Vin’ la Teatru, la Focșani
https://www.ziarulmetropolis.ro/vin-la-teatru-la-focsani/

Cea de-a doua ediţie a festivalului ,,Vin’ la Teatru” se desfăşoară între 9 şi 14 iulie, la Focşani. Intrarea la spectacole este liberă.

Un articol de Liliana Matei|9 iulie 2014

Pentru că pe lista dorințelor prima a fost aceea de a crește, anul acesta spectacolele Vin’ la Teatru au trecut granițele Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia”, au poposit de dragul celor mici la Colegiul Național „Unirea” și au ales să se relaxeze la restaurantul Wassermann.

Festivalul Vin’ la Teatru are în spate aceeași muncă și aceiași organizatori, de origine focșăneni, actuali studenți sau absolvenți ai universităților din București, printre care și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”. Dorința de a oferi teatru pentru juniori, adulți sau pentru împătimiții de distracție în cafenea primează în fața simplei dorințe de a crea diversitate.

Spectacolele invitate din București, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș sau Republica Moldova, oferă publicului focșănean, de două ori pe seară, șansa de a-și petrece altfel timpul liber. Cei mici se vor bucura în perioada 10-13 iulie, de la ora 11:00, de propriul festival, Vin’ la Teatru Junior, găzduit de Colegiul Național „Unirea”. Fie că sunt de coregrafie, improvizație sau pentru copii, prin spectacolele prezente în festival se dorește educarea și crearea unui public conștient de importanța teatrului.

Pentru adolescenți s-au creat atelierele de improvizație, expresivitate corporală, comunicare verbală și nonverbală, precum și un colocviu „Cum să înțelegem teatrul”. Susținute de actori profesioniști și profesori în cadrul U.N.A.T.C. „I. L Caragiale” acestea au menirea de a suscita interesul tinerilor pentru teatru, dar și pentru o viitoare carieră în domeniu.

Pentru adulți a fost creat special atelierul de educație parentală susținut de psihologul Diana Stănculeanu din dorința de a dezvolta latura educațională pentru toate vârstele, și nu doar cea de divertisment. Ultima zi, 14 iulie, este dedicată scurtmetrajelor datorită parteneriatului creat cu festivalul de film Next, iar proiecțiile vor avea loc la Cinema Balada.

INFO

Intrarea la spectacole este liberă; și atelierele sunt gratuite.

Pe 9 iulie, la ora 17:00, publicul este așteptat la Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia” la primul spectacol din cadrul festivalului, „Rinocerii” după Eugen Ionescu, dublu premiat în Gala Absolvenților U.N.A.T.C. „I. L. Caragiale”. La ora 20:30, la restaurantul Wassermann, se joacă spectacolul SNAP din Cluj-Napoca.

Programul integral poate fi vizualizat pe site-ul oficial al festivalului: vinlateatru.ro precum și pe pagina de facebook.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.