A început Teatrul din cartier, un proiect în premieră la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-teatrul-din-cartier-un-proiect-in-premiera-la-sibiu/

Asociaţia Culturală BIS propune în această toamnă, în premieră în oraşul Sibiu, un proiect comunitar. În perioada 2 septembrie – 2 decembrie, un grup de tineri actori vor duce spectacole de teatru în cartierele oraşului Sibiu, pentru oameni care din diverse motive nu ajung în sălile de teatru. În anumite seri, şcolile, liceele, bibliotecile din cartiere se vor transforma în săli de spectacol. Intrarea va fi liberă.

Un articol de Liliana Matei|3 septembrie 2015

Acțiunea a debutat cu o paradă (“Orașul fermecat”) pe Bulevardul Mihai Viteazul prin care actorii au popularizat proiectul. Miercuri 2 decembrie 2015, în cartierul Hipodrom s-a jucat primul spectacol: “Născut în ‘90”, o producție BIS Teatru, în regia lui Bogdan Sărătean (producție prezentată în luna iunie la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu).

Până în 2 decembrie, se vor juca 22 de reprezentații în cinci cartiere din Sibiu: Vasile Aron, Ștrand, Terezian, Hipodrom, Valea Aurie. Spectacolele vor fi urmate de discuții cu spectatorii.

În cadrul proiectului va avea loc și premiera spectacolului “Orașul meu”, o mostră de teatru comunitar care va implica la modul activ locuitorii din cartiere. În distribuție îi vom regăsi pe toți actorii implicați în proiect: Andrada Grosu, Aneea Opriș, Claudiu Fălămaș și Mihai Alexandru.

Proiectul “Teatrul din cartier (BIS Educațional)” își propune crearea unui dialog de calitate între segmente diferite de cetățeni ai orașului.

“Vrem să creăm prin intermediul artei teatrului pretexte pentru a intra în dialog, medii și contexte calitative pentru comunicare, spre o componentă culturală diversificată a orașului. Și mai presus de asta, vrem să oferim bucurie și prilej de reflecție acelor oameni care nu au ajuns demult, poate niciodată, în sălile de spectacol.” (Echipa proiectului)

Asociația BIS derulează proiecte și activități culturale încă din anul 2006. Printre acestea se numără și festivalul “25 de ore de teatru non-stop”. Proiectul Teatrul din cartier (BIS Educațional) se află pe Agenda culturală a orașului Sibiu și este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu și de Primăria Municipiului Sibiu.

Următoarele reprezentații din cadrul proiectului vor avea loc după următorul program:

10 septembrie, ora 19.00 – “Amalia respiră adânc” (spectacol de teatru) – Cartier Hipodrom, Liceul Pedagogic.
17 septembrie, ora 19.00 – “Amalia respiră adânc” (spectacol de teatru) – Cartier Hipodrom Liceul Pedagogic.
18 septembrie – “Cartierul fermecat – Parada” (spectacol stradal)- Cartier Vasile Aaron.
19 septembrie – “Cartierul fermecat – Parada” (spectacol stradal) – Cartier Ștrand.
24 septembrie, ora 19.00 – “Amalia respiră adânc” – Cartier Ștrand, Liceu Onisifor Ghibu.
30 septembrie ora 19.00 – „Născut în ‘90” (spectacol de teatru) – Cartier Ștrand Liceu Onisifor Ghibu.
6 octombrie ora 18.00.- “Orașul meu”, un spectacol de teatru comunitar – Cartier Ștrand. Liceul O. Ghibu. Premiera oficială în cadrul proiectului “Teatrul din cartier”.
Detalii suplimentare, aici.

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.