Visul unei după-amieze (răcoroase) de vară, cu Ada Milea în Grădina Casei Universitarilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/visul-unei-dupa-amieze-racoroase-de-vara-cu-ada-milea-in-gradina-casei-universitarilor/

Evenimentul aniversar „Zilele unteatru. Festivalul de teatru, muzică, film şi prietenie” care se desfăşoară zilele acestea la reşedinţa de vară a teatrului, în Grădina Casei Universitarilor, şi care marchează cei 12 ani de activitate unteatru, a fost gazda concertului/reverie Ada Milea şi Alex Neagu.

Un articol de Alexandru Zaharia|28 iulie 2022

Unteatru este un proiect cultural independent care folosește adeseori pentru reprezentații spațiile neconvenționale. Pentru că întâlnirea dintre actor și spectator nu e musai să fie mediată de un loc bine definit al unei clădiri, sala de spectacol unteatru o găsim în cele mai comune și neașteptate locuri din Capitală: grădini de vară, trotuare, clădiri de birouri, oriunde nevoia de exprimare a actorului răspunde dorinței spectatorului de-a ieși din cotidian pe ușa culturii.

Și pentru că unteatru aniversează zilele acestea 12 ani de încântare a publicului bucureștean, manifestări cultural-festive (concerte, proiecții de film și spectacole de teatru) au loc în Grădina Casei Universitarilor, într-un decor numai bun de evadat din arșița acestor zile de vară toridă.

Concertele Adei Milea sunt de fapt reprezentații de care iubitorii de teatru și de muzică cu sens se bucură deopotrivă. Neprotocolară ca de obicei, rămasă parcă încremenită în starea de frondă specifică adolescenței, muzica artistei ia rapid prizonieri cu versurile ei și, până să-și dea seama ce i s-a întâmplat, spectatorul trece prin toate trăirile, pe repede-nainte. Să râzi? Să plângi? Acum se aplaudă sau mai aștept? Scena unteatru din Grădina Casei Universitarilor nu are în juru-i sute de scaune, dar spectatorii veniți ocupă toate spațiile disponibile (e chiar și-o coadă la sucuri și înghețată), mesajul sigur îi va găsi oriunde s-ar ascunde de soarele după-amiezii.

Partenerul de scenă, Alex Neagu, dă o mână de ajutor cu percuția neconvențională (jucării, un uscător de păr, niște tuburi din plastic goale, chiar și-o lampă) chitarei care-o transformă pe Ada Milea pe rând într-o protestatară, zmeoaică sau diverse personaje din „Amintirile” lui Creangă. Bucurie, speranță, iureș – nu-i loc de întristare (chiar dacă uneori se râde de necaz) la concertul ăsta. Spectatorii sunt întrebați (de mai multe ori) dacă accentul ei moldovenesc (de împrumut) e folosit corect, dar, din lipsă de moldoveni în „sală”, cu toții ne bucurăm de talentul actoricesc al actriței și de melodiile desprinse din reprezentațiile pentru care-au fost compuse.

Nu știu dacă-i mereu de râs, dar se râde mult. Se fâțâie piciorul pe sub scaun, se mișcă din cap și se dă-n mintea copiilor la concertele Adei Milea. După ce ultima piesă de la bis a fost cântată, nu știi dacă ai fost la (un)teatru, la un concert de blues cu versuri moldovenești sau la teatrul de păpuși. Tot ce știi e că de-abia aștepți să ajungi acasă și să afli unde e următoarea reprezentație.

Fotografii: Alexandru Zaharia

 

ada milea și alex neagu în concert ada milea și alex neagu în concert ada milea și alex neagu în concert ada milea și alex neagu în concert

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.