Ziua Limbii şi Teatrului Idiş, sărbătorită la Teatrul Evreiesc de Stat
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-limbii-si-teatrului-idis-sarbatorita-la-teatrul-evreiesc-de-stat/

Teatrul Evreiesc de Stat, ca moştenitor şi continuator al tradiţiei culturii idiş în România, invită publicul în această seară, de la ora 19.00, la un eveniment dedicat moştenirii teatrale idiş din România.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2018

Instituirea Zilei Limbii şi Teatrului Idiş reprezintă o contribuţie esenţială la păstrarea tradiţiei şi a valorilor specifice culturii evreieşti din România, la combaterea xenofobiei şi antisemitismului, a clişeelor şi percepţiilor eronate, la dezvoltarea identităţii şi diversităţii culturale a ţării noastre, dar şi la promovarea aportului cultural al vieţii evreieşti din România la viaţa culturală românească, se arată într-un comunicat al TES.

Data de 30 mai a fost instituită ca Ziua Limbii şi Teatrului Idiş la iniţiativa deputatului Silviu Vexler şi adoptată în unanimitate de către Parlamentul României, fapt ce reprezintă o recunoaştere a contribuţiei evreilor la dezvoltarea României şi un simbol al legăturii esenţiale dintre limba idiş şi Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti.

„Faptul că tradiţia teatrului de limbă idiş s-a menţinut pentru a bucura generaţii de spectatori nu şi-au putut-o închipui nici cei mai temerari visători. Legământul lui Goldfaden cu publicul său a trecut prin timp şi s-a întărit prin dragostea statornică a publicului pentru teatru”, spunea dramaturgul Israil Bercovici.

Evenimentul dedicat Zilei Limbii şi Teatrului Idiş va fi unul plin de surprize pentru oaspeţi. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Foto: Ziua Limbii şi Teatrului Idiş la Teatrul Evreiesc de Stat – facebook

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

11
/01
/24

„Corespondențe” de la Teatrul Metropolis este o producție româno-franceză, cu dublă cetățenie, și o demonstrație mamut a teatrului ca etapă de lucru, ca limbaj universal și ca conglomerat de întâlniri.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.