Actorii Dragoş Bucur, Tudor Chirilă şi Dana Rogoz, printre noii mentori ai Festivalului Ideo Ideis
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorii-dragos-bucur-tudor-chirila-si-dana-rogoz-printre-noii-mentori-ai-festivalului-ideo-ideis/

Actorii Dragoş Bucur, Tudor Chirilă, Andreea Grămoşteanu, Dana Rogoz, Judith State şi Cosmina Stratan se alătură lui Pavel Bartoş şi Alexandru Papadopol în calitate de mentori ai trupelor de teatru tânăr la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Ideo Ideis, care va avea loc la Alexandria între 6-12 august.

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2019

Cei opt artişti, cât şi un al nouălea mentor care va fi confirmat cât de curând, vor veni la festival în perioada 9 – 12 august pentru a le fi alături celor nouă trupe de liceeni.

„Ideo Ideis a ajuns la ediţia 14, ceea ce înseamnă, printre altele, că de anul acesta pot participa la festival tineri care s-au născut în anul în care l-am început. Răspunsul nostru la această realitate este că încercăm să transformăm experienţa de 13 ani în energie regeneratoare, pe care s-o reinvestim pentru a aduce un suflu nou festivalului. Aplicăm asta atât în structura organizatorică, numind o nouă directoare a festivalului, pe Nora Dobre, dar şi în sinergiile pe care le creăm între generaţiile care se întâlnesc la Ideo Ideis. De aici vine şi alegerea de a aduce şi mentori noi anul acesta, este un alt pas în procesul dinamic care conturează viitorul festivalului”, a spus Alexandru Ion, co-fondator Ideo Ideis şi co-preşedinte T.E.T.A.

O seară de predare a ştafetei de către mentorii ediţiilor precedente mentorilor noi va avea loc joi, 9 august, când Dorina Chiriac, Marius Manole, Medeea Marinescu, Ofelia Popii, Cătălin Ştefănescu, Andi Vasluianu şi Vlad Zamfirescu se vor întâlni cu mentorii de anul acesta la Ideo Ideis. La această întâlnire este invitat şi Marcel Iureş, preşedinte onorific al festivalului încă de la prima ediţie.

„Ideo Ideis nu mai este demult doar un festival de teatru pentru tineri, ci un proiect de educaţie non-formală prin artă care dezvoltă pe de o parte competenţe esenţiale pentru viitorul tinerilor care participă la festival, şi pe de altă parte are o contribuţie reală la viaţa comunităţii din Alexandria. Există potenţial în a multiplica bunele practici acumulate până acum şi a le direcţiona către un proiect sustenabil ale cărui graniţe să meargă mai departe decât desfăşurarea de forţe de o săptămână la Alexandria”, a afirmat Nora Dobre, directoare Ideo Ideis.

Cele nouă trupe participante de anul acesta şi care vor beneficia de aportul mentorilor la festival sunt: trupa Mircea Albulescu din Câmpina, Victory of Art – Bucureşti, Drama Club – Botoşani, Thaliamar din Mangalia, Punct şi virgulă – Timişoara, Amprente – Braşov, Artwist – Baia Mare, Alter Ego din Alexandria şi Atelierul de Teatru din Botoşani.

La Ideo Ideis, procesul de învăţare al liceenilor cuprinde şi participarea lor la două tipuri de ateliere intensive, susţinute de tineri profesionişti: atelierele de teatru tânăr şi atelierele de măiestrie.

Trainerii de teatru tânăr de la #ideoideis14 sunt actori deja confirmaţi pe scena de teatru din România: Alex Bogdan, Sabina Brânduşe, Gabi Costin, Bogdan Nechifor, Denisa Nicolae, Mihai Prejban, Vladimir Purdel, Liviu Romanescu, Iulia Samson, Sorina Ştefănescu şi Sânziana Tarţa.

Trainerii de la atelierele de măiestrie sunt profesionişti consacraţi în domenii artistice altele decât teatrul, cu experienţă în lucrul cu adolescenţii: dans contemporan – Ştefan Lupu, Judith State, István Téglás, Raluca Zetu; scriere creativă – Svetlana Cârstean şi Bogdan Georgescu; fotografie – Adi Bulboacă şi Andrei Pungovschi; film – Ivana Mladenovic şi Nicolae Constantin Tănase; muzică – Via Dacă (Iulia Panici & Sandu Cordonean), Kalelargă (Alexei Ţurcan, Bogdan Gugu şi Raluca Stratulat) şi DJ Undoo.

La aceste ateliere participă anul acesta un total de 202 adolescenţi: liceenii din cele 9 trupe din festival şi tineri din Alexandria.

Foto: Ideo Ideis, Dragoş Bucur, Tudor Chirilă şi Dana Rogoz – facebook

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

11
/01
/24

„Corespondențe” de la Teatrul Metropolis este o producție româno-franceză, cu dublă cetățenie, și o demonstrație mamut a teatrului ca etapă de lucru, ca limbaj universal și ca conglomerat de întâlniri.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.