VIDEO „Un episod din viaţa unui adunător de fier vechi“ va intra din 9 august în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-un-episod-din-viata-unui-adunator-de-fier-vechi-va-intra-din-9-august-in-cinematografe/

Transilvania Film aduce în cinematografele din România mult discutatul film de la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, distins cu Ursul de Argint: ,,Un episod din viaţa unui adunător de fier vechi’’.

Un articol de Andrada Văsii|30 iulie 2013

Transilvania Film aduce în cinematografele din România mult discutatul film de la ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, distins cu Ursul de Argint: „Un episod din viața unui adunător de fier vechi’’ („An Episode in the Life of an Iron Picker’’).

Filmul despre care Hollywood Reporter spunea că „este un amănunţit studiu de caz asupra sărăciei şi rasismului din Europa modernă, care combină forţa emoţională cu severitatea estetică” este regizat de Danis Tanović și va avea premiera în România pe 9 august.

O familie de romi trăieşte departe de centrele urbane din Bosnia-Herţegovina. Tatăl – Nazif adună metalul din maşinile scoase din uz şi îl vinde la fier vechi.

Mama – Senada face curat în casă, găteşte, coace şi are grijă de cele două fetiţe. Într-o zi, ea simte o durere ascuţită în abdomen care o forțează să meargă la spital unde i se spune că s-a întâmplat ceva cu fătul din pântece, riscă să facă septicemie şi trebuie operată cât mai repede. Dar Senada nu are asigurare medicală.

Citiţi şi: CRONICĂ DE FILM Fragmente din viaţa unei familii de romi

„Un episod din viața unui adunător de fier vechi” a primit la Berlin Ursul de Argint – Marele Premiu al Juriului, Ursul de Argint pentru cel mai bun actor (Nazif Mujić) și Premiul Juriului Ecumenic.

„Filmul este o reconstrucţie a unor evenimente reale iar intenţia care stă în spatele lui este aceea de a arăta discriminarea cu care se confruntă minorităţile din Bosnia şi Herţegovina, în special comunităţile de rromi. […] Cred că este necesar ca povestea să fie văzută nu doar pentru a stârni discuţii despre societate şi tot felul de alienări şi discriminări, dar şi pentru a ridica întrebarea: Ce fel de oameni am devenit?”

Danis Tanović,
regizor

Primul film al lui Danis Tanović, „No Man’s Land” (2001), a primit peste 40 de premii internaționale care l-au clasat printre cele mai premiate lung-metraje de debut. „No Man’s Land” a câștigat Oscarul și Globul de Aur pentru Cel mai bun film într-o limbă străină și Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.

INFO

Filmul va putea fi văzut în prima săptămână în București (Glendale, Grand Cinema Digiplex, Noul Cinematograf al Regizorului Român), Brașov (Cityplex) și Constanța (Cityplex).

Foto credit: Cinemagia

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

15
/12
/23

OPINIE Ne-am obişnuit să ne plângem. Lumea nu prea mai merge la cinema, şi cu atât mai puţin la filmele de artă. Nu mai avem săli pentru cinematografia non-mainstream. Presa generalistă a renunţat la jurnalismul de cinema. 

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.