Zuckerberg se pune pe citit: În 2015, o carte nouă la fiecare două săptămâni
https://www.ziarulmetropolis.ro/zuckerberg-se-pune-pe-citit-in-2015-o-carte-noua-la-fiecare-doua-saptamani/

Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook, a anunţat că provocarea sa pentru 2015 este să citească o carte nouă la fiecare două săptămâni, prin acest demers fiind interesat mai ales să înveţe lucruri noi despre diferite culturi, credinţe, istorii şi tehnologii.

Un articol de Petre Ivan|5 ianuarie 2015

La începutul fiecărui an, Mark Zuckerberg anunţă care este provocarea sa pentru anul care urmează şi care trebuie să îl ajute să înveţe ceva despre lumea înconjurătoare şi să îi extindă perspectiva dincolo de activitatea sa la Facebook.

Astfel, până în prezent, printre provocările anuale ale lui Zuckerberg s-au numărat să înveţe să vorbească mandarina (un dialect al limbii chineze), să cunoască în fiecare zi o nouă persoană care nu lucrează la Facebook, să scrie în fiecare zi un mesaj de mulţumire unei persoane care a făcut din această lume un loc mai bun, să devină vegetarian (sau să mănânce carne numai dacă ucide singur animalul pe care urmează să îl mănânce) şi să poarte cravată în fiecare zi.

Pe 31 decembrie 2014, Mark Zuckerberg a anunţat prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook că este în căutarea unei provocări pentru anul 2015. Astfel, vineri, Zuckerberg, le-a mulţumit printr-un alt mesaj pe Facebook celor 50.000 de persoane care au conturi pe reţeaua de

The End of Power, prima carte pe ca Zuckerberg o va citit în 2015

The End of Power, prima carte pe ca Zuckerberg o va citit în 2015

socializare şi care i-au făcut sugestii cu privire la ce provocare ar trebui să aibă în vedere în 2015.

Potrivit lui Mark Zuckerberg, cele mai multe propuneri au avut legătură cu provocări ce ţin de citit. Astfel, Zuckerberg a spus că a decis că provocarea sa pentru 2015 va fi să citească o carte nouă la fiecare două săptămâni, punând accentul pe învăţarea unor lucruri noi despre diferite culturi, credinţe, istorii şi tehnologii.

„Sunt încântat de provocarea mea în domeniul lecturii. Consider că lectura este o activitate intelectuală care te împlineşte. Cărţile îţi permit să explorezi pe deplin un subiect şi să te afunzi mult mai profund în acesta decât ce îţi poate oferi cea mai mare parte a media în prezent”, a spus, printre altele, Mark Zuckerberg.

Prima carte pe care Mark Zuckerberg o va citi în acest an este „The End of Power”, de Moisés Naím, un volum care explorează modul în care lumea se schimbă în sensul oferirii unei puteri mai mari persoanelor, decât în mod tradiţional, când puterea a fost deţinută de mari guverne, organizaţii militare sau de altă natură.

Totodată, Mark Zuckerberg a creat şi o pagină pe Facebook destinată noii sale provocări – „A Year of Books”. Pe această pagină, Zuckerberg va Zuckerberanunţa ce cărţi va citi pe parcursul acestui an. De asemenea, el îi invită pe cei care au citit sau citesc cărţile respective să participe la discuţii pe această pagină de Facebook, care va fi moderată.

Pe de altă parte, Mark Zuckerberg a spus că a apreciat toate sugestiile făcute de utilizatorii Facebook cu privire la provocarea pe care ar trebui să o aibă în 2015. „Multe dintre sugestii s-au referit la faptul că trebuie să susţin financiar oamenii aflaţi în dificultate”, a spus Mark Zuckerberg, precizând că soţia sa, Priscilla, şi cu el îşi vor continua pe deplin activitatea caritabilă şi în acest an.

Unii dintre voi aţi sugerat să întâlnesc câte o nouă persoană în fiecare zi. Asta a fost de fapt provocarea mea în 2013. Alţii au sugerat să predau ore la şcoală. Am făcut şi acest lucru şi mi-ar plăcea să mai fac aşa ceva şi să fiu mai implicat în educaţie în acest an – Mark Zuckerberg.

Facebook este cea mai mare reţea de socializare din lume, având 1,35 miliarde de utilizatori activi în fiecare lună, fapt care înseamnă că aproape jumătate din populaţia conectată la internet la nivel mondial foloseşte această platformă măcar o dată pe lună, după cum relata la sfârşitul lui octombrie publicaţia The Wall Street Journal.

Foto: Zuckerberg – facebook

13
/06
/21

Unele cărți te pot însoți oriunde și oricând. Ele conturează un orizont mai generos. Ziarul Metropolis vă invită să descoperiți trei romane noi, recent apărute în România, care vă pot bucura oriunde și oricând.

11
/06
/21

Triumf Amiria și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) îi invită pe traducătorii profesioniști și amatori la un atelier de traducere queer cu profesoara universitară Ruxandra Vișan și traducătoarea Laura Sandu în cadrul secțiunii de literatură a proiectului.

08
/06
/21

„Unică în acest roman este vocea naratorului său, un amestec de Holden Caulfield și Karl Ove, maghiar și român, idealist și cinic, hibrid în multe sensuri, încercând să găsească claritatea, fără să știe de ce, dintr-un pur instinct moral și estetic, și fără să știe cum. Dacă acceptăm pactul autobiografic al cărții, atunci înțelegem lumea din care a ieșit unul dintre poeții cu adevărat originali ai noii generații. Mărcile lui lirice apar surprinzător și discret, ca mici puncte incandescente, și în proza fluidă și simplă prin care e spusă povestea anilor de rătăcire ai lui Dósa, probabil cel mai important scriitor maghiar de limbă română de azi.” (Adrian Lăcătuș).

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

31
/05
/21

O nouă carte care a ținut prima pagină a publicațiilor din întreaga lume în ultimii ani a apărut zilele acestea în traducere în colecția ANANSI World Fiction. Este vorba despre ”Niciun prieten, doar munții”, volum de memorii al cunoscutului refugiat iranian de etnie kurdă Behrouz Boochani, o istorie tăioasă ce descrie poveștile adevărate ale refugiaților de pe Insula Manus, din Papua Noua Guinee, unde autorul a fost închis în 2013, după ce a fost prins încercând să intre cu barca în apele teritoriale ale statului australian.

30
/05
/21

„Mi se pare că mai degrabă aș putea fi învinuit de lăcomie, de beție, de superficialitate, de indiferență, de orice doriți”, îi scrie Cehov lui A.N. Pleșcev, prietenul lui, la 1888, „însă nu de dorința de a părea ori de a nu părea ceva. Nu m-am ascuns niciodată! Dacă dumneavoastră îmi sunteți drag, sau Suvorin, sau Mihailovski, n-o ascund nicăieri”.

28
/05
/21

Cum a arătat copilăria pentru trei dintre cei mai cunoscuți artiști rock din toate timpurile – Bruce Springsteen, Freddie Mercury și Keith Richards?

20
/05
/21

Luni, 24 mai, începînd cu ora 19.00, pe paginile Facebook Polirom și Librăria Humanitas de la Cișmigiu (facebook.com/polirom.editura•facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu), Andreea Răsuceanu va intra în dialog cu redactorii Alecart, pornind de la romanul „Vîntul, duhul, suflarea”, recent publicat la Editura Polirom, în colecția „Fiction Ltd”.

17
/05
/21

Noi, copiii din Bahnhof Zoo de Christiane F este una dintre acele cărți care nu te lăsa indiferent. Adicția în rândul adolescenților este văzută din interiorul unei povești de viață reale. Cum te afunzi într-o experiență traumatizantă, consumul de heroină, din dorința de a aparține, de a simți că ești important pentru cei din jur și că ceea ce trăiești are o intensitate ieșită din comun? Și ce șanse ai cu adevărat să o poți depăși?