Spuneți brașoave?
https://www.ziarulmetropolis.ro/spuneti-brasoave/

Sau… spune-ţi braşoave? Din exces de zel sau neştiinţă, mulţi adaugă greşit o cratimă atunci când conjugă verbe – lua-ţi, lasă-ţi, face-ţi etc. Desigur, uneori trebuie folosită cratima. O singură întrebare ne desparte de răspunsul corect! Ce rol joacă „ţi” în mesajul transmis?

Un articol de Cristina Drăgulin|16 septembrie 2014

Când „ți” este pronume personal, la cazul dativ, care răspunde la întrebarea „cui?”, putem verifica asta prin reluarea, în mesaj, a formei accentuate „ție” a pronumelui. Scriem astfel: „Pune-ți (ție) această rochie, pentru că arăți fantastic în ea”. Așadar, „spuneți brașoave” sau „spune-ți (ție) brașoave”!?

„Ți” nu este mereu pronume, poate fi și desinență verbală, situație în care scriem cuvântul legat – „sunteți frumoase”, „ziceți bine”, „luați o pauză”.

Astfel, dacă avem un radical verbal cu desinență, scriem legat și dacă avem verbul plus pronume, scriem cu cratimă.

Să vorbim un pic și despre „brașoave”. Termenul are sensul de „minciună, născocire, scorneală”, fiind uneori utilizat și cu semnificația de „vorbărie inutilă, bârfă, fleacuri”. Se crede că sensul vine din vremea când negustorii din Brașov, care-și vindeau marfa în Muntenia și Moldova, își lăudau mărfurile în târguri cu vorbe amăgitoare și le făceau reclamă exagerată, încercând să-i păcălească pe cumpărători. Astfel, „vânzătorul de brașoave” de azi este un „mincinos” sau un „palavragiu”.

O origine posibilă a sensului „brașoavelor” se poate ascunde și în covrigii cu sare specifici orașului Brașov, cuvântul suferind o evoluţie semantică ca şi termenul gogoşi. Asta pentru că aluatul inițial (adevărul) și-ar fi mărit de câteva ori, la căldură, volumul, căpătând o formă… „înșelătoare”.



15
/01
/24

Scriem cuvinte în grabă, le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare. Pe Facebook, pe whatsApp, aruncăm cuvinte, propoziții, toate scrise rapid și cel mai adesea fără grijă. Corectitudinea exprimării nu prea mai interesează pe nimeni.

31
/05
/23

„Stilul e omul”, spunea acum două secole un gânditor uitat în societatea noastră. După ce au făcut-o atâția în diferite contexte, putem și noi să-l parafrazăm astăzi, fără să greșim, spunând „Exprimarea e omul”. Fără îndoială, e incontestabil că felul în care vorbim este un indicator al personalității noastre și al educației noastre, din care […]

13
/04
/23

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

27
/04
/21

De unde vine expresia „cum dregem busuiocul“? Cine îți face capul calendar? „Casă de piatră!” A freca sau a nu freca menta? Spuneți brașoave? Ziarul Metropolis vă prezintă în rubrica „Dans printre cuvinte“ câteva explicații pentru apariția acestor expresii intrate în vocabularul de zi cu zi.