Vosganian, comparat cu Marquez, la Târgul de Carte de la Leipzig
https://www.ziarulmetropolis.ro/vosganian-comparat-cu-marquez-la-targul-de-carte-de-la-leipzig/

Romanul „Cartea şoaptelor”, semnat de Varujan Vosganian, a obţinut o nominalizare la unul dintre cele mai importante premii literare din spaţiul german, cel al Târgului de Carte de la Leipzig, în valoare de 20.000 de euro.

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2014

Romanul „Cartea şoaptelor”, semnat de Varujan Vosganian, a obţinut o nominalizare la unul dintre cele mai importante premii literare din spaţiul german, cel al Târgului de Carte de la Leipzig, în valoare de 20.000 de euro.

„Cartea şoaptelor/ Buch des Flusterns” a apărut în 2013 în limba germană, în traducerea lui Ernest Wichner, la editura Zsolnay Verlag. În România a apărut la editura Polirom în 2009 şi 2012.

Premiul Târgului de Carte de la Leipzig este oferit pentru beletristică, nonfiction/ eseu şi carte străină – traducere, pentru fiecare secţiune fiind nominalizate câte cinci titluri.

Volumele câştigătoare vor fi desemnate la jumătatea lunii martie şi, potrivit tradiţiei, decernarea premiilor va avea loc în cadrul Târgului de Carte de la Leipzig (13 – 16 martie).

Versiunea în limba germană a romanului a fost elogiată de critica de specialitate şi de presă.

„«Cartea şoaptelor» este un roman magnific, care aparţine literaturii universale, fiind, probabil, una dintre cărţile de referinţă ale secolului XXI, atât de minunată încât îţi taie răsuflarea”, a scris Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De asemenea, Der Spiegel nota: „«Cartea şoaptelor» este pentru spaţiul est-european echivalentul «Veacului de singurătate» al lui Gabriel Garcia Marquez”.

Vosganian

Varujan Vosganian, autorul romanului Cartea şoaptelor, lăudat la Târgul de Carte de la Leipzig

Varujan Vosganian s-a născut la data de 25 iulie 1958, în Craiova. Este preşedintele Uniunii Armenilor din România şi prim-vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor.

Lucrările sale includ trei volume de poezie – „Şamanul albastru” (1994), „Ochiul cel alb al reginei” (2001), „Iisus cu o mie de braţe” (2005) -, precum şi volumul de nuvele „Statuia comandorului” (1994), pentru care a primit premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti.

La editura Polirom a publicat recent volumul „Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri”.

Varujan Vosganian, Nicolae Breban, Mircea Cărtărescu şi Norman Manea sunt scriitorii propuşi anul acesta de Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România (USR) pentru premiul Nobel.

Foto cu Varujan Vosganian şi „Cartea şoaptelor” – Polirom

22
/09
/20

Editura Arthur face primul pas în asumarea unei noi identități vizuale care debutează cu anunțarea noului logo și, plecând de la acesta, va continua cu transformarea tuturor colecțiilor și proiectelor Arthur.

06
/09
/20

Pe rafturile lor găsim mai mereu câte o tentație. Fizice sau online, librăriile ne tentează cu ceva tot timpul. Deși 2020 nu este un an ca oricare altul, criza sanitară provocând schimbări în viața noastră cotidiană, editurile din România tot au reușit să le ofere cititorilor cărți care merită toată atenția.

04
/09
/20

„Bărbatul cu haină roșie” de Julian Barnes, „Vânătăi ascunse: Ce nu știi despre violența domestică te poate ucide” de Rachel Louise Snyder și „Biblioteca de la miezul nopții” de Matt Haig, propuse de Editura Nemira, se numără printre cele mai așteptate apariții literare în această toamnă.

01
/09
/20

Pe lista de lecturi a lunii septembrie, am inclus „O librărie în Berlin” de Françoise Frenkel, „Îți voi da toate acestea” de Dolores Redondo, „Către frumusețe” de David Foenkinos, „Arsă cu acid” de Naziran și Célia Mercier și „Atlasul fericirii” de Helen Russell. Iată de ce!

12
/08
/20

15 fragmente din remarcabila biografie a filosofului german, semnată de scriitoarea anglo-norvegiană Sue Prideaux și apărută recent și în limba română, la Editura Polirom, în colecția Plural M: „SUNT DINAMITĂ! Viața lui Nietzsche” (traducere de Bogdan-Alexandru Stănescu).