Vocile orașului – Viitorul copiilor, un poroiect TNTm care atrage atenția asupra incluziunii unor grupuri vulnerabile
https://www.ziarulmetropolis.ro/vocile-orasului-viitorul-copiilor-un-poroiect-tntm-care-atrage-atentia-asupra-incluziunii-unor-grupuri-vulnerabile/

Teatrul Naţional din Timişoara vă invită duminică, 5 iunie 2022, ora 11:00, în Sala 2 a Teatrului Naţional la un dialog public privind capacitatea societăţii de a răspunde necesităţilor copiilor cu nevoi speciale şi de a-şi asuma responsabilităţi civice şi sociale pentru viitorul lor. Acest dialog public închide Atelierul Viitorul copiilor / Future of the children, proiect cuprins în traseul Vocile oraşului, parte din programul Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Un articol de Petre Ivan|31 mai 2022

Teatrul Național a deschis proiectul Vocile orașului în urmă cu trei ani, pentru a atrage atenția asupra incluziunii unor grupuri vulnerabile ale societății. În ediția 2022 – 2023 a proiectului, Teatrul Național lansează tema Viitorul copiilor, în cadrul căreia propune o atitudine pozitivă a societății față de copiii cu handicap grav.

Astfel, în perioada 30 mai – 5 iunie 2022, un grup de copii selectați de la „Centrul de zi pentru copii cu dizabilități Podul lung”, partener în această etapă a proiectului, și un grup de actori ai Teatrului Național vor căuta împreună căi de comunicare în cadrul atelierului organizat de Teatru, în coordonarea cunoscutului coregraf Florin Fieroiu și în prezența autoarei Mihaela Michailov și a regizorului austriac Simon Dworaczek, reprezentant al Schauspielhaus din Salzburg, partener al proiectului.

Menționăm că o a doua etapă a proiectului vizează montarea, în anul 2023, a unui spectacol, cu actori profesioniști, plecând de la piesa de teatru scrisă în urma experiențelor colectate de dramaturgul Mihaela Michailov, o coproducție între Teatrul Național Timișoara și Schauspielhaus Salzburg.

Vă invităm să participați la discuțiile care urmează după atelier, dialog în care sunt implicați și reprezentanți ai autorităților, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ și de ocrotire a persoanelor cu nevoi speciale etc. Dialogul va fi moderat de Ada Hausvater, managerul Teatrului Național din Timișoara și de Eszteró Emese, directoarea Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.

Intrarea la eveniment se face în baza confirmării. Vă rugăm să transmiteți pe e-mailul [email protected] numărul de locuri pe care doriți să îl rezervăm.

Acest eveniment reprezintă o bună oportunitate de a fi solidari cu un segment greu încercat al comunității și de a încerca să găsim împreună formule de a conștientiza nevoile unora dintre concetățenii noștri și de a deschide canale de comunicare directă între cei care pot aduce puțină speranță și ajutor lor și familiilor lor.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.