80 de ani de la nașterea scriitorului Marin Sorescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/80-de-ani-de-la-nasterea-scriitorului-marin-sorescu/

„Nu este nicio ruşine să te naşti prost. Ruşine e să mori prost.” – Marin Sorescu / Astăzi, în ziua în care îl aniversăm pe Constantin Brâncuşi, se împlinesc 80 de ani de la naşterea scriitorului Marin Sorescu, considerat unul dintre cei mai mari scriitori români contemporani

Un articol de Petre Ivan|19 februarie 2016

Născut în comuna Bulzești, județul Dolj, la 19 februarie 1936, Marin Sorescu a fost redactor la revistele ”Viața românească”, ”Viața studențească”, ”Luceafărul”, redactor-șef la Studioul Cinematografic ”Animafilm” din București, redactor-șef al revistei ”Ramuri” din Craiova , iar în 1990 a fost numit director al Editurii ”Scrisul românesc” din Craiova. Între anii 1993 şi 1995, Marin Sorescu a fost ministru al Culturii.

A scris literatură de toate genurile, situându-se printre cei mai prodigioși scriitori români, iar scrierile sale au fost traduse în zeci de limbi străine.

După debutul ca poet în reviste literare, în 1964 a avut loc și debutul editorial, cu volumul de parodii ”Singur printre poeți”, stilul său original impunându-se și prin volumele de versuri publicate ulterior.marin sorescu

Cu mine se petrece ceva. O viaţă de om. – Marin Sorescu

Ca dramaturg, autorul a continuat experiența teatrului existențialist și a teatrului absurdului, oglindită excepțional de piesele sale: ”Iona” (1968,), ”Există nervi” (1968), ”Paracliserul” (1970), ”Matca” (1973), ”Pluta meduzei” (1974), ”Setea muntelui de sare” (1974), ”Răceala” (1976), ”A treia țeapă” (1980), ”Ieșirea prin cer” (1984), ”Vărul Shakespeare” (1988).

A semnat, de asemenea, proză umoristică și satirică remarcându-se și ca un pictor de talent, având expoziții personale în țară și în străinătate.

Fericirea nu vine niciodată atunci când trebuie. – Marin Sorescu

A fost propus de Academia Română pentru Premiul Nobel pentru Literatură. În 1991 devine membru corespondent, iar din 1992 — membru titular al Academiei Române. A fost, de asemenea, membru corespondent al Academiei ”Mallarme” din Paris (1983).

Marin Sorescu a încetat din viață la 8 decembrie 1996, la București.

Foto: Marin Sorescu – facebook

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.