Weekendul Comediei Scurte și umorul românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/weekendul-comediei-scurte-si-umorul-romanesc/

Sâmbăta şi duminică, pe 1 şi 2 februarie, ShortsUP propune scurtmetraje internaţionale premiate dar şi producţii autohtone ce traversează treisprezece ani de umor autentic românesc în patru scurtmetraje memorabile. Weekendul Comediei Scurte, ediţia a II-a, va avea loc la Cinema Patria începând cu ora 20:00.

Un articol de Petre Ivan|28 ianuarie 2014

Sâmbăta și duminică, pe 1 și 2 februarie, ShortsUP propune scurtmetraje internaționale premiate dar și producții autohtone ce traversează treisprezece ani de umor autentic românesc în patru scurtmetraje memorabile. Weekendul Comediei Scurte, ediția a II-a, va avea loc la Cinema Patria începând cu ora 20:00.

Cel mai bun scurtmetraj la premiile Gopo 2013, Șanțul (r. Adrian Silișteanu, România, 2012), va fi difuzat în prima zi a Weekendului Comediei Scurte.

Filmul lui Adrian Silișteanu îl are în prim plan pe actorul Adrian Titieni, jumătatea semnificativă a unui cuplu trecut de 50 de ani, care, deși se confruntă cu certuri domestice, reușește să-și păstreze echilibrul înrădăcinat de ani și ani într-o gospodărie trainică.

Pastila de Fericire e o poveste ironică și moralistă despre confortul emoțional pre-fabricat, adusă la viață de Tania Popa, Dana Voicu, Adina Cristescu.

Weekendul Comediei Scurte

Pastila de Fericire (r. Cecilia Felméri, Romania, 2012), Weekendul Comediei Scurte

Într-o emisiune TV, oamenii sunt răscumpărați pentru frustrările cotidiene (cum ar fi indolența unui vânzător de la chioșcul RATB) sub sloganul “Sunaţi acum şi vă veţi simţi răzbunaţi!”.

Dar antidepresivele televizate au efecte adverse și o foarte mare încărcătură amuzantă.

Filmul a primit Premiul special la TIFF și premiul pentru cel mai bun scenariu la festivalul CineMAiubit.

Regizorii Cristian Mungiu și Corneliu Porumboiu sunt prezenți în programul ShortsUP cu două scurtmetraje de debut care ne duc înapoi la finalul anilor ’90 și începutul anilor 2000.

Două mostre desăvârșite de haz-de-necaz ce poartă amprenta unor stiluri regizorale bine-cunoscute vor fi văzute sau revăzute sâmbătă și duminică.

Mâna lui Paulista  (r. Cristian Mungiu, România, 1999) e descrierea unui univers contaminat de virusul telenovelelor, pentru care, aparent, nu există nicio scăpare.

În Călătorie la oraș (r. Corneliu Porumboiu, Romania, 2003), un învățător timid și un șofer descurcăreț își părăsesc satul pentru a lua de la oraș, aflat în sărbătoare,  un ”computer conectat la internet și un colac pentru closetul primarului”.

Weekendul Comediei Scurte

Călătorie la oraș (r. Corneliu Porumboiu, Romania, 2003), Weekendul Comediei Scurte

Cel mai bun scurtmetraj la Karlovy Vary 2004 și locul al doilea în secțiunea Cinefondation Award a Festivalului de Film de la Cannes.

Biletele pentru Weekendul Comediei Scurte pot fi achiziționate în avans prin MyTicket și Eventim la prețul de 25  de lei pe seară sau 40 de lei pentru ambele seri (sub formă de abonament), sau la fața locului (Cinema Patria) la prețul de 35 de lei pe seară.

Detalii pe www.shortsup.ro.

Foto cu Weekendul Comediei Scurte și  – ShortsUP  și Cinemagia

08
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Alegoria nu e un gen cinematografic uşor. Mai ales când e vorba de una deopotrivă existenţială şi politică, aşa cum se vrea "Spiritele din Inisherin".

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.