Ziua Copilului la Teatrul Țăndărică
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-copilului-la-teatrul-tandarica/

Vineri, 28 mai, Teatrul Țăndărică va da startul unei microstagiuni cu spectacole şi evenimente dedicate copiilor cu ocazia zilei de 1 iunie. După un an dificil, în care aţi fost alături de noi într-un număr foarte mare în activitatea online şi în sala de spectacole, am pregătit un program special dedicat tuturor copiilor.

Un articol de Liliana Matei|26 mai 2021

Tot cu ocazia Zilei Copilului, Teatrul Țăndărică a pregătit pentru data de  1 iunie, ora 18:00, premiera spectacolului „Mateiaș gâscarul”, regia Baczó Tünde, proiect câștigător al concursului, SALT, platforma care susține artiștii emergenți din domeniul teatrului de animație și vizual, prin realizarea și producția de la idee la spectacol a proiectelor propuse.

Mateiaș este un flăcău leneș, care nu pare să-și dorească prea multe în viață. În loc să-și ajute mama, care muncește din greu de dimineața până seara, el lenevește. Într-o zi, află de târgul lui Döbrögi și îi vine ideea să meargă să vândă ceva, ca să câștige un ban. Cum sunt mult prea săraci ca să aibă multe de vândut, mama îi dă gâscanul, singura lor avere, să-l ducă la târg. Pe drum, între cei doi se leagă o frumoasă prietenie. Ajunși la târg, Döbrögi se oferă să cumpere gâscanul pe un preț de nimic, dar Mateiaș nu mai vrea să-și vândă prietenul. Aceasta însă nu înseamnă prea mult pentru Döbrögi. Om bogat și puternic, obișnuit să facă ce vrea fără să sufere vreo consecință, confiscă gâscanul și dă ordin ca Mateiaș să fie bătut cu 50 de lovituri. Nedreptățit, flăcăul promite să-i dea lui Döbrögi bătaia înapoi întreit. După această întâmplare, Mateiaș decide să plece în lume unde muncește, studiază și învață limbi străine. Revine deghizat într-un arhitect italian care, prin vicleșug, îi dă prima lecție lui Döbrögi. Deghizat apoi într-un medic celebru, îi dă a doua lecție puternicului bogătaș. Pentru cea de-a treia și ultima lecție, Mateiaș nu se mai ascunde sub alt chip. În cele din urmă, Döbrögi se schimbă și devine un om bun.

Povestea originală este un comentariu puternic asupra vremurilor în care a fost scrisă, când nobilii puteau face orice, fără consecințe și schimbau legile după nevoile lor. La rândul lor, oamenii săraci nu aveau nici un fel de drepturi. Lucrurile, din păcate, nu s-au schimbat mult de atunci. Luptăm pentru drepturile noastre, luptăm împotriva corupției, luptăm pentru normalitate – care e încă departe de noi. Toți știm ce este binele și ce este răul, cu toate acestea uităm să acționăm corect în cele mai multe cazuri. Muzica spectacolului este semnată de Cári Tibor, iar scenografia de Marian Sandu. Spectacolul se adresează copiilor cu vârsta peste 5 ani. Distribuția: Florin Mititelu, George Simian, Ioan Brancu, Cristina Țane, Daniela Ruxandra Mihai, Mona Toncu, Ștefan Craiu

Programul microstagiunii de 1 iunie

28 mai 2021

18:00 ”Motanul încălțat”, regia: Cristian Pepino, 3+, 55 min. (Sala Țăndărică)

19:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Sala Țăndărică)

19:00 Urban Impro  – spectacol de improvizație (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

29 mai 2021

10:00 ”Tom degețel”, regia: Daniel Stanciu, 3+, 60 min. (Sala Țăndărică)

11:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

12:00 ”Tom degețel” regia: Daniel Stanciu, 3+, 60 min. (Sala Țăndărică)

13:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

30 mai 2021

10:00 ”Mica sirenă”, regia Gabriel Apostol, 3+, 50 min. (Sala Țăndărică)

11:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

12:00 ”Mica sirenă”, regia Gabriel Apostol, 3+, 50 min. (Sala Țăndărică)

13:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

1 iunie  2021

09:00 – 21:00 „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele” de Matei Vișniec – spectacol online difuzat pe pagina oficială de Facebook a Institutului Cultural Român, inclus în cadrul programului de promovare a dramaturgiei contemporane al Teatrului Țăndărică, regia Ioan Brancu, 4+, 60 min.

10:00 „Păcală”, regia Ioan Brancu, 4+, 55 min. (Curtea Palatului Parlamentului)

11:00 – 21:00 Atelier interactiv de construcție de marionete (Curtea Palatului Parlamentului)

10:00 „Punguța cu doi bani”, regia Decebal Marin, 4+, 60 min. (Sala Țăndărică)

11:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

18:00 „Mateiaș gâscarul”, regia Baczo Tunde, 5+, 60 min.– premieră oficială (Sala Țăndărică)

19:15 Meet the artists – întâlniri informale între creatorii și consumatorii de artă (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

2 iunie 2021

18:00 „Fata babei și fata moșneagului”, regia Daniel Stanciu, 3+, 70 min. (Sala Țăndărică)

19:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Sala Țăndărică)

19:00 Urban Impro  – spectacol de improvizație (Teatrul din Nori)

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

23
/07
/23

Explorată, reconstruită din amintiri și închipuiri vârsta de aur rămâne un timp la care te întorci în gând, ca să scapi de prezent. Dar și ca să-l înțelegi. O invitație în copilăria scriitorului portughez, recompensat în 1998 cu Premiul Nobel pentru Literatură.

21
/07
/23

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

21
/07
/23

Ziua 2 din Electric Castle 2023 a fost despre dragoste la prima vedere: artiști aflați la prima lor prezență în România și publicul prezent pe domeniul Banffy au creat o conexiune pe viață. Macklemore a depășit și cele mai exigente așteptări.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

21
/07
/23

Argumentul curatorilor FNT. Echipa curatorială a FNT 2023 (Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari), în urma vizionării a peste 150 de spectacole cu premieră în anul teatral 2022-2023, în teatre de stat și teatre independente, a optat pentru o serie de producții pe care le-a considerat relevante pentru tema din acest an: FNT, laboratoarele sensibilului.

20
/07
/23

Adorați peisajele splendide și comorile arheologice și artistice, nu departe unele de altele, plus peisaje mirobolante și gastronomie de vis? Iată câteva locuri fascinante în împrejurimile Napoli: Casertavecchia, Pompeii și Ercolano, Pozzuoli și Rione Terra, Baia parțial scufundată și Cuma.

20
/07
/23

Un grup de adolescenți a decis că Alexandria are nevoie de un festival de teatru, așa că l-a făcut să se întâmple. Au trecut 18 ani de-atunci. În tot acest timp, Ideo Ideis a învățat să crească în același ritm cu comunitatea din care face parte, oferind spectatorilor din oraș ocazia de a trăi atmosfera Festivalului Național de Teatru Tânăr odată cu liceenii din trupele participante.