„25 de ore de teatru non-stop”. Ecouri
https://www.ziarulmetropolis.ro/25-de-ore-de-teatru-non-stop-ecouri/

Weekend-ul care tocmai a trecut (6-7 octombrie 2018)  a oferit sibienilor şi turiştilor veniţi special pentru eveniment o nouă ediţie memorabilă a Festivalului „25 de ore de teatru non-stop”. Teatrul, muzica, poezia, arta plastică şi filmul au „încăput“ în 11 spaţii de joc, atât convenţionale, cât mai ales neconvenţionale: librării, biblioteci, biserici, grădini, pieţe publice, cafenele.

Un articol de Petre Ivan|8 octombrie 2018

Evenimentul, un adevarat maraton plin de energie pozitivă și dragoste pentru teatru,  a fost organizat de Asociația Culturală BIS. Artiști din București, Cluj, Timișoara, Iași, Târgu Mureș și Sibiu.

Publicul care a umplut până la refuz spațiile de joc a trăit alături de tinerii artiștri emoții puternice, s-a lăsat angrenat în dueluri muzicale, a  servit „poezie la micul dejun“ sau a participat în pijamale la exerciții de înviorare fizică.

Deschiderea oficială a avut loc pe 6 octombrie, la ora 19:00, la Grădina BIS, un loc iubit de sibieni, care a găzduit anul acesta 25 de evenimente, începând cu stagiunea de vară BIS Teatru și până în prezent.

În acest spațiu aparte, Asociaţia A.D.O. (Artă pentru drepturile omului) și Teatrul de Comedie din București, a prezentat ,,Amintiri din epoca de școală“, un manifest împotriva conformismului și a preconcepțiilor întâlnite astăzi la nivelul sistemului de învățământ.

Programul a continuat indoor la Teatrul Gong, Librăria Humanitas și Studioul CAVAS de la ULBS, unde unele dintre cele mai valoroase companii de teatru independent din București, Târgu Mureș și Cluj au oferit producții originale ce ridică probleme sociale și morale. La Atrium Café, comediile și show-urile de cea mai bună calitate au ținut treaz publicul pe tot parcursul nopții.

Dintre evenimentele conexe spectacolelor propriu-zise, merită amintite workshop-ul de teatru comunitar destinat persoanelor cu dizabilităţi, coordonat de Bianca Babeş, conferinţa cu titlul ,,Autorul de teatru“, susținută de Dan Vasiliu și expoziția “25 de ore de pictură non-stop” de la Grădina BIS, în cadrul căreia au putut fi admirate creațiile celor 12 artiști vizuali și performeri (actori, dansatori, muzicieni), care în perioada 28 -29 septembrie au creat de la zero lucrări de mari dimensiuni în cinci spații din oraș, folosindu-și întregul corp.

În încheierea festivalului, duminică, 7 octombrie, Frilensăr & Teatrul LUNI de la Green Hours au delectat publicul cu savuroasa comedie ,,Înaintea Erei Noastre“, ce s-a jucat cu sala arhiplină, fiind frenetic aplaudată.

Foto: 25 de ore de teatru non-stop – facebook

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.

19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.