Kerékgyártó István: „Părinții să nu-și oblige copiii să realizeze propriile lor visuri de odinioară, ci să le descopere valorile ascunse și să-i ajute în punerea lor în valoare”
https://www.ziarulmetropolis.ro/kerekgyarto-istvan-parintii-sa-nu-si-oblige-copiii-sa-realizeze-propriile-lor-visuri-de-odinioara-ci-sa-le-descopere-valorile-ascunse-si-sa-i-ajute-in-punerea-lor-in-valoare/

În cadrul proiectului „Ars Libri: Fantezie şi Aventură” (ALFA) vor fi traduse şi publicate, în decurs de 3 ani, nu mai puţin de 24 de titluri, din 9 ţări: Belgia, Republica Cehă, Grecia, Irlanda, Polonia, Portugalia, Suedia, Ucraina şi Ungaria.

Un articol de Teodora Florea|29 noiembrie 2023

ALFA promovează înțelegerea profundă a identității culturale europene pe baza valorilor împărtășite și a respectului pentru diversitate. Este un demers ce se bazează pe încurajarea dialogului intercultural prin traducerea, din limbi europene mai puțin utilizate, a literaturii de calitate pentru copii.

Cu această ocazie, am stat de vorbă cu scriitorul István Kerékgyártó, care tocmai și-a lansat în România, la târgul de carte Gaudeamus, cartea pentru copii „Mark, băiatul care la 6 ani a salvat lumea”, ce poate fi achiziționată și direct de pe site-ul editurii Ars Libri.

Cum te-ai pregătit pentru întâlnirea cu publicul român la târgul de carte Gaudeamus?

De data aceasta nu am avut prea mult timp pentru a mă pregăti, deoarece peste cinci zile va avea loc premierea unei piese de teatru scrise de mine, la o companie budapestană și de trei săptămâni particip la repetiții. Dar, evident că m-am documentat pe internet în ce privește esența și povestea Târgului de carte Gaudeamus, precum și în legătură cu oferta de carte pentru copii a Editurii Ars Libri. Natural că am văzut și am înțeles doar coperțile și scurtele prezentări ale cărților, dar am constatat cu bucurie că volumul meu apare la o editură renumită, cu o ofertă atât de bogată și care publică volume cu un aspect atât de frumos.

Care au fost sursele tale de inspirație atunci când ai creat personajul principal Mark? Cunoști vreun „Mark” în viața ta privată?

Răspunsul este simplu: am un nepot pe nume Márk, care în perioada când am scris cartea avea șase ani. Tocmai mergeam cu mașina la aniversarea lui de naștere când, în timpul condusului, m-am gândit să-i fac o surpriză cu o poveste, pe care am să i-o spun. Dar în timp ce țeseam povestea, aceasta se tot lungea, așa că nu i-am spus-o în acea zi, ci m-am apucat să o pun pe hârtie sub formă de roman poveste. Așadar personajul lui Márk a fost real. Eroul principal din carte a fost înzestrat cu caracteristicile pozitive ale nepotului meu care și în realitate este un băiat foarte curajos și voinic, se cațără cu dibăcie în copaci, pe perete de cățărat, înoată foarte bine, merge pe funicular și zboară sus de tot cu leagănul. Dar este și un suflet bun și are o minte brici.

Ce mesaj vrei să transmiți copiilor și părinților prin această carte?

Mesajul cărții este că comunitatea merită sacrificiile, pentru că acestea vor avea rezultat. Și dacă știi multe despre mediul tău, despre lume și ai voința de a învăța despre acestea, le vei înțelege mai bine și poți face ceva pentru ele. Iar părinții să nu-și oblige copiii să realizeze propriile lor visuri de odinioară, ci să le descopere valorile ascunse și să-i ajute în punerea lor în valoare.

Care sunt elementele science fiction inserate în poveste și de ce ai ales să incluzi astfel de elemente?

Având în vedere că Márk salvează Pământul suprapopulat cu ajutorul unei nave și a unei imense stații spațiale, am apelat la noțiuni – caracteristice acestei teme – precum descrierea imponderabilității, plimbarea în spațiu, stația spațială care, precum o modernă Barcă a lui Noe, transportă animalele și germenii plantelor pământene, în stare de hibernare. Cititorul obține câteva informații și despre planetele Sistemului Solar și despre lunile acestor planete, dar poate trăi și agitația unei furtuni de meteoriți căreia eroii noștri reușesc să-i supraviețuiască datorită priceperii lor de navigare.

Ai primit feedback din partea copiilor care au citit cartea?

Recunosc că despre acest aspect am auzit doar de la editorul meu din Ungaria. Mi-a spus că volumul este foarte îndrăgit. Dar ceea ce mă bucură și mai mult este faptul că și părinților le place cartea, căci ei o citesc copiilor de șase ani, și tocmai din acest considerent am introdus mai multe glume destinate lor, un lucru apreciat de adulți.

Ai în plan să continui povestea lui Mark într-un volum ulterior?

Nu doar am intenția, s-a și întâmplat acest lucru. Având în vedere că am doi nepoți – în volumul lui Márk apare deja Emma –, familia mi-a cerut să scriu un roman poveste și despre sora lui Márk, Emma, așa s-a născut anul trecut cartea intitulată Emma, care a salvat Pământul cu Leó Kabrió. În această poveste Emma realizează cât de mult dăunează Pământului poluarea aerului, și cu un actor de renume mondial, Leó Kabrió, încep o acțiune de împădurire masivă peste tot în lume.

Pot să vă spun doar că acțiunea lor are mult succes. Sper că și această carte va fi disponibilă cândva în limba română, în beneficiul și spre distrarea copiilor de aici. De altfel nu-mi propun alte romane poveste, căci scriu romane și dramaturgie pentru adulți. Această divagație incitantă a mea se datorează mai degrabă nepoților mei, și nu-mi pare rău. Cu toate acestea cred că rămân pe drumul meu inițial, îmi folosesc pana de scriitor, mai exact claviatura calculatorului pentru redarea atrocitățile societății maghiare contemporane.

Care sunt modelele tale literare atunci când scrii pentru copii?

Din cele spuse mai înainte se deduce clar că cei doi nepoți ai mei îmi sunt model. Dar să nu-i uităm pe ceilalți doi eroi, câinii Martzi și Lotti. Din păcate Martzi nu mai este printre noi, îi păstrăm amintirea spre exemplu și prin acest roman poveste. Lotti, care se bucură de o stare de sănătate bună acum, dispune de toate calitățile pozitive pe care le are și Lotti din carte. Așadar, și ei sunt modele importante ale acestui roman poveste.

Întrebările au fost traduse din limba maghiară de Bara Hajnal.



02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.