Ziua Spectatorului European 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-spectatorului-european-2019/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu organizează a cincea ediţie a Zilei Europene a Spectatorului, sâmbătă, 16 noiembrie 2019, ora 19:00, acţiune realizată în cadrul proiectului european Be SpectACTive!. Evenimentul reprezintă una dintre activităţile susţinute de grupul local de spectatori activi, care pe parcursul anului este implicat în diverse etape de creaţie sau programare, pentru TNRS şi FITS.

Un articol de Petre Ivan|16 noiembrie 2019

Ziua Europeană a Spectatorului se desfășoară offline, la sediile organizațiilor partenere în cadrul proiectului european, la ore diferite, în funcție de diferențele de fus orar, astfel: în Europa de Vest va începe la ora locală 17:00, în Europa Centrală la ora locală 18:00, iar în Europa de Est la ora locală 19:00. Online, grupurile vor fi conectate pe grupul de Facebook European Spectators Day, deschis tuturor persoanelor care vor să ia parte la această sărbătoare, să distribuie conținuturi și păreri despre experiența lor ca spectatori.

În timpul evenimentului, participanții dezbat aceleași teme, legate de cultură și artele spectacolului, pornind de la cele trei întrebări stabilite de echipa Be SpectACTive! pentru acest an. Este o oportunitate de a crea noi forme de interacțiune prin oferirea unui spațiu virtual confortabil pentru dialog, dedicat expunerii propriilor experințe legate de consumul de cultură.

Întrebările din acest an sunt:

  1. Ce însemnă libertatea pentru tine?
  2. Ai experimentat vreodată libertatea în artele spectacolului?
  3. Poți descrie acest sentiment?

Be Spectactive! este un proiect finanțat de programul Europa Creativă, iar partenerii sunt: CAPOTRAVE/KILOWATT, ARTEMREDE, BAKELIT MULTI ART CENTER ALAPITVANY, Brut, BUDA, CdAT – Cafè de las Artes Teatro, Le CNRS, DOMINO UDRUGE, DUBLIN THEATRE FESTIVAL, FONDAZIONE FITZCARRALDO, International Theatre Festival Divadelná Nitra, OCCITANIE EN SCENE, PLESNI TEATER LJUBLJANA, „Radu Stanca” National Theatre, SKCNS, STORA TEATERN / GOTHENBURG DANCE AND THEATRE FESTIVAL, TANEC PRAHA, UNIVERSITAT DE BARCELONA, UNIVERSITE MONTPELLIER I.

Grupul de spectatori activi creat prin intermediul proiectului este deschis să primească noi membri pe tot parcursul anului. Întâlnirile au loc o dată la două săptămâni, iar printre cele mai atractive sarcini se numără selecția unor spectacole pentru programul FITS. Cei interesați pot contacta organizatorii prin trimiterea unui mesaj pe pagina de Facebook a TNRS sau a unui mail pe adresa [email protected].

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.