Cinci ore cu Mario, spectacol selecționat în FNT 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-ore-cu-mario-spectacol-selectionat-in-fnt-2014/

Unteatru găzduieşte „Cinci ore cu Mario“ de Miguel Delibes, un spectacol nou şi plin de energie, cu Florina Gleznea, în regia Marianei Cămărăşan.

Un articol de Elena Simion|12 septembrie 2014

„Cinci ore cu Mario“ are la bază cartea omonimă a romancierului spaniol Miguel Delibes, iar dramatizarea a fost realizată după luni întregi de muncă, regizoarea Mariana Cămărășan și actrița Florin Gleznea căutând cele mai potrivite scene și replici.

Florina Gleznea, foto Elena SimionCarmen, eroina spectacolului, rămâne singură să-l privegheze pe soţul mort, un fost profesor de liceu, cu vederi de stânga. Reproșurile și tânguielile văduvei zugrăvesc o poveste de dragoste în care contrariile se atrag și oferă, în același timp, o imagine coerentă a Spaniei în timpul războiului civil.

Visele exuberante ale tinereții se lovesc prejudecățile și convenționalismul unei societăți conservatoare. Modelele rigide din familie și demnitatea suferinței țin în frâu elanul sufletesc și limitează aspirațiile femeii. Lupta interioară și zbuciumul sufletesc sunt punctate prin scenografie  și prin muzica din fundal. Liniile verticale sunt fixate de cele orizontale, căci aspirațiile feminine sunt ancorate în realitate de rigiditatea masculină.

Carmen încearcă să iasă din lumea limitată în care trăiește, dar scara viselor nu duce nicăieri, iar muzica sufletului ei și amintirile frumoase sunt singurele ei bucurii.

Bucuriile și dezamăgirile adunate în peste douăzeci de ani de căsnicie se regăsesc în monologul unei femei simple, care nu înțelege prea bine drama pe care a trăit-o soțul ei, un intelectual care încearcă să-și păstreze verticalitatea. Toate nuanțele și contrastele sunt transmise publicului cu naturalețe și umor de către energica Florina Gleznea. De la fragmente din Biblie până la transformările sociale aduse de război, de la iubirea adolescentină până la dificultățile unei mame cu mulți copii, spectatorul este purtat cinematografic prin existența eroinei și descoperă toate resorturile sufletești ale unei femei puternice.

Chiar dacă personajul lui Delibes nu are același nivel de cultură, drama pe care o trăiește, iluziile spulberate și visele tinerești ne trimit cu gândul către Emma Bovary. Carmen visează o căsnicie plină de romantism, o bucătărie cu tacâmuri de argint, poezii închinate ochilor ei, o mașină cochetă și multe altele, dar se trezește că totul este cuprins de negrul existențial. De ce nu caută o altă direcție? Pentru că lumea ei înseamnă iubire, dar și convenționalism.


Puteți descoperi acest spectacol emoționat în cadrul intim și original de la Unteatru, duminică, 14 septembrie 2014, de la ora 19:00. Detalii pe pagina: http://unteatru.ro/

20
/07
/16

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI  Denisa Nicolae, actriţă. 29 de ani. Parteneră în teatru, dar şi pe scena vieţii, cum frumos spune şi clişeul, a actorului Liviu Romanescu. Activează împreună în Vanner Collective, o întreprindere teatrală co-întemeiată de Liviu. Aşa a învăţat el în Anglia, unde a făcut carte (teatru!) pe la Oxford, că e bine.

05
/07
/16

NOUA GENERAȚIE DE ACTORI. Liviu Romanescu, tânăr actor român. Până-n 30. Cunoscut pentru rolurile din “Emancipare” (Teatrul de Comedie) sau “Lungs” (Green Hours) sau „Paganini” (Metropolis). A studiat la UNATC, dar și la Oxford. Este co-fondator al unei companii de teatru româno-britanice, aflată la început de drum. Liviu Romanescu, moldovean la bază. De la Iași. Noua generație.

06
/04
/16

Continuăm campania „100 de tineri artişti pentru 100 de ani de România“ cu un nou interviu-portret. Ilona Brezoianu, douăzeci şi şase de ani. Actriţă în mare vogă la Bucureşti. Face furori, la Godot, cu spectacolul “Fata din Curcubeu”, de Lia Bugnar. În curând, o veţi vedea şi pe marile ecrane, în noul lungmetraj al lui Cristi Puiu. Ilona, aşadar.

06
/09
/15

Gala Tânărului Actor HOP va avea loc la Costineşti, între 8 şi 11 septembrie 2015 şi este organizată de UNITER şi Vox Maris Grand Resort. Site-ul Uniunii Teatrale din România, www.uniter.ro, i-a prezentat în ultima lună pe tinerii calificați în marea finală, printr-o serie de interviuri. Ziarul Metropolis vă arată ce au răspuns zece dintre ei, la întrebarea: „de ce te-ai făcut actor/actriță?“

31
/08
/15

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI. Lia Sinchevici (25 spre 26 de ani). Actriţă. Basarabeancă. Finalistă în acest an la Gala  HOP, care urmează să aibă loc la Costineşti. A jucat deja în filme de serie B. A jucat şi cu Jean-Claude Van Damme, şi cu Shia LaBeouf. Acum îşi construieşte un nume în teatrul românesc. Cum? Lia Sinchevici e – toată – o poveste.

30
/08
/15

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI Astăzi vi-l prezentăm pe Andrei Huțuleac (douăzeci și patru de ani), actor, pe la Metropolis, pe la Godot, pe la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”. Un actor, dar și un personaj, căci Huțuleac este, dacă nu știați, și puțin cam poet.

02
/08
/15

Mădălina Craiu (douăzeci și patru de ani), actriță. Joacă în “Paravan. Două telefoane”, la Godot, și în “Steaua fără nume”, la Centrul Cultural pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu”. Și în filme. Am prins-o, greu, între filmări la două scurt-metraje. A fost, anul trecut, una dintre vedetele serialului de televiziune “Umbre” (produs și difuzat de HBO).

07
/06
/15

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI Letiția Vlădescu (27 de ani). O știți din “Peretele”, musicalul de la Teatrul Metropolis. Letiția provine dintr-o familie de muzicieni și până să dea la Teatru a studiat vioara. Sora ei este pianista Cezara-Lucia Vlădescu. În prezent, pe Letiția o mai puteți vedea și la Teatrul Mignon, dar și la Operetă.

27
/05
/15

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI Alexandru Unguru a fost cercetător universitar, are un doctorat în arta actorului și joacă la Teatrul Odeon din Bucureşti.  În ultimul an, a scris nouă piese pe care le-a montat în teatrul independent. “De veghe în lanul de ocară”,  „Akasă”, “Declick”,  „Köln”, „Ka-chiiing!”, “Doi și un Tulnik” sunt câteva dintre ele.