Visul unei după-amieze (răcoroase) de vară, cu Ada Milea în Grădina Casei Universitarilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/visul-unei-dupa-amieze-racoroase-de-vara-cu-ada-milea-in-gradina-casei-universitarilor/

Evenimentul aniversar „Zilele unteatru. Festivalul de teatru, muzică, film şi prietenie” care se desfăşoară zilele acestea la reşedinţa de vară a teatrului, în Grădina Casei Universitarilor, şi care marchează cei 12 ani de activitate unteatru, a fost gazda concertului/reverie Ada Milea şi Alex Neagu.

Un articol de Alexandru Zaharia|28 iulie 2022

Unteatru este un proiect cultural independent care folosește adeseori pentru reprezentații spațiile neconvenționale. Pentru că întâlnirea dintre actor și spectator nu e musai să fie mediată de un loc bine definit al unei clădiri, sala de spectacol unteatru o găsim în cele mai comune și neașteptate locuri din Capitală: grădini de vară, trotuare, clădiri de birouri, oriunde nevoia de exprimare a actorului răspunde dorinței spectatorului de-a ieși din cotidian pe ușa culturii.

Și pentru că unteatru aniversează zilele acestea 12 ani de încântare a publicului bucureștean, manifestări cultural-festive (concerte, proiecții de film și spectacole de teatru) au loc în Grădina Casei Universitarilor, într-un decor numai bun de evadat din arșița acestor zile de vară toridă.

Concertele Adei Milea sunt de fapt reprezentații de care iubitorii de teatru și de muzică cu sens se bucură deopotrivă. Neprotocolară ca de obicei, rămasă parcă încremenită în starea de frondă specifică adolescenței, muzica artistei ia rapid prizonieri cu versurile ei și, până să-și dea seama ce i s-a întâmplat, spectatorul trece prin toate trăirile, pe repede-nainte. Să râzi? Să plângi? Acum se aplaudă sau mai aștept? Scena unteatru din Grădina Casei Universitarilor nu are în juru-i sute de scaune, dar spectatorii veniți ocupă toate spațiile disponibile (e chiar și-o coadă la sucuri și înghețată), mesajul sigur îi va găsi oriunde s-ar ascunde de soarele după-amiezii.

Partenerul de scenă, Alex Neagu, dă o mână de ajutor cu percuția neconvențională (jucării, un uscător de păr, niște tuburi din plastic goale, chiar și-o lampă) chitarei care-o transformă pe Ada Milea pe rând într-o protestatară, zmeoaică sau diverse personaje din „Amintirile” lui Creangă. Bucurie, speranță, iureș – nu-i loc de întristare (chiar dacă uneori se râde de necaz) la concertul ăsta. Spectatorii sunt întrebați (de mai multe ori) dacă accentul ei moldovenesc (de împrumut) e folosit corect, dar, din lipsă de moldoveni în „sală”, cu toții ne bucurăm de talentul actoricesc al actriței și de melodiile desprinse din reprezentațiile pentru care-au fost compuse.

Nu știu dacă-i mereu de râs, dar se râde mult. Se fâțâie piciorul pe sub scaun, se mișcă din cap și se dă-n mintea copiilor la concertele Adei Milea. După ce ultima piesă de la bis a fost cântată, nu știi dacă ai fost la (un)teatru, la un concert de blues cu versuri moldovenești sau la teatrul de păpuși. Tot ce știi e că de-abia aștepți să ajungi acasă și să afli unde e următoarea reprezentație.

Fotografii: Alexandru Zaharia

 

ada milea și alex neagu în concert ada milea și alex neagu în concert ada milea și alex neagu în concert ada milea și alex neagu în concert

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.