VIDEO Ultimul film al lui Bela Tarr, „Calul din Torino“, va fi difuzat în premieră la Pro Cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-ultimul-film-al-lui-bela-tarr-calul-din-torino-va-fi-difuzat-in-premiera-la-pro-cinema/

Ultimul film al regizorului maghiar Bela Tarr, „Calul din Torino“, va fi prezentat de Cristian Tudor Popescu în ediţia din 27 aprilie a emisiunii CineTePrinde, difuzată de Pro Cinema de la ora 22.00.

Un articol de |26 aprilie 2013

Ultimul film al regizorului maghiar Bela Tarr, câștigător al Marelui premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Berlin, în 2011, „Calul din Torino“ (,,A torinoi lo”) va fi prezentat de Cristian Tudor Popescu în ediția din 27 aprilie a emisiunii CineTePrinde, difuzată de Pro Cinema de la ora 22.00.

Izbitor de frumos pe de-o parte și copleșitor de profund pe de altă parte, „Calul din Torino“, despre care regizorul maghiar Bela Tarr spune că este ultimul său film, este deopotrivă simplu și imposibil de definit.

Los Angeles Times

Cel de-al zecelea și ultimul film din cariera lui Tarr, „Calul din Torino“ este un film despre apocalipsă.

Așa cum văd eu că ar veni în viața reală – încet și silențios. Nu vreau să-mi copiez propriile filme. Asta e tot. Când am făcut „Calul din Torino“ știam că va fi ultimul meu film, toată lumea o știa, inclusiv actorii, care au încercat să mă facă să mă răzgândesc.

Bela Tarr,
regizor

Episodul care l-a marcat pe Nietzsche

Chiar la începutul anului 1889, filosoful german Friedrich Nietzsche, aflat în trecere prin Torino, asista la o scenă șocantă: un birjar enervat de încăpățânarea calului său, care refuza să se miște de pe loc, își biciuiește animalul fara milă. Tulburat de scenă, Nietzsche sare să apere calul, agățându-se cu brațele de gâtul acestuia.

Episodul de o cruzime ieșită din comun pare să-i fi declanșat lui Nietzsche o maladie psihică: din acel moment, pentru următorii zece ani, el a trăit fără să poată articula nici un cuvânt și cuprins de demență, îngrijit de mama și sora lui. Filmul urmărește însă în principal tragica poveste a fermierului care deținea acel cal și a familiei sale.

O premieră amânată

Drama filmată alb-negru, în doar 30 de secvențe lungi, trebuia să fie prezentată în cinematografele din Ungaria în aprilie 2009, însă până la urmă premiera a avut loc la Berlin, doi ani mai târziu. Tot în 2011 a fost lansat filmul lui Tarr și în Ungaria și aceasta datorită comentariilor pe care regizorul le-a făcut într-un cotidian german. Tarr a acuzat guvernul condus de Viktor Orban că a pornit un „război cultural“ împotriva artiștilor și intelectualilor și ca urmare a acestor comentarii lansarea „Calului din Torino“ a fost amânată.

Foto credit: MediaPro

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.