Încep călătoriile urban-poetice cu „Tramvaiul Bookurești”
https://www.ziarulmetropolis.ro/119725-2/

ARCUB – Centrul Cultural al Bucureştiului continuă implementarea proiectelor câştigătoare ale Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat” cu inaugurarea unui nou eveniment pentru oraş, „Tramvaiul Bookureşti”.

Un articol de Liliana Matei|15 iulie 2022

Iniţiat de Asociaţia „Arta nu muşcă”, „Tramvaiul Bookureşti” propune bucureştenilor cinci călătorii urban-poetice cu tramvaiul de epocă (pe linia 1) în fiecare zi de sâmbătă, în perioada 23 iulie – 20 august 2022.

„Tramvaiul Bookureşti” reimaginează traseul tramvaiului clasic într-o experienţă interdisciplinară, cu lecturi de poezie, momente de muzică și povești despre oraș ce transpun participanţii într-o călătorie prin care redescoperă oraşul dintr-o altă perspectivă.

Într-un regim special de weekend, tramvaiul de epocă din baza serviciului de transport public din Capitală este reactivat pe linia 1. Timp de cinci săptămâni, tramvaiul circulă în fiecare zi de sâmbătă, în perioada 23 iulie – 20 august 2022. Participanţii beneficiază de o călătorie dus-întors, pe ruta Depoul Dudeşti – Bd. Banu Manta – Depoul Dudeşti, fără opriri în staţii. Timp de aproximativ două ore, în intervalul orar 19:00-21:00, călătoria include poveşti şi istorii de pe traseu susţinute de Anita Stere/Ioana Popa – ghizi istorici, lectură şi conversaţii cu poeţi despre poezie, despre relaţia lor cu Bucureşti moderate de Raisa Beicu, Anca Vancu sau Elena Vlădăreanu şi momente muzicale din zona jazz, clasică şi interbelică.

„Tramvaiul Bookureşti” este o continuare a proiectului „Tramvaiul Poeziei din 2019”, câştigător la Gala AFCN pentru inovare. A doua ediţie, prezentată într-un mod cu totul inedit, are scopul de a experimenta artistic mijloace de transport şi de a încuraja publicul larg să se reapropie afectiv de oraşul în care trăiesc, printr-o experienţă poetică urbană atipică.

Biletele pentru călătoria „Tramvaiul Bookureşti” sunt disponibile online pe arcub.ro, bilet.ro şi la casa de bilete ARCUB din strada Lipscani 84-90.

Preţ: 25 de lei (loc pe scaun), respectiv 15 lei (loc în picioare).

PROGRAM „TRAMVAIUL BOOKUREŞTI”:

23 iulie – 20 august 2022 | orele 19:00 – 21:00

Depoul Dudeşti – Bd. Banu Manta – Depoul Dudeşti

Sâmbătă, 23 iulie 2022 

19:00 – 21:00

Lectură şi discuţie cu poeta Simona Popescu

Recital saxofon de Paolo Profeti

Dialog moderat de Raisa Beicu

Poveştile oraşului: traseul liniei 1 – ghid Ioana Popa

Sâmbătă, 30 iulie 2022

19:00 – 21:00

Lectură şi discuţie cu poeta Nora Iuga

Recital violoncel de Mihail Grigore

Dialog moderat de Raisa Beicu

Poveştile oraşului: traseul liniei 1 – ghid Ioana Popa

Sâmbătă, 6 august 2022

19:00 – 21:00

Lectură şi discuţie cu poeta Anastasia Gavrilovici

Recital de muzică interbelică de Corina Sârghi

Dialog moderat de Elena Vlădăreanu

Poveştile oraşului, traseul liniei 1 – ghid Anita Sterea

Sâmbătă, 13 august 2022

19:00 – 21:00

Lectură şi discuţie cu poetul Dan Sociu

Recital harpă de Alice Hristodor

Dialog moderat de Anca Vancu

Poveştile oraşului, traseul liniei 1 – ghid Anita Sterea

Sâmbătă, 20 august 2022

19:00 – 21:00

Lectură şi discuţie cu poeta Cătălina Stanislav

Recital vioară de Mircea Lazăr

Dialog moderat de Anca Vancu

Poveştile oraşului, traseul liniei 1 – ghid Anita Sterea

Aflat la prima ediție, Programul Bucureşti RE:imaginat – Burse de idei pentru proiecte culturale își propune dezvoltarea unui portofoliu de idei transformatoare pentru oraş şi comunitate. Deschis exclusiv persoanelor fizice sau grupurilor de persoane active în viața creativă a Bucureștiului, programul a urmărit coagularea unor idei de proiecte care să crească accesul la spațiile publice și atractivitatea acestora pentru cetățenii orașului, care să-i aducă laolaltă și să contribuie la consolidarea identității comunitare și de cartier.

Ideile selectate în urma apelului acoperă toate cartierele bucureştene şi propun o serie de performance-uri şi intervenţii artistice în spaţiul public, proiecte de regenerare urbană, proiecte comunitare cu latură educaţională, socială şi de integrare, evenimente interdisciplinare şi de arte vizuale şi performative.

O parte din ideile finaliste vor fi implementate până la finalul anului 2022 de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Mai multe informații despre programul proiectului București RE:imaginat  pot fi accesate pe www.arcub.ro, la secțiunea Finanțare.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.