Ziua a doua la FITS 2017. Teatru, expoziții, conferințe și bucuria oamenilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-a-doua-la-fits-2017-teatru-expozitii-conferinte-si-bucuria-oamenilor/

Mii de oameni au invadat străzile Sibiului în cea de-a doua zi de FITS încă de la orele amiezii, când povestea itinerantă „Zâna, cerbii şi tăietorii de lemne” i-a condus pe cei prezenţi pe Pietonala Nicolae Bălcescu într-un basm asiatic fermecător. În paralel cu spectacolul de stradă, iubitorii de artă sau discuţii culturale au asistat la dialogurile pline de sensibilitate ale lui George Banu cu invitaţii speciali ai festivalului sau la discuţia lui Cătălin Ștefănescu cu Robert Wilson pentru Garantat 100%.

Un articol de Petre Ivan|11 iunie 2017

Și spațiile de interior au fost pline de spectatori dornici să descopere farmecul producțiilor invitate la FITS, filmul, teatrul și dansul aflându-se, ca de obicei, printre preferințele tuturor. „Aglaja”, „oVIDIus”, „Tango la înălțime”, „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”, „Psyche”, „Un stejar” și „Metamorfoze” sunt doar câteva dintre spectacolele care s-au jucat cu casa închisă.

Și seara a fost specială în a doua zi a festivalului, „Incursiune în abis” și „Din Guadelupa, cu toată dragostea” bucurând din nou mulțimea adunată pe Pietonală și în Piața Mare a Sibiului, oferind energie și un strop de adrenalină prin spectacolele vibrante dăruite. Spectatori din toată lumea, unii dintre ei la prima ediție, alții deja oaspeți de demult, s-au declarat încântați de atmosfera de sărbătoare autentică de pe străzile Sibiului.

Și invitații de marcă sunt încântați de ceea ce au descoperit la Sibiu. „De acest lucru au nevoie comunitățile noastre artistice și este un lucru minunat ceea ce aveți voi aici în acest frumos oraș: un festival internațional unde toți ne putem întâlni pentru o perioadă de timp pentru a schimba păreri sau idei, iar asta este unic în societatea actuală”, a spus regizorul Robert Wilson despre prezența sa la FITS 2017.

Ziua de 11 iunie continuă expozițiile, conferințele și seminariile din zilele precedente, iar Sibiu Book Festival – Strada cu cărți așteaptă vizitatori cu apariții editoriale dintre cele mai noi și mai diverse. Octavian Saiu se va afla în dialog cu Saviana Stănescu și Jim O`Queen despre teatrul american, iar Pippo Delbono, Simon McBurney și Robert Lepage vor conferenția, la Librăria Habitus, despre teatrul la persoana I.

„MAL/PRAXIS”, spectacolul care încheie trilogia tânărului regizor și scenarist Bogdan Georgescu (trilogie din care fac parte „Antisocial” și „#minor”, de asemenea programate pe 11 iunie), va avea parte de două reprezentații, iar De Staat, trupa olandeză care a primit premiul Edison, cel mai prestigios premiu în materie de muzică din Olanda, va concerta în Piața Mare a orașului, încheind cea de-a treia seară de festival.

Accesul publicului la evenimentele de stradă programate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu este gratuit. Pentru spectacolele de interior, accesul se face pe baza tichetelor emise la Agenţia Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 17, în următorul interval: zilnic, de la ora 9:00 – 20:00, până în data de 18 iunie, inclusiv. Bilete pot fi achiziționate și online, prin portalul www.eventim.ro, sau din reţeaua naţională a magazinelor Germanos, Orange şi Vodafone, Librăriile Humanitas şi Cărtureşti.

Programul de spectacole al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu poate face obiectul unor modificări, iar varianta actualizată a acestuia va fi disponibilă în timp util pe www.sibfest.ro. Pentru orice informaţii sau neclarităţi, vă rugăm să vă adresaţi pe e-mail la [email protected].

Foto: Paul Băilă, Sebastian Marcovici

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.

18
/12
/23

După debutul de succes cu expoziția personală „LIGHT. An airy view point of density” de la București, urmată de o nouă expoziție la New York, în toamna acestui an, Diana Nicolaie, designer și artist vizual, expune acum la Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România.