30, la Cinema Studio din Bucureşti, în cadrul Festivalului Filmului European.

Un articol de Andrada Văsii|9 mai 2013

Cineastul ucrainean Sergei Loznitsa, una dintre cele mai puternice voci contemporane din cinematograful rus, va fi prezent sâmbătă, 11 mai, de la ora 19.30, la Cinema Studio din București.

Acesta va viziona proiecția de gală a filmului său, „În ceață“/ „In the Fog“, care va închide Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român.

O colaborare cu tradiție

La eveniment va lua parte și actorul Vlad Ivanov, care colaborează pentru a doua oară cu Sergei Loznitsa după „My Joy“/ „Schastye Moye“ (2010), un alt film elogiat la Cannes și premiat pentru regie. Imaginea ambelor filme este semnată de Oleg Mutu, singurul director de imagine care a avut două titluri în competiţia Cannes 2012: „După dealuri“ şi „In the Fog“.

Sergei Loznitsa a fost invitatul special al primei ediţii Les Films de Cannes à Bucarest, în 2010, cu debutul său memorabil, „My Joy“.

Filmul preferat al criticii, care i-a oferit Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film), la Festivalul de la Cannes, „În ceață“ intră în cinematografe din 11 mai. În prima săptămână poate fi văzut la Cinema Studio, iar din 17 mai, la Cinemateca Union din Capitală.

„În ceață“ este o dramă de război inspirată de cartea lui Vasile Bîkov, un scriitor bielorus care a trăit experienţa războiului la doar 18 ani. Un om acuzat pe nedrept de colaborare cu inamicul, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, este dus în pădure pentru a fi executat.

Povestea lui Vlad Ivanov

După rolul de polițist brutal din „My Joy§, Vlad Ivanov revine într-un alt rol negativ memorabil, cel al unui căpitan nazist pus să decidă asupra vieților prizonierilor săi. „Cum să faci o alegere morală în circumstanţe în care morala nu mai există?“, este întrebarea pe care o ridică filmul „În ceață“.

Fenomenul Loznitsa bulversează

Într-un articol numit „Fenomenul Loznitsa“, publicația „Le Monde“ nota că „«În ceață» este un film splendid, încărcat de frumusețe și inteligență“.

Filmele sale evocă sentimentul care i-a bulversat dintotdeauna pe cinefili, în prestigioasa școală de cinema sovietică, astăzi într-o formă nu prea bună: umanismul vibrant pus în slujba unui lirism saturat de melancolie

Le Monde

Filmul a obținut, de asemenea, Marele Premiu al Festivalului Internațional Andrei Tarkovski.

Programul Festivalului Filmului European:

Cinema Studio

Joi, 9 mai

19.00  „Poliţistul“ – John Michael McDonagh ,Irlanda, 2011 , 96’

Vineri, 10 mai

17.00  Filme ale studenţilor UNA – secţia grafică , 50’

18.00  „Riduri“ – Ignacio Ferreras , Spania, 2012 , 80’

20.00  „Kotlovina” – Tomislav Radić , Croaţia, 2011 , 120’

Sâmbătă, 11 mai

16.00  ,,8 Martie“ – Alexandru Belc, România, 2012 , 60’ . Proiecție în prezenţa regizorului.

17.30 ,,Ghid practic al Belgradului cu cântece şi plânsete“– Bojan Vuletić , Serbia, 2011 , 86’

19.30 „În ceaţă“ – Sergei Loznitsa, Germania/Rusia, 2012 , 127’. Proiecție în prezenţa regizorului.

Cinemateca Eforie

Joi, 9 mai

20.00 „Tigrul de sticlă 3“ – Peter Rudolf, Ungaria, 2010, 100’

Vineri, 10 mai

16.30 „Câştig uşor“– Daniel Espinosa, Suedia, 2011 , 124’

19.00  3 scurtmetraje irlandeze

„Jonny Boy“ – Laura Way, 8’

„Ţărmul“ – Terry George, 29’

„Mobilă tradiţională irlandeză“ – Terry Donoghue ,9’

20.00 „Vremurile Stellei” – Thaddeus O’Sullivan, Irlanda, 2011, 100’

Sâmbătă, 11 mai

15.00 „Dansând pe cioburi“ – Marek Tapák, Slovacia, 2012, 70’

16.30 „Ticăloşii nu au linişte“ – Enrique Urbizu, Spania, 2011, 114’

18.30 „Cei 3 Simo“ – Teemu Nikki, Finlanda, 2012, 86’

20.00 „80 de milioane“ – Waldemar Krzystek , Polonia, 2012, 103’

 

Foto credit: captură video filmul „In the fog“

 

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.