Zi ca-ti place! Sau… omnipotența televizorului, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/zi-ca-ti-place-sau-omnipotenta-televizorului-la-tvr-2/

Docuficţiunea „Zi ca-ti place!”, cu Meda Victor, Mircea Albulescu, Radu Amzulescu, George Ivaşcu, Marius Stănescu şi Constantin Cojocaru, va fi difuzate de canalele TVR, dar şi în avanpremieră la Cinema Studio.

Un articol de Petre Ivan|9 ianuarie 2014

Docuficţiunea „Zi ca-ti place!”, cu Meda Victor, Mircea Albulescu, Radu Amzulescu, George Ivaşcu, Marius Stănescu şi Constantin Cojocaru, va fi difuzate de canalele TVR, dar și în avanpremieră la Cinema Studio.

Joi, 9 ianuarie, la Cinema Studio va avea loc proiecţia în avanpremieră a producţiei„Zi că-ţi place!”, realizată după piesa omonimă a lui Valentin Nicolau, în regia lui Cornel Mihalache.

Producţia, parte din seria de avanpremiere pe care Televiziunea Română le organizează pentru proiectele realizate de Casa de Producţie TVR va putea fi urmărită luni, 13 ianuarie, de la ora 20.30, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVRplus.ro.

Televiziunea Română a organizat anul trecut vizionări în avanpremieră pentru piesele „Hedda Gabler” – la Teatrul Metropolis (de Henrik Ibsen, regia: Dominic Dembinski),

„Efectul Genovese” – la Cinema Studio (de Alina Nelega, regia: Jon Gostin), „Goana după fluturi” (de Bogdan Amaru, regia: Mara Paşici) – proiectată la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică – UNATC

şi „O noapte furtunoasă” (de I.L. Caragiale, regia: Mihai Manolescu), eveniment organizat la UNATC.

Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, a reluat recent producţia şi difuzarea de premiere teatrale

– spectacole proprii, create special pentru platourile de televiziune, şi adaptări pentru TV ale unor piese de teatru.

TVR continuă astfel o tradiţie de peste 50 de ani, aducând în casele telespectatorilor producţii proprii sau preluări ale unor spectacole de la diferite teatre din ţară.

Zi ca-ti place!

Despre producţia „Zi ca-ti place!”:

„Acţiunea se petrece seara, târziu, în garsoniera unei femei singure. Acolo există un televizor şi un pat. Uneori, pe orice canal ai da, priveşti aceeaşi emisiune, oricum te-ai cuibări în pat, el rămâne gol.”

Aşa începe autorul Valentin Nicolau piesa sa de teatru (pentru scenă sau ecran) Zi că-ţi place!”

. Lucruri simple, relaţii simple. O cameră, o femeie, un pat şi un televizor. De 25 de ani suntem sub supravegherea unui televizor. Am trecut brusc de la două ore de program, neinteresant chiar dacă era parţial color, la o supraveghere 24/24.

Cine are telecomanda în mână devine împărat. Telecomanda devine sceptru. Dacă ar fi ştiut puterea ei, Ceauşescu ar fi înlocuit în 1974 sceptrul cu telecomanda. Dar uneori, când eşti singur, ea nu mai funcţionează.

Chiar dacă vrei să muţi canalul, e aceeaşi emisiune. Electorală. Aceiaşi candidaţi, de 25 de ani. Îi scoţi bateriile, tragi firul din priză, televizorul mestecă şi amestecă acelaşi lucru.

A devenit personaj, a devenit oglindă. A devenit uşă, poartă. Prin el se intră, prin el se pleacă. Dar nu există o altă lume dincolo. E tot asta. Plină de comedie şi de lacrimi.

INFO

„Zi că-ți place” de Valentin Nicolau – adaptare pentru ecran de Cornel Mihalache; durată: 70 min

Cu: Meda Victor, Mircea Albulescu, Radu Amzulescu, George Ivașcu, Marius Stănescu, Constantin Cojocaru

Sunet: Valentin Bartolomeu, coloană sonoră: Răzvan Ionescu, montaj: Robert Kallos, imagine: Dan Constantinescu Jr, Andrei Lupu.

Decor şi regie: Cornel Mihalache

Foto: Zi ca-ti place! – TVR

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.