Rezidența BRD / Scena9 prezintă evenimentul anual Where ART thou? (iulie – septembrie 2021)
https://www.ziarulmetropolis.ro/where-art-thou-iulie-septembrie-2021/

Cum putem să înţelegem mai bine artele, societatea şi cultura în care trăim şi cum pot fi ele remodelate cu ajutorul tehnologiei? Acestea sunt parte din întrebările la care încearcă să răspundă programul transdisciplinar Where ART thou?, printr-o serie de conferinţe şi discuţii cu invitaţi internaţionali care sunt vârfuri de lance în domeniile lor.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2021

Aflat la prima ediție, Where ART Thou? a fost creat la inițiativa Rezidenței BRD Scena9, în parteneriat cu festivalurile Amural din Brașov și Simultan din Timișoara și se desfășoară între iulie și septembrie 2021, la București, Brașov și Timișoara. Invitații de anul acesta sunt: Daniel Gontz – artist vizual din România, Alain Bieber – curator și manager cultural din Germania, Nonotak Studio din Franța, László Zsolt Bordos – artist vizual din Ungaria, Erik Bünger – artist vizual din Suedia, Ewa Justka – muzician din Polonia, Klaus Obermeier – artist media din Austria și Răzvan Pascu – artist și manager cultural din România.

Where ART thou? este conceput ca un eveniment anual în jurul artelor, umanismului și tehnologiilor în care tehnologia este văzută deopotrivă ca metodă, instrument de creație și comunicare, producție artistică și sursă de inspirație. Interacționând cu practicieni și artiști internaționali din arte vizuale, cinema, video mapping, tehnologie și industriile creative în sensul larg, WhAt? încearcă să formuleze o serie de răspunsuri la provocările cu care se confruntă artiștii și managerii culturali în trecerea către cea de-a 4 revoluție.

Prima ediție a programului din acest an propune un proiect pilot -Tranziții între lumile virtuale și cele non virtuale, care plănuiește să abordeze trei piloni de discuție: cercetarea și teoretizarea legăturile conceptuale dintre cultură și tehnologie, studii de caz și de bune practici privind modul în care tehnologia și instrumentele digitale pot fi integrate în viața și programarea organizațiilor culturale (de la idee la design, de la obstacole și provocări la rezultate și impact) și modele și tipuri de experiențe despre cum arta, societatea și cultura pot fi mai bine înțelese și remodelate prin tehnologie.

PROGRAM

București, iulie 2021
Luni, 26 iulie, ora 18:00, Rezidența BRD Scena9
De la VHS la A.I., Daniel Gontz (România- Spania) – evenimentul se va transmite live și pe Facebook

Marți, 27 iulie, ora 18:00, Rezidența BRD Scena9
Crearea experiențelor de artă digitală, Alain Bieber (Germania) – evenimentul se va transmite live și pe Facebook

Brașov, august 2021
Sâmbătă, 28 august: Nonotak Studio (Franța) – eveniment în cadrul Amural 7

Duminică, 29 august: László Zsolt Bordos (Ungaria) – eveniment în cadrul Amural 7

Timișoara, septembrie 2021
Sâmbătă 11 – duminică 19 septembrie, în cadrul Simultan Festival: Erik Bünger (Suedia), Ewa Justka (Polonia)

București, septembrie 2021
Marți, 14 septembrie, Rezidența BRD Scena9
INTERACTIVE SPACE, Klaus Obermaier (Austria)- eveniment în cadrul New Regional Cultural Cooperation: Together, We Matter

Joi, 16 septembrie, Pavilion 32, Goethe-Institut București
The Shape of Light, Răzvan Pascu (România) – eveniment în cadrul New Regional Cultural Cooperation: Together, We Matter

Curatorii proiectului sunt Suzana Dan (manager Rezidența BRD Scena9), Levente Kozma (director artistic Festivalul Simultan din Timișoara), Răzvan Pascu (director artistic Festivalul Amural din Brașov).

 

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.