Este sau nu… majoritate?
https://www.ziarulmetropolis.ro/este-sau-nu-majoritate/

În cazul acordului dintre subiect şi predicat atunci când avem de-a face cu substantivul colectiv „majoritatea”, trebuie să ţinem cont atât de regulile gramaticale, cât şi de înţelesul logic avut de termenul respectiv în propoziţii sau fraze.

Un articol de Cristina Drăgulin|8 octombrie 2014

Substantivul colectiv „majoritatea” îl putem acorda cu predicatul atât la plural, cât și la singular. Însă, cum diferențiem situațiile între ele?

Dacă „majoritatea” se referă la un grup, deci poate fi înlocuită cu „grupul majoritar” sau „cea mai mare parte din total” care decide un anumit lucru sau face o anume activitate, atunci se acordă la singular. În acest caz, accentul cade pe substantivul colectiv „majoritate” înţeles ca o entitate unitară.

  • Majoritatea absolvenților de liceu a luat Bacalaureatul.
  • Majoritatea parlamentarilor a votat modificarea Legii Educației.
  • Majoritatea policienilor este de partea Reformei.

Dacă „majoritatea” se referă la ființe care împreună fac ceva anume sau la obiecte care sunt într-un anumit fel și poate fi înlocuit cu sintagmele „cei mai mulți dintre” ori „un mare/mic număr de/dintre”, atunci se acordă la plural. În acest caz, accentul nu cade pe „grupul majoritar” ca entitate unitară, ci pe obiectele dintr-o grămadă care sunt într-un anume fel sau pe ființele dintr-o mulține care sunt sau fac ceva.

  • Majoritatea morcovilor sunt congelați.
  • Majoritatea reclamelor de la televizor sunt fascinante pentru copii.
  • Tramvaiul este plin de oameni, majoritatea sunt bătrâni.

Foto: wikipedia



15
/01
/24

Scriem cuvinte în grabă, le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare. Pe Facebook, pe whatsApp, aruncăm cuvinte, propoziții, toate scrise rapid și cel mai adesea fără grijă. Corectitudinea exprimării nu prea mai interesează pe nimeni.

31
/05
/23

„Stilul e omul”, spunea acum două secole un gânditor uitat în societatea noastră. După ce au făcut-o atâția în diferite contexte, putem și noi să-l parafrazăm astăzi, fără să greșim, spunând „Exprimarea e omul”. Fără îndoială, e incontestabil că felul în care vorbim este un indicator al personalității noastre și al educației noastre, din care […]

13
/04
/23

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

27
/04
/21

De unde vine expresia „cum dregem busuiocul“? Cine îți face capul calendar? „Casă de piatră!” A freca sau a nu freca menta? Spuneți brașoave? Ziarul Metropolis vă prezintă în rubrica „Dans printre cuvinte“ câteva explicații pentru apariția acestor expresii intrate în vocabularul de zi cu zi.