Ziua Limbii Române în lume – Colocvii, expoziţii şi evenimente pe Facebook
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-limbii-romane-in-lume-colocvii-expozitii-si-evenimente-pe-facebook/

Colocvii, lansări de carte, expoziţii şi chiar evenimente pe Facebook se numără printre proiectele pregătite de reţeaua Institutelor Culturale Româneşti din străinătate pentru a marca Ziua Limbii Române.

Un articol de Petre Ivan|28 august 2017

Majoritatea proiectelor se vor derula în jurul datei de 31 august, declarată Ziua Limbii Române.

Primul care a sărbătorit Ziua Limbii Române a fost Institutul Cultural Român de la Stockholm care a organizat o conferinţă şi o lectură publică de poezie pe 21 august. Programul a cuprins prezentarea unora dintre cei mai reprezentativi autori ai literaturii române precum şi o prezentare a editurii şi a revistei Scrisul Românesc din Craiova.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău a sărbătorit pe 23 şi 24 august manifestări culturale dedicate Zilei Limbii Române în Republica Moldova, prin marcarea a 100 de ani de la trecerea în eternitate a lui Alexei Mateevici şi a 100 de ani de la apariţia poemului ”Limba noastră”.

Pe 31 august, la Biblioteca Publică Raională Leova va avea loc vernisarea expoziţiei „George Coşbuc – Nunta Zamfirei”. Expoziţia urmăreşte parcursul biografic al poetului şi aduce în atenţia publicului o serie de documente şi fotografii, poezii reprezentative din opera sa, articole, scrisori, documente de arhivă, facsimile, articole, extrase din presa vremii.

Vernisajul va fi urmat de simpozionul „Odă limbii române“, la care susţin prelegeri academicianul Valeriu Matei şi filologul Anatolie Eremia. Pe 4 şi 5 septembrie, va fi organizată cea de-a şasea ediţie a Congresului Internaţional al Eminescologilor, la care vor fi prezenţi specialişti din România, Turcia, Ucraina, Austria, Bulgaria, Chile, Italia şi Republica Moldova.

În capitala chineză a fost organizat evenimentul „Cinstirea Zilei Limbii Române“, pe 26 august, la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing, desfăşurat la Noul Centru Expoziţional.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul va organiza, pe 31 august, lansarea cărţii pentru copii ”Florile Vieţii”, de Alexandrina Olălău, cu ilustraţii de Ramona Olălău.

Ziua Limbii Române va fi marcată la Londra prin crearea unui eveniment dedicat pe pagina de Facebook a institutului, cu scopul de a promova programul de cursuri de limba română derulat, începând cu 31 octombrie 2016.

Evenimentul va fi completat cu scurte mărturii narative care vor ilustra motivaţiile şi experienţele foştilor cursanţi. Aceste fragmente narative vor fi însoţite de portretele fotografice ale respondenţilor.

Institutul Cultural Român de la Lisabona va marca ziua prin organizarea unor cursuri de limba română, pe 5 septembrie. Printre subiectele abordate se vor regăsi noţiuni generale despre istoria şi geografia României, evocări ale unor importante personalităţi româneşti, asemănări şi deosebiri între limbilZiua Limbii Române e română şi portugheză, lecţii demonstrative de artă culinară cu degustare şi informaţii turistice despre România.

Proiectul „Evenimente dedicate promovării limbii române“ va avea loc pe 31 august la Institutul Cultural Român de la Madrid. El va cuprinde mai multe activităţi de promovare a cursurilor de limbă română şi de creştere a vizibilităţii activităţilor organizate de ICR, transmite instituţia. Participanţii vor primi cărţi în limba română şi alte materiale promoţionale.

Institutul Cultural Român de la New York propune un eveniment la sediu, pe 31 august. „Vârste şi chipuri ale limbii române în SUA“ va avea două componente: o conferinţă susţinută de Mona Momescu, lector de limba şi cultura română la Catedra „N. Iorga” din cadrul Columbia University, New York, şi o expoziţie de carte, care va conţine câteva „bijuterii bibliofile“, inclusiv unele manuale la care se face referire în conferinţă, provenind din colecţia particulară a Monei Momescu. Expoziţia va rămâne deschisă până pe 15 septembrie.

Institutul Cultural Român de la Paris va organiza, pe 31 august, conferinţa „Limba şi identitate românească“, care va avea atât caracter ştiinţific, prin alocuţiunile susţinute de doi profesori universitari – Laura Zăvăleanu şi Alvaro Rocchetti, de la Université Sorbonne Nouvelle -, cât şi unul de popularizare a limbii române, a unicităţii acesteia în spaţiul est-european.

La Tel Aviv va avea loc, pe 31 august, o dezbatere despre poezie ca limbă internaţională de legătură între popoare, precum şi despre poezia în cultura iudaică, însoţită de recitaluri de poezie românească şi de momente muzicale. Sub egida Zilei Limbii Române, ICR va organiza o serie de evenimente de prezentare în Israel a volumelor ”Degete mici”, ”Zilele regelui” şi ”Toate bufniţele”, semnate de Filip Florian.

Institutul Cultural Român de la Varşovia propune un proiect expoziţional, menit să familiarizeze publicul polonez cu istoria şi particularităţile limbii române.

Expoziţia va avea loc în perioada 31 august – 20 septembrie şi este concepută ca o serie de 25 de planşe dedicate limbii române, începând cu o trecere în revistă a etapelor istorice de formare a limbii, continuând cu influenţele slave, turceşti, greceşti, maghiare, germane şi romanice, oferind, în acelaşi timp, şi un tablou al limbii române de astăzi, trecută prin etapele proprii de modernizare.

ICR Viena propune un eveniment de prezentare a bibliotecii Institutului, inaugurată pe 30 august 2014. De Ziua Limbii Române, bibliotecarul Maria Demble va prezenta oferta de carte a bibliotecii, precum şi achiziţiile de titluri noi.

Foto: Ziua Limbii Române – facebook

21
/07
/21

După ce la finalul lunii iunie strada Ion Ghica din București a intrat în circuitul proiectului „Străzi deschise”, iar Centrul Ceh a profitat de ocazie pentru a organiza o după-amiază specială în stradă, a venit momentul ca această experiență să se repete, pe 24 iulie, între orele 16:00-22:00.

21
/07
/21

Începând de joi, 22 iulie 2021, în clădirea din strada Vasile Alecsandri nr. 6, Iași, vor funcționa 5 noi muzee: Muzeul Literaturii Române, Muzeul Poezie(i), Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Copilăriei în Comunism și Muzeul Pogromului de la Iași. În ziua inaugurării, intrarea la toate muzeele componente va fi gratuită.

13
/07
/21

Până pe 5 septembrie 2021, Muzeul Național de Artă al României prezintă în expoziția „50 de ani. Școala de Modă din București” o sinteză a activității profesorilor și studenților de la Departamentul Modă din cadrul Universității Naționale de Arte București (UNArte).

28
/06
/21

Printr-o examinare atentă a unor forme de horror folcloric și prin optica ecologistă în care umanul și natura, umanul și non-umanul se suprapun și dialoghează, expoziția explorează intersecția dintre ezoterism și știință, folclor și tehnologie, feminism și ecologie, precum și istorie culturală și ficțiune speculativă.

25
/06
/21

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

18
/06
/21

Porumbel gulerat, fazan, coțofană, pitulice sfârâitoare, ciocănitoare, bufniță, stăncuță, pițigoi. Sunt câteva dintre cele 36 de specii monitorizate de Societatea Ornitologică Română în crângul verde din fața Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC).

15
/06
/21

Printre artiştii care au schimbat modul în care ne raportăm la artă se numără și Max Hermann Maxy (Brăila, 1895- Bucureşti, 1971). El este doar unul dintre artiștii români care au reușit să uimească o lume cu lucrările lor. Un articol de Mihaela Ion.

10
/06
/21

Anul 2021 este un an al aniversărilor multiple. 145 de la nașterea marelui sculptor al secolului XX, Constantin Brâncuși, 65 de ani de la aderarea României la UNESCO, precum și 65 de ani de la înființarea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO (CNR UNESCO) sunt câteva evenimente care vor fi marcate prin manifestări speciale.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, de la 18:00, Acuarela (str. Polonă nr. 40, București) vă așteaptă la o documentare fotografică despre emoții și sentimente ținute sub mască. Ce spun ochii și cum suntem percepuți de ceilalți în timpul pandemiei?

09
/06
/21

Pe 9 iunie 2021, la ora 19.00, sunteți așteptați la o dezbatere care își propune să răspundă la mai multe întrebări: Ce profesii creative regăsiți în clustere și startup-uri? Care ar fi structura de organizare, specializările necesare și modalitatea de finanțare?